NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Muaythai Sportági Országos Szakszövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Muaythai Sportági Országos Szakszövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Muaythai

Óriási fejlődésen ment át 2017 óta a muaythai sportág Magyarországon. A thaiföldi eredetű, ringben ütésekkel és rúgásokkal vívott küzdősport hazai irányítója, a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség itthon az amatőr mellett a profi versenyrendszert is felügyeli.

A sportág hazánkban egyre népszerűbb, a szövetség taglétszáma folyamatosan növekszik, immár hetven klub működik országszerte. A regisztrált sportolók száma 6-800 főre tehető, hobbiszinten pedig közel két­ezres a tábora a muaythai gyakorlóinak.

Ami az élversenyzőket illeti: míg korábban a nemzetközi színtéren jellemzően csupán egy-egy magyar ért el komolyabb eredményeket, addig az elmúlt időszakban a sportági szövetség számos versenyzőt tudott kiutaztatni a felnőtt és korosztályos világversenyekre, ahonnan rendre érmekkel tért haza a magyar küldöttség. A magyar muaythai erősödését jelzi, hogy a legutóbbi Európa-bajnokságon a nemzetek között hazánk a nyolcadik lett, és a közel száz országot felvonultató világbajnokságon is az első 15-ben zártak a mieink az éremtáblázaton.

A versenyzők közül Spéth Norbert 2018-ban Európa-bajnok lett, 2019-ben pedig világbajnoki ezüstérmet nyert. Rajta kívül Ladover Bálint hazánk első ifjúsági nehézsúlyú vb-aranyát szerezte, Székely Anna pedig 16 évesen lett junior Európa-bajnok.

A Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség egyik fő célja, hogy legalább két-három versenyző kvalifikáljon a 2022-es birminghami Világjátékokra, amire a férfiaknál és a nőknél is jó esély mutatkozik – sőt, vannak, akiktől gyakorlatilag elvárás a kvalifikáció. Emellett a szakvezetés a soron következő világ- és kontinensbajnokságokon is mindig érmes helyezéseket vár.

Sportdiplomáciai szempontból is büszkék lehetnek a hazai muaythai-osok, hiszen a magyar szövetség korábbi főtitkára, Szabó László 2019-ben bekerült a több mint száz tagszervezetből álló IFMA világszervezet 15 fős elnökségébe, Vojvoda György főbírót pedig a 20 fős elit bírói gárdába választotta a világszövetség.

Az erős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező MMSZ háza táján felmerült egy jövőbeni kontinensviadal megrendezésének ötlete is. Ehhez a tervek szerint előbb egy kisebb nemzetközi versenyen bizonyítanánk a hazai sportvezetésnek és a sportág nemzetközi szövetségeinek.

Adatlap

Magyar Muaythai Sportági Országos Szakszövetség

Alapítási év:      1994

Székhely:            1034 Budapest, Bécsi út 120.

Elérhetőség:     info@muaythai.hu

Honlap:               www.muaythai.hu

Facebook:          Magyar Muaythai Szakszövetség-Hivatalos

Elnök: Dudok Károly

Igazolt, regisztrált versenyzők száma:

Sportolóik száma: 2000 fő

Igazolt versenyzők száma: 600 fő

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2018 – Világbajnokság (Mexikó):

Spéth Norbert 2. hely

Kurdy István, Nagy Ede 3. hely

Európa-bajnokság (Prága):

Spéth Norbert, Szána Patrik, Sándorfi Ajsa 1. hely

Nardelotti Zoltán, Koczó Henrik 2. hely

Nagy Ede, Herceg Alex Valentin 3. hely

2019 Világbajnokság (Bangkok):

Spéth Norbert 2. hely

Herceg Alex Valentin 3. hely

Nardelotti Zoltán 4. hely

Európa-bajnokság (Minszk):

Székely Anna 1. hely

Spéth Norbert 3. hely

Adler Dávid 2. hely

Fibi Márk 3. hely

Éder Bence 3. hely