NVESZ évkönyv 2020 – Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Szakszövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Szakszövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Wushu

A Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Szakszövetség által hazánkban felügyelt harcművészetből lett küzdősport Nyugaton elterjedt neve a kungfu, míg a wushu elnevezés az őshazában, Kínában használatos – vagyis a kettő ugyanarra utal.

Mérföldkő volt a szövetség életében, amikor 2018 első negyedévében megrendezték az első hazai Európa-bajnokságot, ami egyben az első shaolin kungfu Európa-bajnokság is volt a sportág történetében. A kontinensviadal méretében viszonylag szerény volt, 250 versenyző mutatta meg tudását, ám a visszajelzések alapján kimondottan sikeresnek bizonyult.

A Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Szakszövetség fejlődését mutatja, hogy az elmúlt időszakban sikerült a szervezet saját költségvetéséből eljuttatni sportolóikat a világversenyekre, akik egyre szebb eredményekkel jeleskednek.

A 2019-es világbajnokságon rekordlétszámú magyar csapat vett részt, és az eddigi legjobb világbajnoki eredményt produkálta. A felnőtteknél Kiss Dorottya lett első, míg az ifjúságiak mezőnyében Kósa Panna két kategóriában is címet nyert. Ezek mellett négy Európa-bajnoki címmel is gazdagodtak a magyar kungfusok a közelmúltban.

Magyarországon a versenyzői létszám meghaladja az ezer főt, ugyanakkor a wushut gyakorlók tábora tízezer fő körülire tehető, hiszen rengetegen vannak, akik a harcművészetet hobbitevékenységként, az egészség megőrzése céljából vagy önvédelmi jellege miatt űzik.

A szövetség célja a tömegbázis növelése. Szeretnék, hogy a jelenlegi 44 egyesület száma bővüljön, amihez főleg vidéken terjeszkednének. A szakvezetés fontos eszköznek tartja a szakmai tudás fejlesztését, amiben számítanak a meglévő jó kínai kapcsolataikra. Terveik szerint a nemzetközi élmezőnyből hoznának Magyarországra oktatókat, akiktől a hazai edzőképzés javulását várnák.

Ugyancsak az elképzelések között szerepel, hogy a kétévente sorra kerülő világbajnokságok közül a 2023-asnak hazánk legyen a házigazdája. Bár ennek megvalósulásához több mindennek kell teljesülni, a magyarországi rendezés érdekében megindult egy erős lobbitevékenység.

Adatlap

Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Szakszövetség

Alapítási év:      1983

Székhely:            1146 Budapest, Istvánmezei u. 1–3.

Elérhetőség:     +36 30 645 2848

hkf.mail@gmail.com

Honlap:               www.hkf.hu

Facebook:          facebook.com/HungarianKungFu-
Federation/

Elnök: Varga István

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 1043 fő

Megrendezett vagy elnyert hazai EB vagy VB (2017–2021):

  1. 1. Shaolin Wushu Európa Bajnokság Budapest

Kiemelkedő nemzetközi eredmények 2017–2019:

2017 – Európa-bajnokság

Pápai Bernadett 6. hely

Junior:

Göblyös Gergely István 1. hely

Vizi Enikő 6. hely

2018 – Európa-bajnokság

Kövér Kristóf 1. hely

Dudás Ádám Zénó 1. hely

Huszár Dominik 1. hely

Kövér Kristóf 1. hely

Pintér Bálint 1. hely

Brédl Bence 2. hely

Sipos Franciska 2. hely

Szabó Sára 2. hely