Megrendezték a Forralt Bor Kupát

Szigliget adott otthont a Forralt Bor Kupának. Az összetett pétanque-verseny házigazdája Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke volt.

A versenyen 26 csapat indult, a programot pedig színesítette a régió polgármestereinek viadala is. Forralt Bor Kupa védnökei Bóné Zoltán, az NVESZ főtitkára és Fenyvesi Zoltán, országgyűlési képviselő is részt vett a jó hangulatú eseményen. A szervezők célja a Forralt Bor Kupával az volt, hogy a térségben népszerűsítsék a pétanque-ot, és minél több gyereket vonjanak be a sportágba.

A pétanque valójában több ezer éves golyós játék. Az egyiptomiak óta játszották Nagy Sándor katonái, és a görög katonák, akik Gallia meghódításával Franciaországban olyannyira meghonosították, hogy némely uralkodó királyi rendelettel tiltotta meg a játékot – áll a Sportágválasztó Magazin sportágbemutatójában. A játék a tilalom ellenére fennmaradt, az első versenyt 1910-ben rendezték meg Franciaországban, Ciotat-ban. A Magyar Pétanque Szövetség 1989-ben alakult meg. A sportág egy francia kifejezésből kapta a nevét. A pieds tanqués (röviden: pétanque, kiejtése: petank) annyit jelent, hogy „mozdulatlan lábak”. Ez már a versenyszabályra utal, ugyanis a golyót a dobás során úgy kell eldobni, hogy egyik lábat sem szabad a földről a levegőbe emelni az eldobott golyó becsapódásáig. A játékot minden korosztály játszhatja, a gyermektől a nagypapáig, nők és férfiak egyaránt.