NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

 

Hegy- és sportmászás

A versenymászás kikerült az olimpia színterére, szerepel a tokiói és a párizsi játékokon is – ez határozza meg leginkább napjainkban a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség életét.

A sportmászásban három versenyszámot különböztetnek meg: a gyorsmászást, az úgynevezett boulder mászást és a nehézségi mászást. Tokióban mindhármat teljesíteni kell, és az összesített eredményekért osztanak érmeket, míg Párizsban a gyorsmászás már külön kategóriaként jelenik meg, és a másik két mászásfajta legjobbjait díjazzák együtt. A sportolók számára ebben az a nehézség, hogy a három szám különböző adottságokat és technikát igényel, és nem lehet valamennyiben tökéleteset produkálni.

A hazai sportági szakszövetség törekvése, hogy a következő években olyan fiatal versenymászókat neveljen ki, akik 2024-re elérhetnek egy olyan nemzetközi szintre, hogy esélyük legyen kijutni az olimpiára.

Az eredmények biztatóak, hiszen 2019-ben az ifjúsági válogatott egyik tagja, Vályi Gergő sporttörténelmi sikereket ért el: a nehézségi mászásban korosztályában Európa-bajnoki címet szerzett, emellett pedig úgy nyerte meg az Európa-kupa-sorozatot, hogy annak mindhárom állomásán az első helyen végzett.

Kijelenthető, hogy a jelenlegi hazai 15 éves korosztály feljövőben van, hiszen Vályi Gergő mellett másik két ifjú tehetség is nagyon jól teljesít európai szinten, és lányoknál is akadnak biztató jelek.

Az MHSSZ-nél most elsődlegesen azon fáradoznak, hogy megteremtsék a fiatalok számára a szükséges anyagi és szakmai hátteret. Nehézséget jelent, hogy infrastruktúrában hazánk el van maradva a nemzetközi szinttől: olyan edzőtermekre és mászófalakra volna szükség, ahol a sportolók valóban világszinten tudnának készülni. Emellett azt szeretnék elérni, hogy a jövőben hozzáértő szakgárda álljon a legjobbak rendelkezésére: többek között sportpszichológus, gyógytornász, masszőr és dietetikus segítse a professzionális munkát.

A szövetség másik szakágában, a hegymászásban is hatalmas előrelépés volt a 2019-es esztendő: létrehoztak egy tíz főből álló hegymászó válogatottat. Az alpesi országoknak jellemzően van válogatottjuk, általában őket küldik az olyan nehéz feladatokra, mint például egy új magashegyi útvonal vagy egy nehéz sziklafal megmászása.

Ez Magyarországon sem ismeretlen, hiszen még a rendszerváltás előtti időkben létezett magyar válogatott, és hegymászóink világszínvonalú eredményeket is értek el, főleg a Himalája területén.

Ez a cél most is. A 2019-es év inkább még az edzőtáborokról, az összeszokásokról és a felkészülésről szólt, de 2020-ban már komoly projektek vannak kilátásban.

A sportdiplomácia területén is jelentőset lépett előre a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség az Erasmus+ elnevezésű nemzetközi projekt kapcsán, amelynek a lényege a mászás népszerűsítése volt. A 2018 végén zárult program hazánk és másik öt környékbeli ország együttes munkájával valósult meg, és nagyon hasznos volt a szövetség számára, hiszen remek alkalom volt a többi ország szövetségének vezetőivel kapcsolatokat kiépíteni, közösen dolgozni, ami komoly tapasztalatokat hozott.

Adatlap

Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség

Alapítási év:       2000

Székhely:            1047 Budapest,
Károlyi István utca 10. 24. ép.

Elérhetőség:      +36 20 219 5379, hajos.barbara@mhssz.hu

Honlap:                mhssz.hu

Facebook:          facebook.com/MagyarHegyesSport-
maszoSzovetseg/

facebook.com/versenymaszas/

Elnök: Kandrács Ildikó

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: kb 1600

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2018

Paraclimbing Világbajnokság

Vigh Melinda sportmászás női egyéni 2. hely

Szíjártó András sportmászás férfi egyéni 4. hely

2019

Paraclimbing Világbajnokság (FRA)

Vigh Melinda falmászás női egyéni 3. hely

Szíjártó András falmászás férfi egyéni 4. hely

Ifjúsági Európa-bajnokság (RUS)

Vályi Gergő falmászás fiú egyéni 1. hely

Tusnády Nimród falmászás fiú egyéni 3. hely

Radics Attila falmászás fiú egyéni 6. hely

Ifjúsági Európa-bajnokság (ITA)

Vályi Gergő falmászás fiú egyéni 5. hely

Ifjúsági Világbajnokság (ITA)

Vályi Gergő falmászás fiú egyéni 7. hely