NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Baseball és softball

Magyarországon a baseball fiatal sportágnak számít. Az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején jelent meg, elsősorban kubai, japán és amerikai nagykövetségek dolgozói kezdtek el baseballozni. Az első hivatalos meccset itthon 1991. október 23-án játszották le, a Győr Dark Horses a Nagykanizsa Ants ellen lépett pályára.

A sportág hazai fejlődésében 1992. június 26-a volt az újabb fontos mérföldkő: ezen a napon alakult meg a MOBSSZ,  azaz a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség. Alapító csapatok: Budapest Islanders Baseball Club, Győr Dark Horses, Magyar Baseball Club, Nagykanizsa Ants Baseball Club, Siófok Denewares Sport Club. Az első magyar bajnokságot ezeknek a csapatoknak a részvételével rendezték meg.

A baseball az amerikai kontinensen és Kelet-Ázsia országaiban népszerű. Japánban, a Dominikai Köztársaságban, Kubában, Panamában, Dél-Koreában is ez a legnépszerűbb sport. Az Egyesült Államokban a baseball nemzeti sportnak számít, a Major League Baseball (MLB) meccsei komoly reklámértékkel bírnak. A sportág egyik lételeme a statisztika, csak emiatt több millió rajongója van. Az egyik legjobban adatosítható játék; rengetegféle statisztika létezik a három fő kategóriában, azaz a dobásban, az ütésben és a védekezésben.

Ha a hazai eredményeket nézzük, akkor a közelmúltból egy U15-ös EB-kvalifikációs tornát és a C csoportos felnőtt Európa-bajnokságot kell megemlíteni. Mindkét esemény 2018-ban volt, és mindkettő baseball torna volt. Előbbin második helyet szereztek a magyarok, utóbbin pedig ötödikként zártak. A sikerekhez kell még sorolni azt, hogy 2018-ban Budapest adott otthont az U12-es Eb-nek, valamint 2019-ben CoED slowpitch Európa-bajnokságot rendezett Magyarország (a slowpitch a softball egyik egyszerűbb verziója, fiúk, lányok vegyes csapatokat alkotva vesznek részt).

A Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség három szakág versenyeit koordinálja, ezek a baseball, a softball és a lacross. A softball a baseball női változata, a lacrosse pedig egy olyan sport, amit egy háló végű bottal játszanak.

A hazai szövetség információi szerint egyre növekszik itthon a baseballjátékosok száma, egyre többen próbálják ki, és aki fogékony a tipikus csapatsportágakra, a baseballban vagy a softballban megtalálhatja a számítását. A jövőben tovább szeretnék építeni az utánpótlást, egészen a legkisebbek szintjén kívánják a sportágot népszerűsíteni, óvodai, iskolai toborzásokat terveznek. Az élsport tekintetében pedig az a cél, hogy a magyarok részt vegyenek a lehető legtöbb kontinenstornán.

A baseball és a softball olimpiai sportág volt, de 2012-től lekerült a nyári játékok programjáról. A sportágban hatalmas sikerként könyvelik el, hogy a tokiói játékokon ismét lehet szurkolni baseballosoknak.

Adatlap

Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség

Alapítási év:      1992

Székhely:            1143 Budapest, Semsey Andor utca 9. fsz. 3.

Elérhetőség:     +36 20 391 4343

office@baseball.hu

Honlap címe:     www.baseball.hu

Facebook:          facebook.com/MOBSSZ/

Elnök: Morua Roberto

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 604 fő

Megrendezett vagy elnyert hazai EB vagy VB (2017–2021):

2018 U12 Baseball EB, Budapest,

2019 Koedukált slowpitch softball EB Budapest

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2018

U15-ös Európa-bajnoki selejtező, Antwerpen

csapat 2. hely

C csoportos felnőtt baseball Európa-bajnokság

csapat 5. hely

2019

Baseball EB – U18 Miejska Gorka, Lengyelország

csapat 5. hely