NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Sambo Országos Szakszövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Sambo Országos Szakszövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Sambo

Egy sportág, amelyet tudatosan létre akartak hozni. Egy sportág, amely teljes egészében tudományos kutatás és fejlesztés eredményeként alakult ki. Ez a sambo. A Szovjetunióban létező különböző, többnyire közép-ázsiai birkózóstílusok, kínai, thai ütő-rúgó technikák és a versenyzések előtti dzsúdó technikái adják a vázát. Alapos gondossággal megvizsgálták a világ összes akkor ismert küzdősportját, ezzel lehetővé téve hadseregük közelharci rendszerének gyarapítását. Természetesen azóta is alakult, változott a rendszer, versenysport változata ma már Oroszország nemzeti sportja. A stílus hazai meghonosítása Papp Imre egykori thai boksz versenyzőnek köszönhető, ő rakta le a sportág alapjait. Ha az elmúlt két évet vesszük alapul, akkor a magyarok rendre jól szerepelnek az Európa-bajnokságokon és Európa-kupákon.

2019-ben tízéves volt a hazai szövetség. Rövid és hosszú távú fejlesztési tervet határozott meg a szervezet vezetése. Vannak még szakmai hiányosságai, de törekednek a megoldásra.

„Edző- és bíróképzésben mindenképp a FIAS, azaz a nemzetközi szövetség segítségét fogjuk kérni. A legfontosabb, hogy javítani tudjunk a mostani körülményeinken. Kis klubok működnek az országban, több városban. Mindenki amatőr sportoló, versenyzőink munka mellett készülnek, kis pincetermekben, egyszerű körülmények között. Egyik klubnak sincs saját terme (időpontokat bérelünk), fizetése senkinek sincs a szövetségben, szívből, meggyőződésből, elkötelezettségből megyünk előre. Fejlesztésekre, marketingre nem volt pénzünk. A legfontosabb lenne, hogy hozzájussunk egy jól felszerelt budapesti központi edzőteremhez és egy vidéki regionális edzőteremhez, ami 24 órában a miénk, hogy az utánpótlással, a versenyzőkkel és a tömegbázis növelésével is megfelelően tudjunk foglalkozni. Legalább az élversenyzőinknek szeretnénk elérni, hogy csak a sportággal foglalkozhassanak, ebből éljenek.  Szeretnénk gyakrabban Oroszországban edzőtáborozni, szemináriumra járni, hogy technikailag fejlődjünk. Fontos lenne, hogy hazánknak legyen egy nemzetközi bírója. Ha ezek a törekvések sikerülnek, a komolyabb versenyeredmények is jönni fognak! Folytatni szeretnénk a fegyveres erők és biztonsági őrök részére kiírt civil programunkat is, hogy segítsük a munkájukat” – áll a Magyar Sambo Országos Szakszövetség kommünikéjében.

A sambo világszervezete, a FIAS (Federation of International Amateur Sambo) közel 100 tagállammal rendelkezik. A sportág népes tábora a FÁK-országokra tehető, de Nyugat-Európában, Afrikában és a tengerentúlon is erősödik a komplexitásának és látványosságának köszönhetően. Magyarország 2013 óta teljes jogú tag. Habár a volt „szovjet” tagállamokban a legerősebb a sportág, az elterjedésnek köszönhetően egyre több meglepetés születik a világversenyeken. Francia, moldáv, venezuelai, izraeli, koreai, bolgár, kameruni, amerikai versenyzők is szereztek már világbajnoki címeket, dobogós helyezéseket. Vannak törekvések a sambo olimpiai programba való emelésére: 2018. november 30-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerte a sportágat és annak világszervezetét.

Adatlap

Magyar Sambo Országos Szakszövetség

Alapítási év:       2009

Székhely:            1148, Budapest, Nagy Lajos király útja 41/a

Elérhetőség:      +36 30 989 9981, imre.papp1@gmail.com

Honlap:                www.hungariansambo.hu

Facebook:          facebook.com/hungariansambo

Elnök: Papp Imre

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 127

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017-2019):

2018 – Világbajnokság

Vesztergom József  5. hely

  1. Európa-bajnokság:

Sirankó Ferenc  5. hely

2019 – Európa-bajnokság:

Kozsák György  UP 3. hely

Kozsák György: Világkupa 2. hely, Európa-kupa 3. hely

Hubert Péter: Európa-kupa 3. hely

Vesztergom József: EB 2. hely