NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Grappling Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Grappling Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Grappling

A grappling viszonylag fiatal sportág, a kilencvenes években jelent meg. Kezdetben elsősorban szabályrendszerként volt ismert, de annak is nagyon népszerű volt. Egyre több versenyző és klub készült fel grappling­mérkőzésekre, ennek következményeként alakult ki a grappling módszertana, a technikák. A grappling szabályai azért lehettek sikeresek, mert olyan egyszerű és látványos rendszer, melyben teljes erővel lehet küzdeni, ugyanakkor minimalizálja a sérülésveszélyt.

A grappling szó szerinti fordításban összekapaszkodós küzdelmet jelent. Az első időszakban a jiu-jitsu és a birkózás sportágak művelői érvényesültek leginkább a mérkőzéseken. Versenyszámai a gi grappling, a nogi grappling és a combat grappling. A gi grappling mérkőzésen a versenyzők jiu-jitsu edzőruhában (gi-ben) küzdenek és a ruházat is felhasználható a küzdelemben. A nogi grappling mérkőzésen passzos edzőruhát viselnek és a ruházat nem fogható meg, nem használható fel a küzdelemben. Ebben a két számban tilos az ütés és a rúgás, az csak a combat grappling versenyszámban engedélyezett, ahol szintén gi-ben küzdenek.

A grappling küzdelemben lehetséges az összekapaszkodás, a dobás, azaz az ellenfél megragadása és földre vitele. A grappling jellegzetessége a földharc, melyben rögzítik, pozícióba fogják az ellenfelet, és befejező technikával (fojtás, feszítés stb.) feladásra kényszerítik. A hasonló sportágaknál (dzsúdó, birkózás, BJJ) több technika engedélyezett a grapplingmérkőzésen, ez is hozzájárul a népszerűségéhez. A Combat Grappling küzdelemben gyakorlatilag az összes típusú küzdőtechnika alkalmazható.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (United World Wrestling – UWW) is felfigyelt a kialakuló grappling sportágra és 2007-ben integrálta a versenyszámai közé. Több mint tíz éve megrendezi a sportág világbajnokságát és kontinensbajnokságait. A grappling a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportág. Hazánkban szintén a Magyar Birkózó Szövetség égisze alá tartozott 2008 és 2017 között. 2017-ben ugyanis szakszövetségként megalakult a Magyar Grappling Szövetség kifejezetten a grappling sportág irányítására és fejlesztésére.

A szakszövetség liga rendszerben bajnokságot üzemeltet évi nyolc-kilenc fordulóval. Közel száz klub több száz versenyzője vesz részt rendszeresen a fordulókon. Jelen vagyunk az UWW által rendezett világ- és Európa-bajnokságokon. A legsikeresebb szereplésünk 2017-ben a világbajnokságon volt, amikor nyolc arany-, hét ezüst- és 17 bronzérmet szereztek a magyar versenyzők. A szakvezetés szeretné ezt az eredményt a közeljövőben megismételni. A Nemzeti Versenysport Szövetség 2019-ben vette fel tagszövetségei közé a Magyar Grappling Szövetség, amelynek képviselői igyekeznek erős és oszlopos tagok lenni. Törekvései közé tartozik az, hogy nagy presztízsű UWW grappling versenyt hozzanak Magyarországra. A Magyar Grappling Szövetség tisztségviselői szeretnék a nemzetközi kapcsolataikat bővíteni, és a nemzetközi szövetség munkájában nagyobb részt vállalni.

Adatlap

Magyar Grappling Szövetség

Alapítási év:       2017

Székhely:            6000 Kecskemét, Sétatér u. 13/A IV/13.

Elérhetőség:      +36 30 206 7078

grapplingszov@grapplingszov.hu

Honlap:                www.grapplingszov.hu

Facebook:          facebook.com/HunGrappling

Elnök: Kovács Gábor

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 227

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2017 – Európa-bajnokság (Novi Sad):

Száraz Vivien, nogi grappling, felnőtt 71+ kg  5. hely

2017 – Világbajnokság (Baku):

Táp Ferenc, nogi grappling, felnőtt 100 kg  5. hely

2019 UP Világbajnokság

Tóth András, gi grappling  3. hely