Magyar sikerek a reménységek pétanque Eb-jén

Október 3. és 6. között a franciaországi St.-Pierre-les-Elbeufben került megrendezésre a IX. Reménységek Európa-bajnoksága (U23), amelyen hazánkat a Tumpek Fanni, Liszkai Rebeka, Kocsis Dorka (mindhárman Pécsi Vörösmeteor SE PSZ) és Krenhardt Eszter (Veszprémi HSE) összeállítású női, illetve a Jávor Péter (Pécsi Vörösmeteor SE PSZ), Babai Gábor (Veszprémi HSE), Környei Dávid (Gerecse PS) és Hegy Balázs (Sárvári PC) alkotta férfi csapat képviselte.

Női csapatunk a kilenc fordulós selejtező kört végül három győzelem mellett hat vereséggel zárta. A selejtező kör végén egy szerencsétlen körbeverésnek köszönhetően végül a nyolcadik helyen kvalifikálta magát a Nemzetek Kupája elődöntőjébe. Itt a selejtező körben már megszorongatott Svájccal mérkőzött meg újra csapatunk. A mérkőzés első felében mutatott kiváló játéknak köszönhetően csapatunk 10:6-ra ellépett azonban egy kisebb megingást kihasználva végül a svájci csapat diadalmaskodott, míg csapatunk a dobogó harmadik fokára állhatott fel a Nemzetek Kupája végén. Összességében a magyar női csapat az előkelő hetedik helyet szerezte meg.

Kilövő számban Krenhardt Eszter képviselte hazánkat. A selejtezőben mutatott 20 pontos remek eredményének köszönhetően kvalifikálta magát középdöntőbe. Itt újabb magabiztos eredményt produkálva hetedik helyen jutott be a negyeddöntőbe, ahol – mint később kiderült – a végső győztes német Eillen Jenal jelentetett számára a végállomást és egyben a végső hetedik helyet.

Férfi csapatunk, a női mezőnytől eltérően svájci rendszerben játszotta selejtező mérkőzéseit, amelyeket végül két győzelem és két vereséggel zárt, legyőzve például a nagyon erős játékerőt képviselő dán válogatottat. A középdöntőben így a végső győzelemre legesélyesebb és címvédő francia válogatott mellett az angol és a szlovák nemzeti csapat várt. Az angol csapat felett aratott győzelem azt jelentette, hogy Franciaország legyőzése esetén a magyar csapat elődöntős.

A mérkőzés tévés közvetítés mellett, az egyik center pályán zajlott, ahol válogatottunk a vereség ellenére is kitűnően helyt állt. A vereség egyben azt jelentette, hogy ki-ki meccset játszik csapatunk a szlovák válogatott ellen a legjobb nyolcba jutásért. Sajnos a mérkőzés a kezdeti magabiztosság ellenére szlovák győzelemmel zárult, így csapatunk a Nemzetek Kupája negyeddöntőjében folytatta az Európa-bajnokságot. A női csapatunkhoz hasonlóan Svájc volt az ellenfél. Sajnos a mérkőzés svájci győzelmet hozott, így férfi csapatunk végül a 14. helyen végzett.

Kilövő számban Babai Gábor sajnos elmaradt a várakozástól és végül nem sikerült nekik a legjobb nyolcba jutás. Ettől függetlenül a csapatversenyben stabil és eredményes játékot mutatott az egész Eb-n.

Összességében egy eredményes és nagyon hasznos Európa-bajnokságot zártak fiatal csapataink, akik folytatják megkezdett munkájukat és felkészülésüket a jövő évi Eb-re.