NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Motorsport Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Motorsport Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Motorsport

Körülményeihez képest rendületlenül robog előre az útján a motorsport hazánkban. A Magyar Motorsport Szövetség égisze alatt 11 önálló szakág működik: a dragbike, az enduro, a gyorsasági, a motokrossz, az old timer, a quad, a salak, a stunt riding, a supermoto, a tereprally és a trial. A helyenként meglehetősen különböző szakágak összefogását a szövetség komoly fegyvertényként értékeli.

Bár Magyarország nem számít sportnagyhatalomnak motorozásban, a sportág hazai képviselői szereplőként és rendezőként is részesei a különböző világeseményeknek. Ami utóbbit illeti, a MAMS 2020-ban nem kevesebb mint négy világbajnokságnak is a házigazdája, emellett több Európa-bajnoki és világkupafutamot bonyolítanak le határainkon belül.

Az eredményekre sem lehet panasz. Az utolsó, mindenki által ismert motorversenyző Talmácsi Gábor volt, akinek világbajnoki címét és eredményeit utódai egyelőre nem tudták megismételni, azonban így is rengeteg számottevő sikert értek el a versenyzőink Európa-bajnokságokon, az Alpok-Adria sorozatban és más regionális megmérettetéseken.

A 2019-es év sportolója a motokrosszos Szvoboda Bence lett, aki elhódította az MX1-es kategória cseh bajnoki címét, valamint a csapatbajnoki elsőség mellett begyűjtötte tizedik egyéni titulusát Magyarországon. Rajta kívül kiemelkedőt nyújtott a triálos Csizmazia Barnabás is, aki 2019-ben a magyar bajnokság megnyerésén túl a szlovák junior bajnoki címet is magáénak tudhatja.

A neuralgikus pont a sportágban külföldön és itthon egyaránt az anyagiak kérdése. Technikai sportág lévén a motorsport meglehetősen költséges, kiemelkedő eredményeket elérni pedig roppant forrásigényes. Emellett nehezíti a helyzetet, hogy a külön szakágaknak külön versenypályákra van szüksége, amelyek szintén korlátozottan állnak rendelkezésre.

Mindezekhez képest meglehetősen soknak számít, hogy Magyarországon közel 1000 licenccel rendelkező versenyzőről beszélhetünk. Miközben a Hermann Henrik elnök vezette MAMS-nál elégedettek is a létszámmal, úgy vélik, hogy akár kétszer ennyi versenyző is lehetne, elvégre ennél jóval többen motoroznak hazánkban.

A jövőt tekintve optimizmusra ad okot, hogy, úgymond, jó alapanyaggal rendelkezik a kétkerekű sportág, hiszen a hazai fiatalok között kimondottan sok a tehetség. A szövetség számára ez azt jelenti, hogy legjobbjainknak van és lesz keresnivalójuk a nemzetközi színtéren, ehhez azonban meg kell oldani a finanszírozási oldalt is. Amennyiben ebben sikerül előrelépni, akkor a szövetségnél szeretnék az utánpótlás ügyét tervszerűen, 10-15 éves távlatban felépíteni.

2019 novemberében miniszteri szintű sajtótájékoztatón jelentették be: Magyarország a belátható jövőben MotoGP-futamot rendezne. Az ehhez szükséges, 40-50 ezer embert befogadni képes pálya minden valószínűség szerint Kelet-Magyarországon épülne meg. A Magyar Motorsport Szövetség vezetése támogatja a kezdeményezést, és reméli, hogy a politikai akarat kitart egészen az új pálya megvalósulásáig.

Adatlap

Magyar Motorsport Szövetség

Alapítási év:      1904

Székhely:            1146 Budapest, Istvánmezei út 1–3.

Elérhetőség:     +36 1 460 6873

office@mams.hu

Honlap:               www.mams.hu

Facebook:          facebook.com/MagyarMotorsport
Szovetseg/

Elnök: Hermann Henrik

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 1011 fő

Megrendezett vagy elnyert hazai EB vagy VB (2017–2019):

2017

FIME Baja Európa-bajnokság, Bugac

FIME Superstreet Bike Európa-bajnokság és FIME Street Freestyle Európa-kupa, Kunmadaras

FIME Salakmotoros Egyéni Európa-bajnokság elődöntő, Nagyhalász

FIME Salakmotoros Egyéni U21 Európa-bajnokság elődöntő, Nagyhalász

FIM Oldalkocsis Világbajnokság, Pannóniaring

FIM Enduro Világbajnokság, Parád

FIME Motocross Open, 85 cc, 65 cc Európa-bajnokság, Kiskunlacháza

FIM Baja Világkupa és Európa-bajnokság, Veszprém

2018

FIM X-Trial Világbajnokság, Budapest

FIME Salakmotoros Egyéni EB elődöntő, Debrecen

FIME Open, 85 ccm, 65 ccm Motocross Európa-bajnokság, Kiskunlacháza

FIME Superstreet Bike Európa-bajnokság, Kunmadaras

FIME Street Freestyle Európa-kupa, Hungaroring

FIME Salakmotoros Páros Európa-bajnokság, Nagyhalász

FIM Oldalkocsis Világbajnokság, Pannóniaring

FIM Baja Világkupa, Veszprém

2019

FIM X-Trial Világbajnokság, Budapest

FIM Superenduro Világbajnokság, Európa-kupa, Budapest

FIME Superstreet Bike Európa-bajnokság, Kunmadaras

FIME Salakmotoros Egyéni-Európa Bajnokság Challenge, Nagyhalász

FIM Oldalkocsis Világbajnokság, Pannóniaring

FIME Salakmotoros U21 Európa-bajnokság, 3. kvalifikációs forduló, Nagyhalász

FIM Baja Világkupa, Várpalota

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019)

2017

Európa-bajnokság, Baja

Horváth Lajos 1. hely (terepmotor kategória)

Hodola Richárd 5. hely (terepmotor kategória)

UP Motocross Európa-bajnokság

Kovács Ádám Zsolt 5. hely (supercross 125cc)

2018

Európa-bajnokság

Lencsés Donát Dániel 6. hely (dragbike kategória)

Gyorsasági Junior Európa-bajnokság

Vincze Martin 1. hely (NSF kategória)

Farkas Kevin 4. hely (NFS kategória)

Rossi Moore 3. hely (Ohvale 160 kategória)