NVESZ évkönyv 2020 – Repülő és Légisport Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség az év eleji kiadványában megjelent írásokat – aktualizálva – folyamatosan közzéteszi. Mivel az évkönyv bolti forgalomban nem kapható, így az NVESZ-hez tartozó rendkívül színes sporttársadalom bemutatását azokhoz is el szeretnénk juttatni, akik nem találkoztak a kiadvánnyal. A mostani részben a Repülő és Légisport Szövetség tevékenységét, eredményeit, céljait mutatjuk be.

Repülősportok

A légi sportok gyakorlását világszerte, így Magyarországon is meghatározzák az anyagi lehetőségek, hiszen míg a merevszárnyú repülők és a hozzátartozó eszközök meglehetősen drágának számítanak, addig például a siklóernyőzés és az ejtőernyőzés hazánkban néhány százezer forintból űzhető, sőt, minőségi felszereléssel lehet versenyezni. Ennek megfelelően itthon komoly 6-700 fős a tábora a siklóernyősöknek, és az ejtőernyőzés is roppant népszerű.

A sportrepülés különböző válfajai hazánkban a Magyar Repülő Szövetség megszűntével átkerültek a Repülő és Légisport Szövetség szárnyai alá. Az új szervezet 2019 végén kapta meg a nemzetközi szövetségtől az elismerést, hogy az FAI hivatalosan is az RLSZ-t tekinti Magyarországon a repülősportok nemzeti szövetségének.

A hazai versenyzők útjából az elismeréssel elhárultak az akadályok, hogy a nemzetközi versenyeken minden adminisztratív szabálynak megfelelve vegyenek részt. A szövetség ugyanakkor már az elmúlt időszakban is szinte a teljes támogatását a sportra tudta költeni, és a jövőben is erre törekszik, bízva abban, hogy mindez az eredményekben is megmutatkozik majd.

Az elmúlt időszakban a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség NVESZ- és magántámogatásokkal birtokába jutott egy kétüléses verseny vitorlázó repülőnek, ami oktatási célokra is használható, emellett a magyarok így saját géppel tudnak majd indulni 2020-as németországi vb-n.

A sportág legutóbbi Világjátékok-győztese, a 2017-ben Wroclawban aranyérmes, sokszoros világbajnok Tóth Ferencnek – aki 2019-ben is a világ legjobbjának bizonyult – a vitorlázó műrepülésben várhatóan 2020-ban sem lesz ellenfele. Sajnálatos módon ugyanakkor ez a szakág nem lesz ott a birminghami Világjátékok programján.

A többi szakágban is világraszóló eredményeket produkáltak a közelmúltban a magyarok, akik nevéhez például számos új csúcs fűződik.

Siklóernyőben 2019 nyarán két hét alatt három magyar Európa-rekord született: a fél országot átrepülve Falucskai Lóránt kétszer is remekelt, és végül 241 km-es, míg Juhász Kata 144 km-es távolsági csúcsot állított fel.

A hazai vitorlázórepülők közül Hegedűs László jeleskedett, aki 100 km-es távon 207 km/h és 300 km-en 143 km/h sebességgel ért el az afrikai, illetve az európai kontinens is rekordot.

Ejtőernyőzésben különleges világrekord részesei voltak a magyarok 2019 októberében Kaliforniában, ahol 128 ejtőernyős gyűlt össze, hogy felállítson egy új többpontos formaugró világrekordot. A rendezvényen 30 nemzet képviselte magát, köztük két magyar, Verebes-Kéri Hanga és Kiss József is szerepet játszott abban, hogy a rekord megvalósult.

Sárkányrepülésben Ujhelyi Balázs – aki korábban vb-második is volt – 2018-ban az Európa-bajnokságon harmadik helyezést szerzett.

Adatlap

Repülő és Légisport Szövetség

Alapítási év:      2018

Székhely:            1016 Budapest Hegyalja út 7–13.

Elérhetőség:     +36 70 773 0313

rlsztitkar@gmail.com

Honlap:               mrlsz.hu

Facebook:          Repülő és Légisport Szövetség

Elnök: Tuzson Gergely

Igazolt, regisztrált versenyzők száma: 2000 fő felett

Kiemelkedő nemzetközi eredmények (2017–2019):

2018 FAI Vitorlázó Műrepülő Világbajnokság

Tóth Ferenc 1. hely

2019 FAI Vitorlázó Műrepülő Világbajnokság

Tóth Ferenc 1. hely