Eb-re készülnek a sárkányhajósok

Sárkányhajósok lepik el a hétvégén a bajai folyópartot, hiszen nem kevesebb, mint 600-700 versenyző ül 20, illetve 10 fős hajókba a sportág idei hosszútávú magyar bajnokságán. A megmérettetésre nevezett 37 legénység a vasárnapi versennyel kezdi meg a felkészülést a nyári Klub Legénység Európa-bajnokságra, illetve a jövő évi hazai rendezésű 11. IDBF Klub Legénység Világbajnokságra.

Az idei Eb-vel együtt ifjúsági világbajnokságot is rendeznek július 28. és 30. között – mondta Járosi Péter a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke. Hozzátette: a franciaországi világversenyre hatalmas magyar csapat utazik, a fiatalokkal együtt közel 300 sportolónk próbál minél jobb eredményt elérni.

„Mindig sok éremben bízunk az Európa-bajnokságokon, de nem ismerjük még a mezőnyt, ezért nehéz lenne jóslatokba bocsátkozni az eredményességét illetően. Az ifjúsági csapattól mindenesetre azt reméljük, hogy dobogós helyen végezzen, ami nem lesz könnyű, hiszen a világ minden tájáról érkeznek majd a vb-re.” – jelentette ki az sportvezető.

Magyarországon 1997 óta létezik ez az egyébként Kínából származó sportág. A hazai versenyzők azóta felküzdötték magukat a világ legjobbjai közé. A sportdiplomáciában is jól állunk, amit az is bizonyít, hogy a nemzetközi szövetség Magyarországnak ítélte a sárkányhajózás legnagyobb létszámú világversenye, a több ezer fős klub legénység világbajnokság 2018-as megrendezését.

A hosszútávú magyar bajnokságon a 10 fős szabadidős sárkányhajó csapatok két kilométeren, a szabadidős open, a női, a senior „B” és az U18-as csapatok négy kilométeren, míg a premier open, a premier vegyes és a senior „A” open csapatok nyolc kilométeren mérik össze erejüket.

A szép környezetben, a Petőfi-sziget körül zajló színes és hangulatos esemény látványosságnak sem lesz utolsó, az érdeklődők pedig másnap, május 1-jén a bajai Sugo Sárkányhajó Egyesület nyílt napján ki is próbálhatják a sárkányhajózást.