NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Repülő Korong Országos Sportági Szakszövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Repülő Korong Országos Sportági Szakszövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Frizbi

Néhány év alatt csaknem megtízszerezte tagságát a frizbi sportágak ernyőszervezete, a Magyar Repülő Korong Országos Sportági Szakszövetség. A szövetség 2017 óta működő új elnöksége azzal a tíz évre szóló stratégiával kezdte munkáját, hogy ha az ultimate frizbi szakág felkerül a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjára, akkor addigra Magyarországon nőjön fel egy olyan generáció, amely képes kijutásra esélyes felnőtt válogatottat kiállítani.

Az ötkarikás reményekbe vetett hit alapja, hogy a NOB néhány éve elfogadott szabályai alapján az aktuális játékok rendezői javasolhatnak sportágakat a programra kerülésre, márpedig az Egyesült Államokban a frizbi az elsőszámú egyetemi sportág, és a versenyengedélyek száma alapján országosan is a második legnépszerűbb.

Mindazonáltal nem kizárólag Amerikában népszerű a repülő korong, hiszen csak az igazolt sportolók száma 150 országban megközelíti az egymilliót. Magyarországon a szövetség stratégiájának az az alapja, hogy az utánpótlásra és a népszerűsítésre helyezik a hangsúlyt. Az eredmény máris látványos: míg 2016-ban kevesebb mint 200 verseny­engedélyt adott ki a szövetség, ez a szám 2019-ben elérte az 1000 főt, amihez hozzá lehet adni még 1000, iskolai szinten rendszeresen frizbiző diákot.

Kiemelkedő év volt a 2019-es az MRKSZ számára, amely sikeres felnőtt ultimate frizbi Európa-bajnokságot rendezett a nyáron Győrben. A visszajelzések az illetékes hazai sportszervezetek és az európai szövetség részéről is nagyon pozitív volt, a nyitónapon több mint 1000 győri érdeklődő látogatott ki a helyszínre.

A sportág vezetésének emellett sikerült felfűzni az Eb-re egy olyan kampányt, ami ugrásszerűen növelte a frizbi ismertségét – főként iskolai közegben, hiszen elsősorban az iskolák és az ott dolgozó testnevelők elérése volt a terv.

Hatalmas büszkesége az is a szövetségnek, hogy 2019-ben elnyerte a MOB Fair Play Bizottságának kitüntetését. A fair play díjat az Eb-rendezéssel érdemelték ki, ahol a sportág sajátosságai folytán bíró nélkül zajlottak a mérkőzések.

A budapesti Urban Games-en a freestyle szakág kapott helyet, aminek kapcsán a sportági szakszövetség közvetített a szervezők és a világszövetség között. A sportág vezetőivel kialakult személyes kapcsolatokat újabb világverseny Magyarországra hozatalával igyekszik kamatoztatni az MRKSZ, amely ezúttal junior világbajnokságot rendezne.

Az eredmények is kezdik megmutatni, hogy jó irányba halad a kiválasztás és az utánpótlás-nevelés. A 2019-es junior Európa-bajnokságra első ízben nevezett Magyarország csapatokat. A bemutatkozást bravúrok kísérték: az U20-as vegyescsapat negyedik helyezésére az U17-es lányok még rátettek egy lapáttal, és – dacára, hogy átlagban két évvel fiatalabbak voltak vetélytársaiknál – ezüstérmet szereztek. A két csapat tagjai pedig már abból a generációból kerültek ki, amely az elmúlt három-négy évben a diákolimpiákon és a szövetség iskolai programjain keresztül ismerte meg a sportágat.

A sikerek azt jelzik, hogy az elképzelés, miszerint 2026–27 környékére erős felnőtt generáció álljon majd rendelkezésre, már nemcsak egy álom, hanem megvalósítható feladat.

Adatlap

Magyar Repülő Korong Országos Sportági Szakszövetség

Alapítási év:      2004

Székhely:            1118 Budapest, Otthon u 26.

Elérhetőség:     +36 20 349 0075, elnokseg@mrksz.hu

Honlap címe:     www.mrksz.hu

Facebook:          facebook.com/mrksz.hu/

Elnök: Erdősi Zoltán

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 802

Megrendezett vagy elnyert hazai EB vagy VB (2017-2021):

2019 Felnőtt Európa-bajnokság (Győr)

2019 World Urban Games (Budapest)

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2018 Világbajnokság

Major Balázs Milán freestyle frizbi 6. hely

2019 Junior Európa-bajnokság  U20 Mixed csapat 4. hely, U17 leány csapat 2. hely