NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Lábtoll-labda Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Lábtoll-labda Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Lábtoll-labda

A kínai eredetű lábtoll-labda látványos sport, amelyhez kreativitás, ügyesség, jó labdaérzék és lazaság szükséges. A 11.88 méter hosszú, 6.10 méter széles, középen a nőknél 150, a férfiaknál 160 centiméter magas hálóval két térfélre osztott pályán háromfős csapatok, párosok és egyéni versenyzők számára rendeznek mérkőzéseket. A játék során a kéz kivételével minden testrésszel érinthető a speciális – tollból készült, 15 gramm súlyú – labda.

Míg a sportágat Ázsiában több millióan űzik, addig Magyarországon 15 szakosztály körülbelül 500 sportolója játssza versenyszerűen. A hazai lábtoll-labdázás fellegvára a Szolnok melletti Újszász – ami a szövetségnek is a székhelye –, a város szakosztályának több mint száz játékosa van.

A 2020-as évben a Magyar Lábtoll-labda Szövetség megalakulásának a 25 éves jubileumát ünnepli. Huszonöt év egy sportszövetség életében nem feltétlenül hosszú idő, de ők messzire jutottak: a 2019-es franciaországi világbajnokságon az ázsiai elit után az előkelő negyedik helyet szerezték meg a nemzetek pontversenyében.

A Becskereki Barbara, Kunics Réka, Farkas Lilla, Vachal Krisztina összeállítású női csapat világbajnoki bronzérmes lett. Emellett a férfi csapatunk a negyedik helyen végzett, akárcsak a vegyes és a női páros, férfi és női egyéniben ötödik helyezéseket szereztek, férfi párosban pedig a hatodik helyen végeztek a magyarok.

A sportdiplomáciában is eredményes a magyar lábtoll-labda, hiszen a hazai szövetség főtitkára, Fehér János tölti be a nemzetközi szövetség, az ISF alelnöki tisztségét.

2020 a magyarországi lábtoll-labdások számára egyértelműen a 25-ös szám körül forog: a 25 éves szövetség a 25. Hungarian Opent, a 25. felnőtt magyar bajnokságot, valamint a 25. serdülő és gyermek magyar bajnokságot rendezi meg.

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség fő célja, hogy európai vezető helyüket őrizzék, és a világbajnokságon a 2019-es év sikereit folytassák.

Hosszú távon azonban a világversenyeken elért sikerekhez elengedhetetlenül szükséges a sportág minél nagyobb körben történő megismertetése, a minél szélesebb bázis építése. Ennek érdekében fő cél, hogy a lehető legtöbb sportági bemutatóra és iskolába eljussanak. A legutóbbi diákolimpián már 60 iskola több mint 600 lábtoll-labda versenyzője indult.

Adatlap

Magyar Lábtoll-labda Szövetség

Alapítási év:      1995

Székhely:            5052 Újszász, Kossuth út 13.

Elérhetőség:     06 56 367 663, +36 20 538 7845,

labtoll@gmail.com

Honlap:               www.labtoll.hu

Facebook:          facebook.com/labtoll

Elnök: Veres Pál

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 480

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2017 – 9. Lábtoll-labda Világbajnokság ,Hongkong (Kína):

Férfi egyéni Herczeg Gábor 4. hely

Férfi páros: Herczeg Gábor, Tóth Gábor 5. hely

Férfi csapat: Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Lukács Benedek, Tóth Gábor 4. hely

Női egyéni: Vachal Krisztina 4. hely

Női páros: Kunics Réka, Morvai Noémi  5. hely

Női csapat: Balogh Eszter, Farkas Lilla, Kunics Réka, Morvai Noémi,  Vachal Krisztina  5. hely

Vegyes páros: Tóth Gábor, Kunics Réka  4. hely

  1. – 10. Lábtoll-labda Világbajnokság, Eaubonne
    (Franciaország):

Férfi egyéni Tóth Gábor 5. hely

Férfi páros Huszár Emil, Lukács Márton 6. hely

Férfi csapat (Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Horváth Gergő, Kézér Zsolt, Tóth Gábor) 4. hely

Női egyéni Vachal Krisztina 5. hely

Női páros Becskereki Barbara, Vachal Krisztina 4. hely

Női csapat (Becskereki Barbara, Farkas Lilla, Kunics Réka, Vachal Krisztina) 3. hely

Vegyes páros  Herczeg Gábor, Vachal Krisztina 4. hely