Ausztriában is világbajnokok a magyar íjászok

Taroltak a magyar íjászok az ausztriai 3D Íjász Világbajnokságon. Összesen 23 egyéni és egy csapat aranyérmet szereztek a több mint 550 versenyzőt számláló mezőnyben. A Moosburgban lezajlott versenyen 130 magyar induló vett részt szeptember 2-9. között.

Kun Alíz, aki két aranyérmet is magáénak tudhat, így nyilatkozott a versenyről:

“A HDH-IAA 3D vb nagyon eredményesen zárult számomra. Egyéniben és csapatban szerzett 1-1 aranyérem boldog tulajdonosa lehetek. Huszonegy hetes kismamaként számomra is meglepő, hogy a meglehetősen nehéz pályákon életem legjobb pontszámait sikerült lőnöm. Nyugodtan mondhatom, hogy íjász pályafutásom alatt az eddigi legjobb formámat hoztam. Csodaszép helyszíneken, vendégszerető házigazdákkal, nagyon jó hangulatban telt a világbajnokság hete. Nagyon boldog vagyok, hogy a népes magyar csapat tagja lehettem. Bízom benne, hogy a moosburgi vb-hez hasonló formában vághatok neki a 17-én kezdődő göteborgi Európa-bajnokságnak.

Az íjászsportban a korosztályok és az versenyíjak típusainak sokasága miatt több érmet osztanak ki. A magyar versenyzők az éremtáblát látva minden korosztályban és a legtöbb íjtípusban ott vannak a topon.

A 3D íjászatban a versenyzők terepen, rugalmas gumiszerű anyagból készült 3D-s állatfigurákra lőnek úgy, hogy a céltávolságot maguknak kell megbecsülniük. Így nem csak a lőtudás számít, hanem az is, hogy mennyire pontosan tudja az íjász megbecsülni azt, hogy a célállat milyen távolságra van elhelyezve a lőállástól. A távolságbecslést nehezítik a domborzati viszonyok és a napfény-árnyék változásai.

Világbajnokok:

Bakó Szabina CRB

Bánszki Gábor OL

Bogyó Gergő BB

Borsodi Orsolya PBHB

Dugmanicsné Dombai Beáta HU

Gondán György CU

Györgyné Kereszt Piroska TRRB

Háromszéki Petra CB

Huszár Zoltán HU

Kalmár József PBHB

Király Gábor CU

Kovács Gábor OL

Kukorelli Edit TRRB

Kun Alíz CU

Lázár Gábor CRB

Molnár Ferenc Midesz TRRB

Mossóczy Miklós PBHB

Rabotka György Viktor BB

Rada Ilona BB