NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Sumo Szakszövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Sumo Szakszövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Szumó

A magyar szumósok rendre érzékeltetik: a nemzetközi küzdőtéren (is) számolni kell velük. 2009 óta mindegyik Világjátékokon volt magyar induló ebben a sportágban, a világ- és Európa-bajnokságokról pedig általában hoznak haza érmeket.

2019-ben a sportágban igyekeztek folytatni azt az irányvonalat, amelyet az előző években felépítettek. Különösen nagy hangsúlyt fektettek az utánpótlásra, ráadásul ’19-ben Magyarország utánpótlás Európa-bajnokságot rendezett. Szigetszentmiklóson volt a világverseny, ahol a magyar versenyzők összesen 33 érmet szereztek, így sikeres volt ez az Európa-bajnokság. Az érmek megoszlása a következő: nyolc arany, kilenc ezüst és 16 bronz. A háromnapos Európa-bajnokságon a kontinens 400 legjobb fiatal szumósa vett részt.

Az utánpótlás Európa-bajnokság után a szumó őshazájában is volt dobogós magyar. Oszakában a felnőtt és junior világbajnokságot rendezték meg. Kerstner Róbert a felnőtteknél, az open kategóriában bronzérmes lett, de a junioroknál is volt egy magyar bronz: ott Szilágyi Erik a 80 kilósok között lett harmadik. Az érmeken túl vb-pontszerzőként zárt Pap Arnold, aki nehézsúlyban ötödik lett. A magyar szumósok így folytatták remek sorozatukat, hiszen ha az elmúlt három évben megrendezett világ- és Európa-bajnokságokat nézzük, akkor mindig volt magyar éremszerzés a világversenyeken. A szumósok számára a legfőbb cél, hogy a következő Világjátékokon is legyen magyar induló. A szakvezetés arra számít, hogy folytatják a hagyományokat, azaz, hogy egy-két versenyzőnk képviselheti a magyar színeket a Világjátékokon.

Sikeres volt a 2019-es észtországi Európa-bajnokság is: a magyar küldöttség – az összes korosztályt tekintve – egy ezüstöt és öt bronzérmet gyűjtött.

A szumó eredete az írott történelem kezdete előtti időkbe vezethető vissza. Egy japán legenda szerint a népe fennmaradását is egy szumómeccsnek köszönheti, mely során Takemikadzucsi viharisten legyőzte a rivális törzs vezetőjét. Krónikások szerint azonban termékenységi szertartások része volt a szumó. Nagyot ugorva az időben, a 20. századtól kezdődően a sport népszerűsítésére számos külföldi utat szerveztek, az 1907-ben az Amerikai Egyesült Államokba látogató delegációt Theodore Roosevelt elnök is fogadta. A szumó lendületét a második világháború megtörte, öt évig nem rendeztek hivatalos tornákat. 1947 után a szabályrendszert – ismét komoly átalakítások útján – valamivel  demokratikusabbá tették. Az első tévés közvetítések 1953-ra tehetők. A sportág egyik erénye a jó közvetíthetőség, hiszen gyors, pörgős, nem unalmas, és a néző számára könnyen elmagyarázhatóak a legalapvetőbb szabályok.

Adatlap

Magyar Sumo Szakszövetség

Alapítási év:       1995

Székhelye:         1165 Budapest, Diósy Lajos u. 22/D

Elérhetőség:      +36 70 389 7393

info@sumo.hu

Honlap címe:     www.sumo.hu

Elnök: Ancsin László

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 300 fő

Megendezett vagy elnyert hazai EB vagy VB (2017–2021):

2019 szeptemberében Magyarország adott otthon az Utánpótlás Sumo Európa-bajnokságnak.

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2017

Európa-bajnokság:

Sárkány Vivien 3. hely

Mindák László 3. hely

Kerstner Róbert 3. hely

Férfi csapat 5. hely

U23 Európa-bajnokság:

Kovács Bence 2. hely

Buzás Patrik 3. hely

Molnár Tamás 1. hely

Tamás Patrik 3. hely

Férfi csapat 3. hely

Nagy Péter 3. hely

Sárkány Vivien 3. hely

Sárkány Vivien 3. hely

Délceg József 5. hely

2018

Világbajnokság:

Délceg József 7. hely

Nemes Dávid 7. hely

Európa-bajnokság:

Szilágyi Erik 3. hely

Varga Lilien 5. hely

Lemák Diana 5. hely

Forgó Fruzsina 5. hely

Női csapat  5. hely

Buzás Patrik 5. hely

Férfi csapat  5. hely

U23 Európa-bajnokság:

Rekedt-Nagy Réka 5. hely

Varga Lilien 5. hely

Berta Mike 5. hely

Végh Richárd 2. hely

Délcegh József 3. hely

Laczko Benedek 3. hely

Tamás Patrik 5. hely

Buzás Patrik 3. hely

Szilágyi Erik 5. hely

Férfi csapat 3. hely

U23 Világbajanokság:

Végh Richárd 1. hely

Szilágyi Erik 5. hely

2019

Világbajnokság:

Kerstner Róbert  3. hely

Pap Arnold  5. hely

Európa-bajnokság

Molnár Tamás 3. hely

férfi csapat 3. hely

Makai Erika 5. hely

női csapat 5. hely

Délceg József 5. hely

Szilágyi Erik 5. hely

U23 Világbajnokság:

Szilágyi Erik  3. hely

U23 Európa-bajnokság

Szilágyi Erik 3. hely

Molnár Tamás 3. hely

férfi csapat 3. hely

Délceg József 5. hely

Végh Richárd 5. hely

Jövőre megint Eb-t rendezhetünk kick-boxban

A tavalyi győri utánpótlás Európa-bajnokság után 20201-ben ismét Magyarország adhat otthont a fiatalok kontinensviadalának. Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke elmondta: a magyarok az elmúlt évek több világversenyén is bizonyították, hogy kiemelkedően jó rendezők, ennek köszönhetően lehetünk ismét házigazdái egy Eb-nek. Hozzátette: a hazai rendezésű világversenyek mindig nagy lendületet adnak itthon a sportágnak – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Tavaly augusztusban az Audi Aréna Győrben 38 ország közel 1600 versenyzője lépett tatamira és szállt ringbe, ezzel ez volt az eddigi legnagyobb utánpótlás kick-box Eb. A 18 év alatti korosztályokat felvonultató verseny ráadásul minden idők legjobb magyar szereplését hozta, úgyhogy az MKBSZ szívesen vette a sportág világszövetsége, a WAKO felkérését, hogy 2021-ben vállalja el az esemény újbóli megrendezését.

“Ritkán fordul elő, hogy két éven belül ugyanazt a versenyt ugyanabban országban rendezzék meg, ezért mi nem is pályáztunk a 2021-es Európa-bajnokságra” – mesélte Galambos Péter. – “Akik viszont pályáztak, azoknál a WAKO illetékesei a helyszíni látogatás és előzetes felmérés alapján nem látták biztosítottnak, hogy magas színvonalon le tudják bonyolítani ezt a hatalmas versenyt. A nemzetközi szövetség ezért felkért bennünket, hogy rendezzük meg ismét az Eb-t. Mivel mi készen állunk a feladatra, van egy jól bejáratott helyszínünk is, és az új győri városvezetés is pozitívan viszonyult a megkeresésünkhöz, elvállaltuk a felkérést. Így most már hivatalos, hogy jövőre ismét nálunk lesz az utánpótlás Eb, reméljük, hogy a járványhelyzet sem fogja ezt megakadályozni.”

A Magyar Kick-box Szakszövetség első embere komoly sportdiplomáciai sikernek nevezte a duplázást. Büszkén jegyezte meg: az utóbbi időben, ha igazán jó versenyeket említenek a sportág berkein belül, akkor elsősorban a 2017-es budapesti felnőtt világbajnokság és a 2019-es győri utánpótlás Eb jön szóba.

“Ha biztosra akarnak menni, akkor elővesznek minket, mi pedig nem állunk ellen ennek” – tette hozzá mosolyogva a sportvezető, aki arra is emlékeztetett, hogy jövőre szeretnék újra megrendezni az évenkénti hagyományos budapesti világkupát, amelyet idén májusban a koronavírus járvány miatt kényszerültek törölni.

Galambos Péter arról is beszélt, hogy a hazai rendezésű világversenyek rengeteg hasznot hoznak itthon a sportágnak.

“Leginkább népszerűsítésben jelentenek sokat, érzékelhetően megnő az érdeklődés a kick-box iránt. Ez kiegészül a mostanában divatos kereskedelmi televíziós sport reality-kkel, amelyek a fiatalok körében nagyon közkedveltek, és amelyekben hangsúlyosan szerepeltek az elmúlt időszakban legkiválóbb sportolóink. Akik gyártják ezeket a műsorokat, igyekeznek jó hívószavakkal előállni, és érzékelhetően úgy találják, hogy nem hangzik rosszul, hogy valaki kick-box világbajnok. Úgyhogy ez nekik is és nekünk is jó, az ott szereplő sportolóinknak pedig több tekintetben jelentős előnyökkel jár.”

A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke beszámolt arról is, hogy hazánk még korábban jelentkezett a 2022-es utánpótlás világbajnokságra, amellyel kapcsolatban várják a nemzetközi szövetség végleges döntését.

Magyar sportdiplomáciai siker pétanque-ban

Komoly sportdiplomáciai sikert értek el a magyar pétanque-osok, mivel az Európai Pétanque Szövetség, a CEP alelnökének választották Novák Barnabást. A hazai szervezet alelnöki tisztségét is betöltő sportvezető elmondta: elsődleges célja, hogy a 11 tagú elnökség egyetlen közép-kelet-európai tagjaként segítsen fellendíteni a sportágat a régióban, és elérni, hogy minél több igazolt játékos legyen.

Novák Barnabás 2018 előtt közel tíz évig töltötte be a Magyar Pétanque Szövetség elnöki tisztét, négy éve ugyanakkor már Luxemburgban él és dolgozik. Érdekesség, hogy az európai szervezet székhelye is Luxemburgban van bejegyezve, így a magyar alelnök fontos feladatai közé tartozik az ottani felettes szervvel való kapcsolattartás. Emellett a jogi vonatkozások, illetve a különböző szabályzatok karbantartása hárul rá, de szeretne tenni a hazánk és a környező országok pétanque-jának fejlődéséért is.

„1990-ben alakult meg az Európai Pétanque Szövetség, az elnökség pedig körülbelül tizenöt éve tizenegy főből áll. Ebből én vagyok a két alelnök egyike, és egyben az egyetlen, aki Kelet-Európát képviseli. Bár az elnökségi tagok elsősorban a CEP érdekében járnak el, azért számomra az is fő cél, hogy régiónkban fellendüljön a sportág, és ezzel összefüggésben, hogy minél több igazolt játékos legyen” – nyilatkozta a Novák Barnabás.

Az újdonsült alelnök elmondta: Franciaországban és annak egykori gyarmatain roppant népszerű ez a sport és Nyugat-Európában is sokan játsszák. Gyakorlatilag mindenki ismeri a strandokról és a parkokból, a mi térségünkben mégis kevesebben űzik.

„Pedig a mi régiónknak is létezik egy közös versenye, a hat állomásból álló Centrope Cup. Ezt hat közép- és kelet-európai ország szervezi, úgy, hogy évente mindegyik lebonyolít egy-egy versenyt. Ezen a sorozaton általában száz-kétszáz csapat indul el, de ezt a létszámot szerintem bőven lehetne és kellene is növelni.”

Novák Barnabás elmondása szerint pétanque-ban Magyarország az európai nemzeteket tekintve nagyjából a középmezőny elején található. A pétanque a feltörekvő sportágak közé tartozik, szerepel a Világjátékok programján, de tavaly már az is szóba került, hogy megmutathatja magát a – szinte kizárólag olimpiai sportágakat felvonultató – minszki Európa Játékokon.

Teke – Ezek a csapatok lesznek ott idén a nemzetközi kupákban

Megvan, hogy mely csapatok képviselik a magyar színeket a nemzetközi kupákban. A következő kiírásban a férfiaknál a Szegedi TE indul a Világkupán, az Európa Kupában pedig a Szentgotthárdért szoríthatunk. Az NBC-ben két magyar csapat is lesz, a Ferencvároson kívül a Répcelak guríthat.

A nőknél a győriek lesznek ott a Világkupán, az Európa Kupában a Rákoshegy lesz érdekelt, míg az NBC Kupában a Balatoni Vasas lép pályára.

A koronavírus miatt elmaradt az idei Bajnokok Ligája négyes döntője. A sorozatban kialakult a legjobb négy mezőnye, ott egy magyar csapat érdekelt a férfiaknál, miután a Szegedi TE idén is bejutott az elitkörbe. Ezt a Final Fourt jövő tavasszal rendezik meg.

NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Ju-jitsu

Fiatalos lendület jellemzi a Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetséget. A 2016-ban újjáalakult szervezet máris komoly eredményeket tett le az asztalra, hogy mást ne említsünk: Szűcs Kristóf arany- és ezüstéremmel járult hozzá a magyar sikerekhez a wroclawi Világjátékokon. A japán gyökerekkel rendelkező küzdősport hazai vezetése a további fejlődéshez számos konkrét célt fogalmazott meg, amelyek megvalósításán nagy elszántsággal dolgozik.

Hazánk 2020-ban fontos versenynek adhat otthont. Immár harmadszor kerül sor a Budapest Open nyílt nemzetközi ju-jitsu versenyre, amelynek keretében első ízben rendeznek Európa-kupát az U14-es és U12-es korosztálynak.

A sport ju-jitsuban három versenyszám van: a duo system egy páros önvédelmi gyakorlat, a fighting system állóharcból, dobásokból és földharc elemekből álló küzdelem, míg a newaza egy speciális földharcot jelent. A fiatalok Európa-kupáján mindháromban avatnak bajnokokat.

A szövetség távlati terve, hogy a Budapest Open mellé minden évben hazánkba hozzanak egy európai vagy világeseményt – ennek az előfutára lehet a 2020-as Európa-kupa.

2018-ban Magyarország adott otthont a sportág európai szervezete nyári edzőtáborának, a honi vezetés pedig szeretné, ha ez is rendszeressé válna a jövőben.

A Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetségnél úgy tartják, hogy még az építkezés fázisát élik. Megalakulásukkor az elsődleges céljuk a hazai és nemzetközi versenyeztetés rendszerének a kidolgozása volt, ami meg is történt. Emellett a ju-jitsuval foglalkozó egyesületek összeszervezését tűzték ki feladatul. Úgy látják, hogy ennek az útnak a közepén járnak, továbbra is várják azokat a klubokat, akik eddig még nem váltak tagjaikká. A sport mellett fontosnak tartják a szabadidősportot, a tradicionális harcművészeti vonalat, illetve az önvédelmet is, és remélik, hogy azok is megtalálják a számításukat és ki tudnak teljesedni a szövetségben, akik az utóbbival foglakoznak.

A Budapest Open mellett a magyar bajnokság számít kiemelt versenynek, amelyeken kívül további négy állandó verseny szerepel a versenyrendszerben. Ezt tovább szeretnék bővíteni, a legfontosabb stratégiai cél pedig, hogy a magyar sport ju-jitsu versenyrendszere egyfajta Kárpát-medencei régiós központtá váljon.

Az eredmények sokat segítenek a törekvésekben, márpedig legjobbjaink folyamatosan szállítják az érmeket a világversenyekről: csak 2019-ben a magyar harcosok U16-os világbajnokságot és U21-es Európa-bajnokságot nyertek, továbbá született világbajnoki ezüstérem a felnőtteknél és az U21-es korosztályban is.

Adatlap

Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség

Alapítási év:      2016

Székhely:            2094 Nagykovácsi, Róka u. 35.

Elérhetőség:     +36 30 431 9877

msjjsz.fotitkar@gmail.com

Honlap:               https://msjjsz.hu/

Facebook:          facebook.com/jujitsusport/

Elnök: Ziegler Csaba

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 258 fő

Megendezett vagy elnyert hazai EB vagy VB (2017–2021):

2019 Budapest – U12–U14 Európa-kupa

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2017
Senior Európa-bajnokság – Banja Luka (Bosznia-Hercegovina)

Szekeres Ákos (Ne-waza Men -85 kg) 1. hely

U18–U21 Európa-bajnokság – Bukarest (Románia)

Sági Cintia (Ne-waza Women U21 -62 kg) 3. hely

U18–U21 Világbajnokság – Athén (Görögország)

Tóth Anett (Ne-waza Women U21 -49 kg) 1. hely

Tóth Zoltán (Ne-waza Men U18 -69 kg) 2. hely

IWGA Világjátékok – Wroclaw

Szűcs Kristóf 1. hely open

Szűcs Kristóf 2. hely 94 kg

2018

Senior Világbajnokság – Malmö (Svédország)

Cordeiro de Souza Tereza Crisley (Ne-waza Women
+70 kg) 2. hely

Süle Szilárd (Ne-waza Men -77 kg) 5. hely

Menyhárt Tibor (Fighting Men +94kg) 7. hely

Senior Európa-bajnokság – Gliwice (Lengyelország)

Krupa Ádám–Ledneczki Péter (Duo Show Men) 3. hely

Ziegler Csaba (Fighting Men +85 kg) 3. hely

Gáspár Lívia (Ne-waza Women -62 kg) 5. hely

U18–U21 Európa-bajnokság – Bologna (Olaszország)

Tóth Anett (Ne-waza Women U21 -49 kg) 1. hely

Váradi Erzsébet (Ne-waza Women U18 -63 kg) 1. hely

Tóth Zoltán (Ne-waza Men U18 -69 kg) 3. hely

Győri Levente (Ne-waza Men U18 -66 kg) 5. hely

2019

Senior Európa-bajnokság – Bukarest (Románia)

Cordeiro de Souza Tereza Crisley (Ne-waza Women +70 kg) 2. hely

Tóth Anett (Ne-waza Women -48 kg) 5. hely

Lakatos Sándor (Ne-waza Men -69 kg) 5. hely

U18–U21 Európa-bajnokság – Heraklion (Görögország)

Győri Levente (Ne-waza Men U21 -69 kg) 1. hely

Gálik Máté Benjámin (Ne-waza Men U21 -77 kg) 2. hely

Kecskeméti Nimród Dominik (Ne-waza Men U18 -55 kg) 3. hely

Dudás Virág (Ne-waza Women U18 -63 kg) 5. hely

U18–U21 Világbajnokság – Abu Dhabi (Egyesület
Arab Emirátusok)

Tóth Anett (Ne-waza Women U21 -48 kg) 2. hely

Dudás Virág (Fighting Women U18 -63 kg) 5. hely

Dudás Virág (Ne-wza Women U18 -63 kg) 5. hely

Senior Ne-waza No Gi EB – Gliwice (Lengyelország)

Mészáros Gergely (Men Senior -94 kg) 1. hely

Pál Tibor (Men Senior -94 kg) 2. hely

Bánszky Dániel (Men U21 -77 kg) 2. hely

Vanczer Levente (Men U21 -62 kg) 3. hely

Körmöndi Marcell (Men U18 -73 kg) 5. hely

Lezárult az e-sport versenyszezon, megvannak a bajnokok

Véget értek a K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság második évadának küzdelmei. A 2019/2020-as évad 8 versenyszámában összesen 7696 játékos- és 802 csapatnevezés érkezett. A bajnokság 410 órányi online közvetítései 720 ezer nézőt vonzottak és 1,3 millió élő megtekintést generáltak a versenyidőszakban.

Bár a sportélet leállt a koronavírus következtében, az e-sportokra és a K&H Nemzeti E-sport Bajnokság lebonyolítására ez nem volt hatással. A tervezett offline döntők a játékosok biztonsága érdekében online zajlottak mindegyik versenyszámban, a bajnokság összdíjazása 15 millió forint volt.

A K&H MNEB League of Legends döntőjében az alapszakaszt szinte hibátlanul teljesítő Wonder Stag Esports és a tavalyi bajnok Team Plague találkozott, ahol egy Best-of-5 összecsapás keretében a Team Plague csodálatos és meggyőző játékkal végül 3-1-re legyőzte ellenfelét. A legjobb magyar League of Legends csapat a címvédésen túl 1,3 millió forintot nyert, és bejutott az Esports Balkan League zárt selejtezőjébe. A bajnokság MVP-je a WSE felső ösvényese, Szlovák “MarineHBS” Máté lett.

A K&H MNEB Hearthstone versenyszámban 6 állomáson keresztül gyűjtötték a pontokat hazánk legjobb kártyajátékosai. Közülük az első 8 került be a nagydöntőbe. A kettős kieséses rendszerben rendezett finálét végig dominálva, vereség nélkül jutott a fináléba a tavalyi győztes Balázs “Hulkeinstein” Sebestyén, aki végül egy rendkívül szoros párharcban 3-2-re legyőzte csapattársát, Antal “Wuncler” Félixet.

A K&H MNEB CS:GO döntőjében az alapszakaszt hibátlanul teljesítő Budapest Five (szezon alatt Salamander) és a WiLD találkozott. A döntőben Best-of-5 összecsapásban nyert a Budapest Five, aki a címvédésen túl 1,3 millió forintot nyert. A bajnokság MVP-je az egyik legtehetségesebb hazai játékos, a 18 éves Torzsás “torzsi” Ádám lett.

A K&H MNEB PUBG versenyszámban 12 állomáson keresztül gyűjtötték a pontokat hazánk legjobb PUBG csapatai. Közülük az első 16 került be a nagydöntőbe, akik egy egész napos élő közvetítés keretében küzdöttek meg a több mint 2,7 millió forintos összdíjazásért. A végső győzelem csak a legutolsó, 10. pályán dőlt el, a KmK javára. A második helyezett a Budapest Five lett, a dobogó harmadik fokára a Pizza Monkey állhatott fel.

A K&H MNEB R6S versenyszámban az alapszakaszt veretlenül teljesítő Salamander és az óriási meglepetésre a címvédő WiLD-ot kiütő Team Plague találkozott. A nemzetközi vizeket is megjárt Salamander toronymagas esélyese volt az összecsapásnak, és elképesztő dominanciával 3-0-ra nyerték a nagydöntőt, ezzel bezsebelve a győztesnek járó 1,3 millió forintot. Az MVP a Salamander csapatkapitánya és oszlopos tagja, Juhász “DogeFather” Gábor lett.

A K&H MNEB HPCL, azaz a FIFA 20 játék 11v11 elleni játékmódjának 2020-as tavaszi szezonja végletekig kiélezett küzdelmet hozott. A bajnoki címért három csapat, a Nice Gaming, a DVSC és a DigiSport Honvéd is versenybe szállt, de végül előbbi kettő között dőlt el az aranyérem sorsa az utolsó fordulóban, a DVSC javára.

A HUNESZ Masters az első hazai FIFA grassroots kupasorozat, mely fél év és 20 állomás után online döntővel zárult. A két platformon megrendezett FIFA 1v1 versenyen PlayStation4-en az MTK játékosa, Majorosi Krisztián nyert, míg XBOX-on meglepetésre Reznák Dániel a döntőben maga mögé utasította az Ajax korábbi játékosát és a V4 Future Sports Festival 2018 győztesét, Szirtesi “Gabinho” Gábort.

Az MNASZ – HUNESZ E-sport Országos GTSport Autószimulátor Bajnokság alapszakaszának legeredményesebb versenyzője, Blazsán Patrik nyerte végül a bajnokság döntőjét is, maga mögé utasítva Báder Benjámint és Szarka Zsoltot. Patrik egyébként mindössze két tizedmásodperccel maradt el a hivatalos világcsúcstól a barcelonai pályán.

„Az e-sportban az innováció és a sportolókra jellemző elhivatottság, eltökéltség találkozik egymással, a K&H pedig a sportnak ezen a területén is szeretne példát mutatni, és felkarolni a hazai tehetségeket. A bajnokságon az e-sportolók ismét megmutatták, milyen kiváló teljesítményt tudnak elérni, és a már jól ismert bajnokok mellett idén számos új, feltörekvő reménységet ismerhettünk meg. Örülünk annak, hogy támogatásunk révén az e-sport a vírusjárvány ideje alatt is lehetőséget biztosított a versenyzésre és szurkolásra” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

“A járványügyi helyzet speciális körülményei ellenére sikeresen zárultak a K&H MNEB 2. évadának versenyei. Örömmel jelenthetjük ki, hogy minden téren sikerült a tervezett eredményeinket túlszárnyalni: rekordszámú nevezés, növekvő stream nézettség és bővülő közösségi média elérés. Mindez jól mutatja, hogy a hazai e-sport továbbra is dinamikusan növekszik, és egyre komolyabban vehető mind társadalmilag, mind gazdasági értelemben. Ezúton is köszönjük a verseny szponzorainak, a csapatoknak, közreműködő partnereinknek és a szurkolóknak, hogy mindez létrejöhetett” – nyilatkozta Biró Balázs György, a Magyar E-sport Szövetség elnöke.

A junior tájfutó Eb is Magyarországon lesz az ősszel

Gyakorlatilag egy újabb, méghozzá sportágtörténelmi tájékozódási futó Európa-bajnokság megrendezését nyerte el hazánk. A koronavírus-járvány miatt ugyanis törölték a tájékozódási futók törökországi junior világbajnokságát. Helyette egyszeri alkalommal megrendezik a juniorok kontinensviadalát, amelyre így az ifjúsági Európa-bajnoksággal együtt kerül majd sor Salgótarjánban október 24. és 26. között – ráadásul magyar éremesélyekkel.

Nagy változásokat hozott a nemzetközi tájékozódási futó versenynaptárban is a koronavírus-járvány. A felnőttek világ- és Európa-bajnokságát, valamint a világkupa-sorozat valamennyi állomását törölni kellett, így a magyar válogatottnak sincs az idén komolyabb nemzetközi megmérettetése. A következő „áldozat” a junior világbajnokság lett. A júliusi eseményt először októberre halasztották, végül viszont a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) lemondani kényszerült. Így a törökországi verseny 2021-re csúszott, és a következő évek junior vb-i is egy évvel később kerülnek megrendezésre.

Miközben a világ egészét érintő esemény megrendezésére jelenleg nincs lehetőség, a legjobb európai futók megkapták a lehetőséget, hogy összemérjék erejüket, és erre Magyarországon lesz lehetőségük. Az október végi, Salgótarján környékén megrendezésre kerülő ifjúsági Európa-bajnokságot ugyanis kibővítették, és így a két ifjúsági korosztály (16, illetve 18 év alattiak) mellett a juniorok (20 év alattiak) is rajthoz állnak.

A mostani lesz az első hivatalos junior tájfutó Európa-bajnokság, amelyet az IOF egyelőre egyszeri eseménynek tervez, kimondottan a vb törlése miatt. Ugyanakkor elkezdték vizsgálni, hogy a jövőben van-e igény külön kontinenstornára is a korosztályban.

A magyar junior válogatott számára kedvező a döntés. Számos éremesélyes sportoló, köztük a 2018-ban junior világbajnoki címet nyerő Gárdonyi Csilla is rajthoz állhat így hazánkban a junior Eb-n. A férfi mezőnyben Jónás Ferenc és Szabó Marcell indul legjobb esélyekkel az érmekért. Mindkét 19 éves versenyző dobogón állt tavaly az ifjúsági Európa-bajnokságon, idén pedig hazai pályán bizonyíthatnak az idősebbek között.

Az újraindult hazai versenyszezonban augusztusban kerül sor a – május végén elhalasztott – középtávú és váltó ob-ra, amely egyúttal válogató lesz az ifjúsági és junior Eb-re.

NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Sárkányhajó Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Sárkányhajó Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Sárkányhajó

Jubileum, hazai rendezésű világbajnokság és kiemelkedően eredményes nemzetközi szereplés övezte a Magyar Sárkányhajó Szövetség elmúlt két esztendejét.

Az NVESZ általános alelnöki teendőit is ellátó Járosi Péter vezette szövetség 2018 júliusában a sárkányhajósport történetének eddigi legnagyobb versenyét rendezte meg Szegeden: 30 országból 6200 versenyzője ragadott evezőt a 11. IDBF Klub Legénység Világbajnokságon.

A világbajnokság remekül sikerült a rendezés szempontjából. Nagyszerű versenyek zajlottak a Maty-éri pályán, a Szeged belvárosában lebonyolított futamok pedig különleges hangulatot teremtettek – és általuk naponta 30 ezren kísérhették figyelemmel az eseményt. A sportolók is remekeltek: nyolc arany-, hat ezüst- és kilenc bronzérmet gyűjtöttek, a Dunai Sárkányok Vác ráadásul az igen előkelő harmadik helyen végzett a klubok összesített versenyében.

Az év másik nagy világversenyén is halmozták az érmeket legjobbjaink, akik tíz első, öt második és hat harmadik hellyel jöttek haza a nemzetek közötti Európa-bajnokságról.

2018 különlegessége volt még, hogy az MSSZ fennállásának 20. évfordulóját ünnepelhette. Magyarországon az első sárkányhajós egyesület, a Rába Sárkányhajó Club 1997-ben alakult, a szövetséget pedig egy évvel később hozták létre. A jubileum alkalmából – utalva a két dátumra – Sárkányhajósport 1+20 éve címmel könyvet is megjelentetett a szövetség.

Izgalmas válogatóversenyek előzték meg a 2019-es nemzetek közötti világbajnokságot, amelyre a sportág őshazájában, Ázsiában került sor. A thaiföldi vb-n a környező országok versenyzői révén rajthoz állt a sportág teljes elitje – a magyar juniorok ennek ellenére minden számban ezüstérmet szereztek, és a szenioroknak is sikerült dobogóra állni. A felnőtteknél, a premier korosztályban 2000 méteren a magyarok 19 nemzet között a negyedik helyen végeztek, ami a bombaerős mezőnyt tekintve ragyogó eredmény.

A sevillai klub legénység Európa-bajnokságon a váciak ismét remekeltek: ahol elindultak, ott győztek is, összesen pedig hat arany, három ezüst és egy bronz került sárkányhajósaink nyakába. A spanyolországi Európa-bajnokság sportdiplomáciai sikert is hozott: újabb négy évre megválasztották az európai szövetség alelnökének Járosi Pétert, aki 2017 óta a világszövetség alelnökének is mondhatja magát.

A sárkányhajózás itthon érzékelhető fejlődésen ment keresztül – amiben kétségtelenül óriási szerepet játszott a hazai rendezésű világbajnokság –, a klubok és a sportolók száma is folyamatosan nő. Önmagában az is sokat elmond a népszerűségről, hogy Szegeden több mint 700(!) magyar ült hajóba. A sportág megbecsültségben is lépett előre: egyre többen ismerik a sárkányhajózást, a szegedi világbajnokság presztízsét pedig az is emelte, hogy élő televíziós közvetítésen keresztül is nyomon lehetett követni.

Az utánpótlás nevelésében is élen jár a Magyar Sárkányhajó Szövetség, amely büszke rá, hogy a korábban elindított hároméves ifjúságfejlesztési program eredményképpen a fiatalok egyre eredményesebbek nemzetközi szinten.

Az MSSZ tervei közül az egyik legfontosabb az ifjúság további fejlesztése. Szakmailag is szeretnének előrébb lépni, a sportdiplomáciában pedig, ha úgy látják, hogy ismét eljött az ideje, további világversenyeket próbálnak majd Magyarországra hozni. Emellett igyekeznek a jövőben is ott lenni minden nagy megmérettetésen, és méltóképpen képviselni a magyar sárkányhajózást.

Adatlap

Magyar Sárkányhajó Szövetség

Alapítási év:       1998

Székhely:            1118 Budapest, Rodostó utca 11. 1/3.

Elérhetőség:      +36 30 933 6094

info@sarkanyhajozas.hu

Honlap:                www.sarkanyhajozas.hu

Facebook:          facebook.com/magyarsarkanyhajo-
szovetseg/

Elnök: Járosi Péter

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 3295 fő

Megrendezett vagy elnyert hazai EB vagy VB (2017–2021):

  1. Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság, 2018, Szeged

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019)

2017 – 13. IDBF Junior és U24 Sárkányhajó Világbajnokság, Divonne-Les-Bains (Franciaország)

Junior A Open (kis hajó) 200 m 1. hely

Junior A Vegyes 2000 m 2. hely

Junior A Open (kis hajó) 2000 m 2. hely

Junior A Vegyes 200 m 2. hely

Junior A Vegyes 500 m 2. hely

Junior A Női (kis hajó) 200 m 3. hely

Junior A Női (kis hajó) 2000 m 6. hely

2018 – 13. EDBF Sárkányhajó Európa-bajnokság, Brandenburg (Németország)

Junior A Vegyes 2000 m 1. hely

Premier Női (kis hajó) 200 m 1. hely

Senior A Vegyes (kis hajó) 2000 m 1. hely

Senior A Vegyes (kis hajó) 200 m 1. hely

Senior A Vegyes (kis hajó) 500 m 1. hely

Senior B Open (kis hajó) 2000 m 1. hely

Senior B Open (kis hajó) 200 m 1. hely

Senior B Open (kis hajó) 500 m 1. hely

Senior B Vegyes (kis hajó) 2000 m 1. hely

Senior B Vegyes (kis hajó) 500 m 1. hely

Premier Open (kis hajó) 2000 m 2. hely

Premier Női (kis hajó) 2000 m 2. hely

Junior A Open (kis hajó) 500 m 2. hely

Junior A Női (kis hajó) 500 m 2. hely

Senior B Vegyes (kis hajó) 200 m 2. hely

Junior A Vegyes 1000 m 3. hely

Premier Női (kis hajó) 500 m 3. hely

Junior A Open (kis hajó) 2000 m 3. hely

Junior A Női (kis hajó) 2000 m 3. hely

Junior A Női (kis hajó) 200 m 3. hely

Senior A Női (kis hajó) 200 m 3. hely

Premier Vegyes 1000 m 4. hely

Premier Vegyes 2000 m 4. hely

Premier Vegyes 200 m 4. hely

Premier Vegyes 500 m 4. hely

Junior A Vegyes 200 m 4. hely

Junior A Vegyes 500 m 4. hely

Premier Open (kis hajó) 200 m 4. hely

Premier Open (kis hajó) 500 m 4. hely

Junior A Open (kis hajó) 200 m 4. hely

Senior A Női (kis hajó) 2000 m 4. hely

Premier Vegyes (kis hajó) 2000 m 6. hely

Premier Vegyes (kis hajó) 200 m 6. hely

Premier Vegyes (kis hajó) 500 m 6. hely

Senior C Open (kis hajó) 2000 m 6. hely

Senior C Open (kis hajó) 500 m 6. hely

2019 – 14. IDBF Nemzetek Közötti Sárkányhajó
Világbajnokság, Pattaya (Thaiföld)

Junior A Open (kis hajó) 2000 m 2. hely

Junior A Open (kis hajó) 500 m 2. hely

Junior A Open (kis hajó) 500 m 2. hely

Senior B Vegyes (kis hajó) 2000 m 3. hely

Premier Open (kis hajó) 2000 m 4. hely

Premier Open (kis hajó) 500 m 8. hely

Senior B Vegyes (kis hajó) 500 m 4. hely

Senior B Vegyes (kis hajó) 200 m 4. hely

Teqball – A nőknél Kota Gabriella nyerte a legutóbbi fordulót!

Kota Gabriella egyenlített Balassagyarmaton! A Phoenix Teqball Akadémia játékosa a női bajnokság 2. fordulójában nyerni tudott klubtársa, Janicsek Zsanett előtt. A fővárosban a másodosztály egyéni fordulóját bonyolították le, itt Szegedi Zalán győzött. A magyar fejlesztésű sportágban ez az első bajnoki kiírás.

A teqball futball-alapú sportágnak számít, amelyet egy speciálisan meghajlított asztalon (a teq-asztalon) játszanak. A sportág először 2012-ben jelent meg, Magyarországon. Itt hatványozottan érvényesül a nemek közti egyenlőség, hiszen a szabályok szerint egyéni játék esetén kettő, páros játék esetén pedig négy játékos játssza a teqball-t, nemtől és kortól függetlenül. A teqball bajnoki sorozat pénteken az I. osztály egyéni versenyszámával folytatódik.

A sportágban sporttörténelminek számít a 2020-as év. Júniusban megalakult az Országos Teqball Szövetség (Otesz), majd ezt követően elindult a bajnokság is. A szövetség célja, hogy minél többen űzzék ezt a magyaros sportágat.

Idén is lesz Budapest SUP!

Ötödik alkalommal rendezik meg hazánk leglátványosabb SUP-túráját, mely során Budapestet hosszában szelik át az evezősök.

A járványhelyzet miatt idén augusztus 8-án rendezik meg a Budapest SUP-ot, melyre a szervezők várják a teljesen kezdőket is. Az állva evezés (stand up paddle, SUP) elsajátítása igen rövid idő alatt megy – hívta fel a figyelmet a SUP túra szervezéséért felelős Kiteline „mindenese”, Duska Várkony. Azoknak, akik most szeretnének megismerkedni a sporttal, a rövid eligazítás mellett természetesen felszerelést is biztosítanak a Római parton, az indulás helyszínén.

A biztonságot a szervezők mellett rendőrségi motorcsónakok szavatolják, de a rendezvény jellegét jól illusztrálja, hogy rengeteg a család a több mint száz evezőst megmozgató túrán. 14 év alatt a gyerekeknek a szülővel egy SUP-on kell tartózkodnia, 14 és 18 év között már mehetnek külön, de még kell a „távfelügyelet” – emlékeztetett. Mint hozzátette, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalabbak, 8-9 év alatt, a kalandban a Parlament előtti közös szelfizésig szoktak részt venni, ahol a kísérőhajók segítségével lehet kikötni.

– Félnapos programunk keretében végigevezünk egészen a Kopaszi-gátig, ahol a helyi vendéglátósok várják a célba érkezőket. Útközben páratlan szemszögből csodálhatjuk meg a város mindkét oldalát. Megnézzük a hidakat alulról, integetünk a parton sétálóknak, miközben fotósok és videósok örökítik meg a résztvevők önfeledt pillanatait a vízről, a partról és a levegőből is! – húzta alá Duska Várkony.

Regisztráció és további részletek a Budapest SUP honlapján.