NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Pétanque Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Pétanque Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Pétanque

A Magyar Pétanque Szövetség (MAPESZ) 2019-ben ünnepelte a 30. születésnapját. Jelenleg az országban 14 tagegyesülete működik Sárvár, Szigliget, Veszprém, Tatabánya, Pécs, Magyarszék, Velence, Budapest és Hajdúszoboszló településeken. Közel ötszáz igazolt versenyzője van a sportágnak, akik közül az egyharmad iskoláskorú. A Magyar Pétanque Szövetség célja, hogy az általános iskolákba, gimnáziumokba és felsőoktatási intézményekbe is eljusson a sportág.

Egyre több meghívást kapnak új sportpálya avatására, mert az utóbbi időben sok településen építettek pétanque-pályákat. Ezekhez a Magyar Pétanque Szövetség folyamatosan ad szakmai tanácsokat és személyes segítséget. „Egyik fontos stratégiai célunk, hogy elmegyünk céges ünnepségekre, városi rendezvényekre, hogy minél szélesebb körben tudjuk népszerűsíteni sportágunkat. Jó példa erre a Citroen 100. éves budapesti születésnapi rendezvénye, ahol aktív szerepet kaptunk. Az országos bajnokságainkat úgy tervezzük, hogy minél több helyen jelenjünk meg, ezzel is betekintést tudjunk biztosítani az érdeklődők számára” – nyilatkozta kiadványunknak Kocsis Tamás, a Magyar Pétanque Szövetség elnöke.

A pétanque-ot egyébként minden korosztálynak ajánlják, aki szereti a szabadban tölteni idejét. Olcsó sportágról van szó, hiszen pár ezer forintért a nagy sportáruházakban hozzá lehet jutni golyókészlethez. A helyigénye is optimális, mert minden szabadidőparkban, ahol kemény talajú sétány van, jól lehet játszani. A szabályok könnyűek és elérhetők a www.petanque.hu honlapon. Nincs korhoz és nemhez kötve, játszhatja mindenki, akinek van egy kis gömbérzéke és térlátása.

Az elmúlt két évben a legnagyobb sikerek közé sorolható dr. Kárpáti Zsófia bronzérme, amelyet az Európa-bajnokságon szerzett 2018-ban, egy évvel később pedig a Reménységek Európa-bajnokságáról a magyar női csapat bronzéremmel térhetett haza.

A pétanque világszerte egyre népszerűbb, amit jól bizonyít, hogy a 2024-es párizsi olimpia előkészületei során is számításba vették a sportágak bővítésénél. A hagyományos frankofon országokban – Franciaország, Belgium, Luxemburg – és a régi francia gyarmati országokban több százezren űzik ezt a sportot. Franciaországban félmillió pétanque-játékos van, Thaiföldön ez a szám meghaladja az egymilliót.

A 2019-es kambodzsai ifjúsági és női világbajnokságon kiderült, hogy Ázsiában milyen fejlődésen megy át a sportág: az 50 ország részvételével megrendezett világversenyen kiemelkedően szerepeltek az ázsiai országok, mint Kambodzsa, Thaiföld, Laosz és Vietnam.  Európában az északi országokban történt a legnagyobb fejlődés, de az elmúlt időszakban Kanada mellett megjelentek az Amerikai Egyesült Államok versenyzői is.

Adatlap

Magyar Pétanque Szövetség

Alapítási év:      1989

Székhely:            7396 Magyarszék, Kossuth L. u. 33.

Elérhetőség:     +36-70 933 0215

info@petanque.hu

Honlap:               www.petanque.hu

Facebook:          Magyar Pétanque Szövetség
@mapesz felhasználónéven is!

Elnök: Kocsis Tamás

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 355 fő