11 távolsági világrekordot lőttek a magyar íjászok

Az amerikai Bonneville Salt Flats sivatagban megrendezett világrekordlövő íjászversenyen a magyarok 11 világrekordot lőttek. A Fehér Farkas becenéven is ismert többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász Mónus József pedig átlőtte 907 méteres álomhatárt.

Az egyesült államokbeli távlövő világverseny a World Archery íjász világszervezet égisze alatt zajlott, és ezúttal is – immár 1940 óta hagyományosan – a Nevada és Utah határában fekvő sós sivatagban rendezték meg.

A nyílt nevezésű világrekordlövő versenyen négy magyar íjász vett részt: a hajdúnánási Mónus József és Mónusné Ruszin Anna, valamint az Egerben élő Mónus László és Prokaj Kiara, akik valamennyien többszörös világrekorderek és világbajnokok. A magyar íjászcsapat egy éven keresztül készült az év számukra legjelentősebb versenyére, amelyen önerőből vettek részt.

A világszervezet több íjtípusban és több íjerősségben hirdeti meg versenyét, hogy bármilyen fizikai erővel rendelkező íjásznak lehetőséget adjon a versenyzés során a  legtávolabbi lövésre.

A totemállata után a Fehér Farkas művésznéven is ismert magyar íjász évekkel ezelőtt a 907. évi  pozsonyi csata tiszteletére bejelentette, hogy átlövi a 907 méteres álomhatárt. Tavalyi világrekordjával – 897 méteres lövésével – már megközelítette a hatalmas távolságot, de most magabiztosan túl is lőtte azt: eredménye 918,36 m lett.

Érdekesség, hogy az úgynevezett Robin Hood íj, vagyis az angol íjak világrekordlövő tabelláján az összes kategóriájában Mónus Józsefnek és Mónus Lászlónak köszönhetően kizárólag magyarok birtokolják a csúcsokat.

A nőknél Mónusné Ruszin Anna és Prokaj Kiara egyaránt három világrekordot ért el a mostani versenyen, ráadásul utóbbi a vadászhegyes kategóriában kétszer is javítani tudott .

(forrás: Mónus József)