NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Floorball Szakszövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Floorball Szakszövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Floorball

A rendszeres sportolás nélkülözhetetlen, mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. A floorball azonban jóval távolabbra mutat ennél az alapigazságnál, hiszen megtanít csapatban játszani, magabiztosságot ad, ám ezek csak eltökéltséggel valósíthatók meg. Mindeközben kikapcsol, szórakoztat, barátságokat hoz össze.

Felnőttként a floorballt elkezdeni számos magyar tagegyesület egyikében érdemes.

Jelenleg a hölgyeknél három csapatos bajnokság működik, míg férfiaknál két osztályban 25 csapat vetélkedik egymással, ezen felül a három top férfi csapattal a magyarok kiléptek klub szinten is a nemzetközi mezőnybe…

Mindemellett szerveznek amatőr sorozatot, és mindkét nem számára Magyar Kupát. Egyesületek Budapest mellett Szegeden, Debrecenben, Dunaújvárosban, Miskolcon, Érden, Veszprémben, Ajkán, Komáromban, Szolnokon, Egerben működnek.

Magyarországon a floorballt 1989-ben mutatták be, akkor még palánklabda néven. Ugyancsak ’89-ben megalakult a Magyar Palánklabda Szövetség, melynek jogutódját, a Magyar Floorball Szövetséget 1997-ben jegyezték be. Jelentős fejlődés vette kezdetét ekkor a sportágban: főleg a fiatalok, általános és középiskolások kezdték el játszani.

A játékosok nagy örömére szolgál, hogy a futball után a sportág kispályás változata is létezik már, és ezzel a legnépszerűbb diákolimpiai sportággá vált.

Pár éve a harmadik helyen végzett a magyar női U19-es floorball válogatott a sportág B-divíziós világbajnokságán. A kanadai Belleville-ben megrendezett eseményen a csapat három fölényes győzelmet is aratott, és csak egyszer kapott ki.

A 19 éven aluli magyar együttes hengerelt a csoportmérkőzések során: Ausztriát 12:0-ra, az Egyesült Államokat pedig 9:1-re verte, ezzel a csoport élén végzett. Az elődöntőben aztán fiataljaink jóval szorosabb mérkőzésen, 5:2-re alulmaradtak Németország ellen. A bronzcsatában ismét az amerikaiak voltak az ellenfelek, de ezúttal sem tudták megszorítani a magyarokat, akik 13:0-s sikerükkel a divízió harmadik helyén végeztek.

A jégkoronghoz hasonló floorballt két nemzet is a sajátjának tartja. Az 1960-as években az Egyesült Államokban már játszottak ilyesfélét, és Svédországban is kitaláltak hasonlót. Érdekesség, hogy utóbbinál Czitrom András személyében magyar is volt a kezdeményezők között. A cél az volt, hogy a hoki keménységét kevésbé kedvelők számára egy ugyanolyan élvezetes, ám sokkal tisztább játékot hozzanak létre, ami tornateremben játszható. A floorballmérkőzéseket öt, ütővel felszerelt mezőnyjátékosból és egy kapusból álló csapatok vívják. A pályákat általában kézilabdapályán állítják föl, az alapvonalakon félméteres palánkokkal. Korong helyett műanyagból készült, kemény, lyukacsos labdát használnak.

Adatlap

Magyar Floorball Szakszövetség
Alapítási év:      1997

Székhely:            1146 Budapest, Istvánmezei út 1–3.

Elérhetőség:     +36 1 460 6828

Honlap:               hunfloorball.hu

Facebook:          facebook.com/hunfloorball/

Elnök: Veisz László

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 674 fő