NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Golyósportok Szövetsége

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Golyósportok Szövetsége tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Golyósportok

A Magyar Golyósportok Szövetsége három szakágat tömörít. Ezek a raffa bocsa, a lawn bowls és a volo bocsa.

A raffa, azaz az egyik bocsa játék lényege emlékeztet más ősi népi játékokra, például a snúrra. Az ellenfelek itt igyekeznek a bocsát (nagy golyót) minél közelebb juttatni a pallinóhoz (célgolyó). Ez legtöbbször gurítással történik. Játszhatja egy-egy játékos egymás ellen, vagy párosok, illetve háromfős csapatok, a mérkőzéseket rendszerint választott vagy kijelölt játékvezető vezeti igen egyenes, kemény burkolatú pályán. A raffáról egyébként azt mondják: nem egy átlagos „ki, ha én nem” sportág! Egyszerre kell fejben taktikázni és közben fizikailag a lehető legjobbat nyújtani a pályán!

A lawn bowlsnál (hasonlóan a többi golyós sporthoz) a pályán lévő célgolyó (jack) közelítése a feladat a játékosok nagyobb, a többi golyósporttól lényegesen eltérő, íves vonalú mozgást leíró golyóival. Mindegy, hogy egyedül, párban vagy négyfős csapatban játsszuk, ez nem egy egyszerű játék! A gurítás mindig taktikával párosul. Hasonlít a curlingre. A legnagyobb eltérés (a jeget és a söprést leszámítva), hogy a cél nem állandó, vagyis játék közben a célgolyó sokszor elmozdulhat, így azonnal át kell írni minden megszokott „curling taktikát”!

A volo bocsa szinte az összes golyósportot felölelő golyós sportág. Fizikai felkészültség, technikai rátermettség és taktika egyaránt szükségeltetik a jó eredmény eléréséhez. Fém golyókkal hosszú távú precíziós dobásokra, és természetesen a megfelelő stratégiára van szüksége annak, aki sikeres akar lenni ebben a sportágban. Itt van egy progresszív szakág is, ahol kiváló erőnlétre és monotóniatűrésre van szükség.

2019-ben fantasztikusan szerepelt a raffa U18 Európa-bajnokságon a magyar válogatott.  A németországi Gersthofenben a Rácz Lili, Rácz Gergő, Perger Patrik összeállítású trió, akik az Angyalföldi TTE sportolói, négy kategóriában indultak, és mind a négyben világbajnoki kvalifikációt szereztek. A több bravúros győzelem mellett fiú párosunk bejutott az kontinensbajnokság döntőjébe. Ilyen eredménysorozatra 2004 óta nem volt példa Magyarországon.

A Magyar Golyósportok Szövetsége az élsport koordinálása mellett rendszeresen tart csapatépítő tréningeket. Vállalják, hogy a különböző cégek dolgozóival megismertetik a sportszakágat, és egy szórakoztató verseny keretében közelebb hozzák egymáshoz a résztvevőket, adott esetben továbbá erősítik az együtt tervezés, gondolkodás és kivitelezés folyamatát.

Adatlap

Magyar Golyósport Szövetség

Alapítás éve:     1990

Székhely:            1201 Budapest, Vörösmarty u. 180.

Elérhetőség:      +36 30 633 6240

golyosportok@gmail.com

Honlap:                golyo.sport.hu

Facebook:          Magyar Golyósportok Szövetsége

Elnök: Kecskés Péter

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 582

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2018 – Európa-bajnokság

Fontana Vera női egyéni 5. hely

Fodor Csaba férfi combi egyéni 8. hely

U18 csapat 5. hely

Perger Patrik U18 egyéni 5. hely

Rácz Lili U23 egyéni 5. hely

2019 – Európa-bajnokság

Perger Patrik, Rácz Gergő U18 páros 2. hely

Perger Patrik, Rácz Lili U18 mix páros 5. hely

Rácz Lili U18 leány egyéni 5. hely

Rácz Gergő U18 fiú egyéni 5. hely