NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Nemzeti Autósport Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Autósport

Sporttörténelmi év van a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) mögött. Rendkívül sikeres évet zártak ugyanis az autósportosok. Michelisz Norbert megnyerte a túraautó-világkupa (WTCR) legutóbbi szezonját, Turán Frigyes és Bagaméri László győzelme a Rally Hungaryn felejthetetlen élmény marad sokáig, a rallycross-világbajnokságon pedig először volt állandó magyar induló Szabó Krisztián személyében. A rallycross Európa-bajnokság is hozott sikereket, elég csak Marton Gergő S1600-as bajnoki ezüstjére gondolni. Először került sor az autósport-olimpiára, a magyar csapat szereplése bizakodásra ad okot a jövőt illetően. Az FIA CEZ bajnokságokban szinte már elvárt a jó szereplés, 2019-ben négy bajnoki címet hoztak el a magyarok. Kiss Norbi ezúttal ugyan nem tudott beleszólni a Kamion Eb bajnoki címéért folyó harcba, de több futamgyőzelmével hálálta meg a szurkolást. Az FIA Historic Európa-bajnokságon Mekler László és Mekler-Mikó Edit állhatott év végén dobogóra, míg a Hegyi Európa-bajnokságon Nagy Norbert mutatkozott be biztatóan, aki a folytatásban teljes szezont fog autózni. Kárai Tamás pedig többször bizonyította a rallycross Európa-bajnokságon, hogy az élmezőnyben van a helye.

Végül, de nem utolsósorban a Hungaroring, a magyar autósport fellegvára újra a nemzetközi naptár fontos helyszíne volt, szinte minden komolyabb sorozat ellátogatott Magyarországra. Kijelenthető: a magyarok igenis szeretik az autósportokat, és ezt a VII. Nagy Futam sikere is bizonyítja.

A sikerekből és a felsorolásból is kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség  egy szerteágazó szervezet  kilenc szakággal. Ezek a következők: rally, gyorsasági, off-road, tereprally, gokart, drift, drag, slalom és hill-climb.

Az MNASZ célja egyértelmű: azt a fejlődési dinamizmust szeretnék folytatni, ami jellemezte az elmúlt négyéves időszakot. A sportért felelős államtitkár kérésére kidolgozás alatt van az autó-motor sport koncepció, amely kijelöli, hogy a következő évtizedben milyen versenypályák, milyen nemzetközi rendezvények élveznek prioritást. Ebben a munkában az MNASZ tevékenyen részt vesz, bízva abban, hogy azok az elképzelések, amelyeket vázolnak, a következő időszakban megvalósulnak.

Nagy hangsúlyt kap az utánpótlás-nevelés és tehetséggondozás-fejlesztés, valamint a 2019-ben megkezdett pályázati program folytatása, a támogatotti kör bővítése.

Továbbra is prioritást élvez az évek óta Magyarországon rendezett kiemelt nemzetközi események rendezési jogának megtartása ( F1, WTCR, ETRC, Hungarian Baja, Historic EB), de kiemelt cél a 2019-ben Nyíregyházán debütált Rally Európa-bajnokság hosszú távú megrendezése is.

A sportág további népszerűsítését tehát elsősorban utánpótlás-neveléssel és nemzetközi versenyek szervezésével kívánják elérni az MNASZ-nél. Terveik között szerepel új versenyzési formák rendszerbe állítása, ilyenek például a gokart-szlalom és a fiatalok körében egyre népszerűbb digitális motorsport. Az autósportban állandó küzdelem folyik a percekért, másodpercekért, tized-, század- vagy ezredmásodpercekért. A sikerhez azonban szükséges az állandó technikai fejlesztés, amely azonnal megjelenik a hétköznapi életünkben – mindez jó üzenet lehet a fiatalok bevonzásához. A versenyző a gépezet legfontosabb része. Ő egyesíti a fizikai, technikai tudást, és ő jeleníti meg a technikai fejlesztések eredményét. A versenyző sportolóként a közönség szórakoztatásán túl példát mutat a legújabb technológiák alkalmazásából, az emberi kitartásból. Példaképként tömegeket mozdít meg és befolyásol. Azt pedig már csak remélni lehet, hogy egy ilyen sikeres időszak után egyre többen szeretnének bekapcsolódni a magyar autósport vérkeringésébe…

Adatlap

Magyar Nemzeti Autósport Szövetség

Alapítási év:      1978

Székhely:            1146 Budapest, Istvánmezei út 1–3.

Elérhetőség:     +36 1 460 6875, mnasz@mnasz.hu

Honlap:               www.mnasz.hu

Facebook:          facebook.com/magyarnemzeti-
autosportszovetseg

Elnök: Oláh Gyárfás

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 1626 fő

Megrendezett vagy elnyert hazai EB vagy VB (2017–2019):

Világbajnoki futamok 2017

WTCR Magyar Nagydíj

Formula–1 Magyar Nagydíj

EB futamok 2017

Kamion Európa-bajnoki futam

Autocross EB-futam

Mecsek Rallye – Historic Rallye EB-futam

Világbajnoki futam 2018

  1. 07.27-29. Formula–1 Magyar Nagydíj

EB-futamok 2018

Kamion Európa-bajnoki futam

Autocross EB-futam

  1. Mecsek Rallye – Historic Rallye EB-futam

Világbajnoki futam 2019

Formula–1 Magyar Nagydíj

EB futamok 2019

Kamion Európa-bajnoki futam

  1. Mecsek Rallye – Historic Rallye EB-futam

Rally Hungary – Rallye EB-futam

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2017

Michelisz Norbert Túraautó Világbajnokság 2. hely

Szabó Krisztián Rallycross EB Super 1600 1. hely

Érdi Tibor Rallye EB ERC2 1. hely

Papp György Rallye EB ERC2 1. hely

Meklerné Mikó Edit Historic Rallye EB Cat 2. 2. hely

Kiss-Pál Tamás Rallycross EB Super Car 3. hely

Kiss Norbert Kamion EB 3. hely

Mekler László Historic Rallye EB Cat 2. 4. hely

2018

Érdi Tibor Rallye EB ERC2 1. hely

Papp György Rallye EB ERC2 1. hely

Mekler László Historic Rallye EB Cat 2. 1. hely

Meklerné Mikó Edit Historic Rallye EB Cat 2. 1. hely

Wirtmann Ferenc Historic Rallye EB Cat 3. 2. hely

Kerekes József Historic Rallye EB Cat 3. 2. hely

Marton Gergely Rallycross EB Super 1600 4. hely

Kiss Norbert Kamion EB 6. hely

Herczig Norbert Rallye Európa-bajnokság 6. hely

Ferencz Ramón Rallye Európa-bajnokság 6. hely

2019

Marton Gergely Rallycross EB Super 1600 2. hely

Mekler László Historic Rallye EB Cat 2. 3. hely

Meklerné Mikó Edit Historic Rallye EB Cat 2. 3. hely

Herczig Norbert Rallye Európa-bajnokság 5. hely

Ferencz Ramón Rallye Európa-bajnokság 5. hely

Rónay László Historic Rallye EB Cat 2. 5. hely

Kalapács Zsolt Historic Rallye EB Cat 3. 5. hely

Kalapács Kornél Historic Rallye EB Cat 3. 5. hely

Kiss Norbert Kamion EB 6. hely

Magoss Péter Historic Rallye EB Cat 2. 6. hely

Káray Tamás Rallycross EB SuperCar 6. hely