NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Szörf

Szinte minden az utánpótlás-nevelés körül forog a Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetségnél. A szervezet három szakágat ölel fel, a hullámszörföt, a kitesurföt és az állva evezést. A hullámszörf szerepel a tokiói olimpia műsorában, a párizsi játékokon pedig nagy eséllyel ott lesz a programban a kiteszörf is. A SUP, vagyis az állva evezés egyelőre nem olimpiai sportág, magyar részről viszont ez a legeredményesebb.

Az angolul stand up paddle névre hallgató sportágban 2017-ben és 2018-ban is született magyar világbajnoki cím a Hasulyo fivéreknek köszönhetően. Bruno és Daniel eddig összesen két világbajnoki aranyat, egy ezüstöt és négy negyedik helyet gyűjtöttek a világbajnokságokon. Előkelő a helyezésük a világranglistán is, ahol 2019-et követően Bruno a harmadik, Daniel pedig a 12. helyet mondhatta magáénak, ami mindkettő rendkívül jó eredmény.

Egészen 2017-ig a Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség leginkább a szakágak szabad­idősportos vonatkozásával foglalkozott, az olimpiára kerülést követően viszont egy csapásra az utánpótlás kiválasztásának és fejlesztésének a kérdése került a középpontba.

Ennek a lényege, hogy az iskolai testnevelés órákon alkalmazzák azokat a koordinációs, deszkás, ügyességfejlesztő eszközöket és játékokat, amelyek segítségével a tanintézményekben ki lehet válogatni a legalkalmasabb gyerekeket, akiket utána képeznek. A cél egy megfelelő létszám megteremtése, valamint, hogy jó módszertannal legyen irányítva a sportág. Az alapok szerencsére mindhárom szakágra érvényesek, így a gyerekek később is ki tudják választani, hogy melyik a legvonzóbb számukra. Ez a munka zajlott az elmúlt két évben, és a továbbiakban is ennek a mentén szeretne haladni a szövetség.

A szélhez kötött kitesurf szakághoz Magyarországon nem a legmegfelelőbbek a körülmények, ám az állva evezés alapjainak az elsajátítása lehetséges a vízisportcentrumokban, és több hullámmedence van az országban, amelyek megfelelőek az iskolai alapú hullámszörfözésre. Utóbbihoz világszinten is most fejlesztenek az óceáni hullámokat modellező óriás medencéket. Amennyiben ezek megvalósulnak, és hazánkban is lesz ilyen, akkor a magyaroknak is hasonló lehetőségeik lehetnek, mint bárki másnak a világon.

A mostani olimpiai kvalifikációknak egyelőre nem igazán van realitása, ám megfelelő utánpótlás-neveléssel ez később megváltozhat. Egyelőre valamivel 100 fölött van a versenyengedéllyel rendelkezők száma: a nagy kérdés az, hogy ez a bázis miként alakul, ha a következő években a már célzottan az utánpótlás-nevelésből kikerült fiatalok becsatlakoznak a versenyrendszerbe.

Adatlap

Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség

Alapítási év:      2007

Székhely:            1027 Budapest, Bem József utca 9.

Elérhetőség:     +36 70 292 4530

surfhungary@gmail.com

Honlap:               www.swell.hu

Elnök: Balogh Gergely

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 104

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2017 – Világbajnokság:

Surf SUP long distance

Hasulyo Bruno 1. hely

Hasulyo Dániel 4. hely

Surf SUP technical race

Hasulyo Bruno 4. hely

Hasulyo Dániel 6. hely

2018 – Világbajnokság:

Surf SUP technical race

Hasulyo Dániel 1. hely

Hasulyo Bruno 4. hely

Surf SUP long distance

Hasulyo Bruno 2. hely

Hasulyo Dániel 4. hely