Magunkról

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) megalakulására a sporttörvény novemberi változása miatt volt szükség, amely előírta, hogy a nem olimpiai sportágak érdekképviselete, illetve versenysportjának irányítása 2017 januárjától a MOB-tól az önálló köztestülethez kerül át.

Így 2016. december 21-én megalakította önálló köztestületét, a Nemzeti Versenysport Szövetséget (NVESZ) a nem olimpiai sportágak tagozata, amely ki vált a Magyar Olimpiai Bizottságból (MOB).

Az alakuló gyűlésen a 47 tagszervezetből 42 jelent meg. A küldöttek egyhangúlag az egyedüli jelöltként indult Dr. Mészáros János ügyvédet, a Magyar Karate Szakszövetség elnökét, a MOB eddig alelnökét, a nem olimpiai sportágak szakmai tagozatának vezetőjét választották meg az NVESZ elnökének. Az általános alelnök Járosi Péter, a sárkányhajó-, míg a szakmai alelnök Galambos Péter, a kick-box szövetég első embere lett.

Az NVESZ-nek a biliárdtól a ju jitsuig nemcsak azok a szövetségek a tagjai, amelyek sportága nem szerepel az olimpia műsorán, hanem olyan ötkarikás sportágaké is, amelyeknek érintettek a Világjátékokon, vagy van nem olimpiai szakáguk. Hozzátette: öt olyan sportág – baseball-szoftball, görkorcsolya, hullámszörf, karate, sziklamászás – szövetsége található a tagjaik között, amelyek a tokiói olimpia műsorában is szerepelnek.

Budapest, 2016. december 21.
Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) újonnan megválasztott elnöke, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, a MOB eddig alelnöke, a nem olimpiai sportágak szakmai tagozatának vezetője beszédet mond a szervezet alakuló közgyűlésén a fővárosi Magyar Sport Házában 2016. december 21-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán