NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Minigolf Országos Sportági Szakszövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Minigolf Országos Sportági Szakszövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Minigolf

A Magyar Minigolf Országos Sportági Szakszövetséghez két szakág, a minigolf és a footballgolf tartozik. Mindkettőben 18 pálya létezik, amelyek különböző akadályokkal nehezítettek, és amelyeket a lehető legkevesebb ütéssel, illetve rúgással kell teljesíteni.

A minigolf története az 1920-as évekre nyúlik vissza, és tulajdonképpen a „nagy” golfból fejlődött ki. Magyarországon az első minigolfpályák a 60-as évek végén készültek, amelyek közül sok még napjainkban is üzemel. A szövetség ugyanakkor a nemzetközi minősítésű pályákat illetően komoly problémákkal küzd, hiszen miközben Magyarország 2014-ben még junior világbajnokságnak adott otthont, addig 2019 őszére – az ELTE sporttelepén végrehajtott építkezések következtében – megszűnt az utolsó nemzetközi minősítésű pálya is.

A sportág világszinten mégis jól teljesít: 28 ország vett részt a 2019. októberében a Sanghaj melletti Zhouzhuangban megendezett világbajnokságon, ahol a kínaiak egy kétezer fős városkát építettek fel, továbbá három különböző borítású, 3×18 nemzetközi szabványpályát, kiszolgáló létesítményeket, pihenőket, sajtó és eredményjelző helyiségeket, relaxációs termeket, bemelegítő és gyakorló helyeket. A minigolf Németországban és Skandináviában rendkívül népszerű szabadidősport, versenyzőből is több tízezer akad.

A magyar minigolf történetének eddigi legjobb eredménye egy 2012-es junior világbajnoki ezüstérem, ugyanakkor 2018-ban a fogyatékkal élők világbajnokságán Szatmáriné Baráth Krisztina révén egy bronzérem is összejött. A zhouzhuangi vb-n a junior korú Kuchta Dóra bekerült a rájátszásba, és végül hazai eredményeit felülmúlva ért el tisztes helyezést. Jelenleg a világranglista 34. helyezettje a felnőtt nők mezőnyében, emellett minden hazai felnőtt és junior női versenyét megnyerte: női, junior leány és abszolút magyar bajnok lett.

A szintén a szövetséghez tartozó footballgolf két sportág, a minigolf és a labdarúgás ötvözéséből született. A futball a golf eleganciájával egészült ki, így jött létre a világszerte egyre népszerűbb sportág, ahol a fő cél, hogy a játékosok a lehető legkevesebb számú rúgással juttassák el a focilabdát mind a 18 pályán a pálya elrúgóhelyéről az akadályok leküzdésével a pálya végén lévő lyukba.

Ami a magyarok közelmúltbeli eredményeit illeti: jól szerepelt válogatottunk az angliai Cornwallban megrendezett 13. Footballgolf Világbajnokságon. A vb-n a magyar játékosok tulajdonképpen először léptek igazi footballgolf pályára. Ehhez képest női egyéniben Hámori Renáta második lett, egy szlovák versenyzővel együtt pedig a harmadik helyen végeztek női párosban. A junior fiú kategóriában Zsuppán Donát világbajnok lett, Kenéz Dániel nyakába pedig ezüstérem került.

Adatlap

Magyar Minigolf Országos Sportági Szakszövetség

Alapítási év:      2004

Székhely:            1212 Budapest,
József Attila u. 32. Fszt. 2.

Elnök: Ujhelyi Sándor

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 736 fő

(minigolf szakág: 158 fő, footballgolf szakág: 578 fő)

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

Footballgolf Sportszakág

2019 – Világbajnokság

Hámori Renáta 2. hely

Női páros 3. hely

Junior:

Zsuppán Donát 1. hely

Kenéz Dániel 2. hely