NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Görsportok

A Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség szakágai a gyorsasági görkorcsolya, a művészi ág, valamint a gördeszka. Hazánkban a görhokiklubok a Magyar Jégkorong Szövetség égisze alá tartoznak. A görkorcsolyasport része még az agresszív és a terep változat, továbbá az extrém lesiklás.

Míg a gördeszka Tokióban a 2020-as nyári olimpián mutatkozik be, addig a görkorcsolya a Világjátékokon szerepel.

A görkorcsolya  születése nem köthető pontos dátumhoz, ám a feltételezések szerint már az 1700-as években is görkorcsolyáztak, így valószínűsíthető, hogy a foglalatosság akár 300 éves éves múltra tekint vissza. Az első görkorcsolyákat a már régóta ismert jégkorcsolyák alapján készítették, és inkább közlekedési eszközként használták.

A legnépszerűbb szakág, a gyorsasági görkorcsolya versenyein különböző távokat kell teljesíteni az ellenfelekkel vívott taktikai küzdelemben. A futamokat kiépített pályán vagy utcai helyszínen rendezik. A pálya hossza 160 és 300 méter közötti, döntött kanyarokkal. Az utcai bajnokságok 400-tól 800 méterig terjedő aszfaltozott területen zajlanak, általában városok parkjaiban, parkolóiban, tereken. Az egyéni indítású, rövid távú versenyeken egyenként mérik a versenyzők idejét.

Jelenleg a legeredményesebb magyar gyorsasági görkorcsolya-versenyző Gardi Dominika. Amennyiben ő az elkövetkezendő kolumbiai világbajnokságon hozza a formáját és eredményesen szerepel, ott lehet a Világjátékokon.

A gördeszka a nemzetközi gyakorlatot követve nemrég csatlakozott a szövetséghez. Mivel a gördeszka újonc az ötkarikás játékokon, így a szövetség fő feladata a gördeszkázás mint versenysport újraszervezése. A Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetségnél a sportág olimpiai szereplésétől azt remélik, hogy a görkorcsolya is több reflektorfényt kap majd.

A freestyle szakág is egyre divatosabb, és világversenyeket is rendeznek belőle, amelyeken magyar nemzetközi bíró rendszeresen közreműködik.

A hosszú távú tervek között szerepel egy hazai Európa-bajnokság megrendezése.

A városok utcáin járva azt látni, hogy mind a görkorcsolya, mind pedig a gördeszka nagyon trendi és népszerű szabadidős tevékenység. A szövetség célja, hogy ezt a bázist és tendenciát kihasználva növelje a klubjai és azok versenyzőinek a létszámát.

Adatlap

Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség

Alapítási év:      1993

Székhely:            2800 Tatabánya, Paletta lakópark 1. 3/1.

Elérhetőség:     +36 20 921 3718

lugosi.lszl@gmail.com

Honlap:               www.mogsz.hu

Facebook:          Magyar Országos Görkorcsolya
és Gördeszka Szövetség

Elnök: Lugosi László

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 1300 fő

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2017

Európa-bajnokság

Gardi Dominika 3. hely

Junior Női váltó 4. hely

2018

Európa-bajnokság

Női váltó 4. hely

Gardi Dominika, 5. hely

2019

Európa-bajnokság (junior)

Bíró Hanna 4. hely

Világbajnokság (junior)

Sajgó Anna 8. hely