NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Életmentők

A Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetségnél 2016-ban kezdték megreformálni a sportágat, aminek eredményeképpen 2017-ben a Bruges-i Európa-bajnokságon már egy ezüstérmet szereztek a magyarok. 2018-ban az ausztráliai világbajnokságra – a szövetség költségvetésének korlátai miatt – csak kis létszámú csapat tudott kiutazni: a válogatott ennek dacára egy világbajnoki ezüsttel tért haza. A 2019-es év szeptemberében az olaszországi Riccionéban megrendezett EB-n viszont már egy aranyéremnek is lehetett örülni, ami mellett egy bronzérem és több pontszerző hely is született.

Fontos állomás a sportág életében a következő Világjátékok. A sikeres kvótaszerzés érdekében a hazai szakvezetés nagy csapattal szeretne jelen lenni majd a kvalifikációs versenyen, hogy hazánk minél nagyobb eséllyel szerezhesse meg a Világjátékokon való indulás jogát.

Az élet- és vízimentés rendkívül nagy népszerűségnek örvend minden földrészen. A sportág nemzetközi szervezetének, az International Life Saving Federationnek több mint 140 ország a tagja.

A sportág versenyrendszerén belül medencés és nyílt vízi számok kerülnek megrendezésre. A Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetségnek ugyanakkor a versenyeztetésen kívül a szakszolgálat megszervezése, valamint az oktatás is a fő feladatai közé tartozik.

A megindult reformok közé tartozik az oktatás és a képzés átszervezése. A sportág vezetői már általános iskolában szeretnék megismertetni a tanulókat a vizek veszélyeivel és a balesetek megelőzésének lehetőségeivel. Középiskolában az önmentés és a társmentés rejtelmeibe avatnák be a diákokat. Tárgyalásokat folytattak egyetemekkel vízimentő és vízimentő oktató képzésről. A terv, hogy az ezen tanulmányok végén kikerülő fiatalok közül többen is erősítsék a sportágat, de az elképzelések között szerepel egy hazai rendezésű Európa-bajnokság is.

A szövetségnél úgy tartják, hogy a sportág létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, mivel sajnálatos módon a vízbe fulladás a világon még mindig a vezető halálokok közé tartozik. Csak Magyarországon évente több mint 300-an esnek ennek áldozatul. A 2019 májusi dunai tragédia még jobban középpontba állította a vízimentés fontosságát és a balesetveszélyes helyzetek megoldásának képességét. A versenyzők pedig jellemzően szakképzett vízimentők is, tehát nemcsak élsportolókról beszélhetünk, hanem legtöbbjüknek az élet- és vízimentés a szakmája is: a magyar válogatott tagjai is szakképzett vízimentők egyben.

Adatlap

Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség

Alapítási év:       1991

Székhely:            1137 Budapest, Katona József utca 15.

Elérhetőség:      +36 30 749 2794, mevsz@mevsz.hu

Honlap:                https://mevsz.hu/

Facebook:          facebook.com/mevsz/

Elnök: Batházi Tamás

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 300 fő

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2017 – Európa-bajnokság            4×50 váltó  2. hely (Verrasztó Dávid, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balogh Gábor)

Verrasztó Dávid 200 m akadályúszás 4. hely

Balogh Gábor 200 m akadályúszás  5. hely

2018 – Világbajnokság   4×50 váltó 2. hely (Keresztes Mátyás, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor)

Verrasztó Dávid 200 m akadályúszás 4. hely

Jakabos Zsuzsanna 200 m akadályúszás 8. hely

2019 – Európa-bajnokság

4×50 váltó (Balog Gábor, Gyárfás Bence, Keresztes Mátyás, Takács Krisztián) 1. hely

4×50 váltó kombinált (Balog Gábor, Gyárfás Bence, Keresztes Mátyás, Takács Krisztián) 3. hely

Verrasztó Dávid  200 m akadály 3. hely