NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Nanbudo Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Nanbudo Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Nanbudo

A nanbudo japán eredetű harcművészet, amely megfelelő a versenyzésre, önvédelemre és az egészségmegőrzésre is, és több, a csökkent képességűek számára alkalmas gyakorlatot is tartalmaz. A nanbudo elsősorban abban különbözik a többi küzdősportfajtától, hogy a versenyen nem a támadó bevitt találatát (ütés, rúgás) pontozzák a bírók, hanem a védekezés módját, gyorsaságát és pontosságát.

A Nanbudo Világszövetségnek (WNF) közel 50 tagországa van. Magyarországon már 1997 óta gyakorolják ezt a harcművészetet. A WNF-ben hazánkat a kecskeméti székhelyű Magyar Nanbudo Szövetség képviseli, amelyet a Free Line Sportegyesület alapított 1999-ben, és jelenleg is a támogatásával működik. A Magyar Nanbudo Szövetség elnöke, Király József négy évig vezetője volt a világszervezetnek is.

A Magyar Nanbudo Szövetség megalakulása óta jelentős fejlődést ért el. Sikerült a nanbudót megismertetnie és elfogadtatnia Magyarországon. A munka jelentős állomásai voltak azok az évenkénti nemzetközi edzőtáborok, amelyeket a harcművészet alapítója, Yoshinao Nanbu vezetett.

A sportág hazai történetében számos – Kecskeméten megrendezett – nagyszabású esemény volt: a 2000-ben lezajlott világbajnokságot 2006-ban egy újabb követte. 2003-ban Európa-bajnokságot bonyolított le Magyarország, 2004-ben és 2005-ben pedig gyermek és ifjúsági klub Európa-bajnokságot.

Kecskeméten 2003-ban edzőtermet, majd 2009-ben harcművészeti központot avattak fel, 2005-ben pedig kiadták az első magyar nyelvű nanbudokönyvet.

A magyar versenyzők eredményei kiemelkedőek. Mind a női, mind a férfi csapat az 1999-es spanyolországi Európa-bajnokság óta folyamatosan dobogós helyen végez, és derekasan helytáll a különböző világversenyeken, és az egyéni kategóriákban is mindig születik néhány magyar érem.

A 2016-os világbajnokságon egyéniben két arany- és három ezüstérmet nyertek el a magyar junior és felnőtt sportolók, továbbá a legjobb versenyző címet junior korosztályban, a felnőtt női csapat pedig egy első és egy harmadik helyet szerzett. A 2018-ban rendezett Európa-bajnokságon egyéni kategóriákban egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet gyűjtöttek be felnőtt sportolóink.

A  Zágrábban másfél évtizeden át megrendezett meghívásos nanbudo bajnokságon, ahol a világ kilenc legjobbja mérte össze erejét, számos alkalommal vett részt magyar versenyző, és a nemzetközi bíráskodásban is jól teljesít a hazai nanbudo.

A további fejlődést az is garantálja, hogy jól működnek azok a regionális kapcsolatok is, amelyeket az évek során a hazai szövetség kialakított a környező országok nanbudósaival.

Adatlap

Magyar Nanbudo Szövetség

Alapítási év:      1999

Székhely:            6000 Kecskemét, Halasi út 2.

Elérhetőség:     +36 76 484 902

info@nanbudo.hu

Honlap:               www.nanbudo.hu

Elnök: Király József

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 205 fő

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2018 Európa-bajnokság

Darabon Zsófi (2. Dan) felnőtt női Ju randori 60 kg
alatt 2. hely

Sándor Előd (2. Dan) felnőtt férfi Ju randori 75 kg
alatt 2. hely

Darabon Zsófi (2.Dan) felnőtt női Ju randori abszolút kategória 3. hely

Nagy Péter (2. Kyu) felnőtt férfi Ju randori 75 kg alatt 3. hely