Két világbajnoki aranyérem 3D íjászatban

Két aranyérmet nyertek a magyar íjászok a Kanadában lezajlott World Archery íjász világszervezet 3D-s világbajnokságán. Gondán György férfi csigás íj kategóriában, míg Molnár Ferenc férfi ösztönös íj kategóriában állhatott a dobogó legfelső fokára a 25 ország 265 versenyzőjének részvételével megrendezett vb-n.
A szeptember 2-7 között tartott megmérettetésen nyolc magyar íjász indult. A versengés első két napján, a kvalifikációs körökön hat íjászunk jutott tovább. Molnár – remek szereplésének köszönhetően – egyből az elődöntőbe került, Gondán pedig a kiesős szakaszban szerezte meg ehhez a jogot. A még versenyben lévő két magyar íjász ezek után szoros mérkőzések árán, de stabil, magabiztos formát nyújtva, az aranydöntőkig menetelt, ahol Molnár amerikai ellenfelét, míg Gondán olasz vetélytársát győzte le.
A világbajnokság éremtábláján Magyarország a két aranyérmével a harmadik helyre került fel, az első Franciaország lett négy arany- és egy ezüstéremmel, míg a második Ausztria két aranyat és két bronzot zsákmányolt.
A kétévente megrendezett, a világ 3D-s íjászainak legjobbjait felsorakoztató világbajnokságon a magyar íjászok egyre sikeresebbek: 2015-ben egy aranyérem, 2017-ben egy arany és egy bronz volt a termés, ezt sikerült most túlszárnyalni a két elsőséggel.
A 3D-s íjászat során a versenyzők életnagyságú, háromdimenziós vadállatformájú célokra lőnek ismeretlen távolságokból. Ezt a sportíjász ágazatot évtizedekkel ezelőtt a vadászíjászat imitálására, gyakorlására alkották meg.