NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Darts Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Darts Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Darts

Egy sportág, amely mindenkihez közel áll, vagy közel állhat. Ez a darts! Ebben – kis túlzással – mindenki sikeres lehet, de nem csak ez az egy pozitívuma van…

A Magyar Darts Szövetség 2018-ban darts Európa-bajnokságot rendezett Budapesten. De miben is rejlik a darts varázsa? Miért van az, hogy évről évre növekszik a dartsosok száma hazánkban?

A darts nem tartozik a drága sportágak közé. Mindössze egy táblát kell megvenni, és persze kellenek a nyilak, és máris játszható. Nem igényel komolyabb infrastrukturális beruházást. Remek egyéni és csapatjáték. Ha valaki kezébe vesz egy nyilat, és odaáll a tábla elé, mindegy, hogy milyen szinten van, a gyakorlás azonnal meghozza az eredményt. Gyakorlatilag a befektetett munkával egyenesen növekszik a fejlődés szintje. Ezt a sportágat bárki bármikor elkezdheti. Minimális a sérülésveszély, és hamar jöhet a siker. A darts a mozgáskorlátozottak számára is fantasztikus kikapcsolódást és versenyzési lehetőséget nyújt. Fejleszti a mozgáskoordinációs és a mentális képességeket. Gyerekek esetében több tanulmány is rávilágított arra, hogy akik rendszeresen dartsoznak, jobban tudnak figyelni az órákon, ezáltal javulnak a tanulmányi eredményeik.

A dartsban két szakágat különböztetnek meg a tábla és a nyilak anyagától függően. Steel dartsnak nevezik azt a játékot, amikor fémhegyű nyíllal dobnak. A másik szakág a soft darts. Itt a játékosok automata gépekre játszanak műanyag hegyű nyilakkal.

Az elmúlt években szurkolói klubok alakultak, ahol többek között a nagy profi versenyeket együtt nézhetik az érdeklődők. Ezek a klubok a Magyar Darts Szövetséggel együttműködve dolgoznak a sportág népszerűsítésén. Ugyancsak a népszerűsítés érdekében a jövőben a nemzeti bajnokságokat kevésbé központosítva, roadshow-szerűen rendeznék meg.

A magyar darts elmúlt időszakának legjelentősebb eredményei: Az utóbbi öt évben hazánk versenyzői jelentős sikereket értek el nemzetközi versenyeken, különös tekintettel utánpótláskorú játékosainkra, mind soft, mind steel szakágban. A 2019-es év legkiemelkedőbb eredménye Kovács Tamara utánpótlás steel Európa-bajnoki aranyérme volt. 2018-ban utánpótlás soft Európa-bajnoki címet szerzett Lakatos Gergely, és harmadik helyezett lett Czipó Vivien. Az utánpótlás steel Európa-bajnokságon párosban a harmadik helyen zárt Lakatos Gergely és Katona Bence. A felnőtt férfi válogatott a hazánkban megrendezett steel Európa-bajnokságon ötödik helyezést ért el csapatban, ami az eddigi legjobb eredményünk ebben a kategóriában.

Adatlap

Magyar Darts Szövetség

Alapítási év:      1991

Székhely:            1146 Budapest, Istvánmezei út 1–3.

Elérhetőség:     +36 1 460 6852, office@magyardarts.hu

Honlap:               www.magyardarts.hu

Facebook:          facebook.com/MagyarDarts/

Elnök: Balázs Gábor

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 1369 fő

Megrendezett vagy elnyert hazai EB vagy VB (2017–2019):

Steel Felnőtt Európa-bajnokság 2018

Kiemelkedő eredmények (2017–2019):

2018

Felnőtt Európa-bajnokság

férfi csapat (Székely Pál, Rucska József, Takács Gábor, Petrács Gábor) 5. hely

Ifjúsági Európa-bajnokság

páros (Lakatos Gergely és Katona Bence) 3. hely

2019

Ifjúsági Európa-bajnokság

Kovács Tamara 1. hely

Világbajnokság

ifjúsági páros (Kovács Tamara és Laczi Viktória) 3. hely