Polgár Judit: világszintű innováció a sakkozásban

A Polgár Judit Sakk Alapítvány szombaton rendezte meg a 6. Világsakkfesztivált, ezúttal a virtuális térben, létrehozva egy önálló sakkvárost. Az esemény idén is bemutatta a sakk művészeti, társadalmi és tudományos kapcsolódásait, mindazt, ami miatt a legnépszerűbb sakk-tematikus fesztiválként tartják számon a világon. A fesztiválra 153 országból regisztráltak.

A hagyományosan őszi rendezvény a világjárvány miatt idén teljes egészében az online térbe költözött: mivel az előadók, például Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik korábbi világbajnokok, a művészek, az aktív versenyzők és az érdeklődők sem jöhettek személyesen Budapestre, a szervezők ezért elvitték a komplett fesztivált – mindenkihez.

A rendezvény ötletgazdája, a sakktörténet legjobb női játékosa, Polgár Judit és szervező csapata a programok sokszínűségét megőrizve olyan komplex virtuális-, élő- és interaktív sakkuniverzumot alkotott, amely az online versenyekre átálló sportágban is páratlanul innovatív jelenség. Káprázatos (virtuális) sakkváros született olyan intézményekkel, amiket a valóságban is érdeklődve, örömmel keresünk fel: játszótér a gyerekeknek, konferenciaközpont a beszélgetésekhez, mozi, koncertterem, iskola, fotó- és festménymúzeum, versenypálya amatőröknek és profiknak, kicsiknek és nagyoknak.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke az eseménnyel kapcsolatban elmondta, hogy történelmi jelentőségű lépésnek tartja a sakk ilyen formában történő bemutatását.

– Mi, magyarok joggal lehetünk büszkék mindarra, amit játékosaink a sakkozás globális világához hozzá tettek – fogalmazott az elnök. – Van azonban a témának egy másik vetülete is, mégpedig a sakkozásban megjelenő innováció. Gondoljunk csak Kempelen Farkasra, vagy még inkább Élő Árpád professzorra, akinek matematikai számításai mindmáig a versenysakk kereteit biztosítják. Büszkén állapíthatjuk meg, hogy Polgár Judit csodálatos fesztiválja is felzárkózott a sakkozás nagy innovációi közé, hiszen egyszerre mutatja meg, hogy a sakkozás nem csak verseny és nem csak sport, de művészet, tudomány, kultúra, intelligencia, közösség és stratégia is. Ez a rendezvény is bizonyítja, hogy a magyarok jó házigazdák, és jól támogatja a 2024-es Sakkolimpia rendezési jogának elnyeréséért zajló erőfeszítéseinket: a kérdésről Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) decemberi közgyűlésén szavaz.

A nap egyik fénypontjaként Garri Kaszparov, a  legendás orosz sakkvilágbajnok és nemzetközi nagymester is bekapcsolódott a fesztiválba, s elmondta, hogy a női sakk vitathatatlanul hatalmas fejlődött az elmúlt évtizedekben.

– Amíg Bobby Fischer a hatvanas években azzal büszkélkedett, hogy bármekkora pontelőnyt adhat egy női játékosnak, akkor is legyőzi őt, ma már ilyet senki sem jelentene ki, még az aktuális világbajnok, Magnus Carlsen sem – foglalta össze véleményét. – De ahhoz azonban nagyon sok időre van szükség van, hogy egy újabb olyan női játékos lépjen színre, mint a csodálatos Polgár Judit.

Polgár Judit pedig így foglalta össze a nap történéseit:

– Számomra nagy kihívást jelentett, hogyan lehet a kreativitást átvinni az online világba. Ugyanakkor sakkozóként ez is természetes közegem így végül a problémát sakkozói fejjel oldottam meg. A mai rendezvénnyel mindenképpen egy új fejezet kezdődött a világsakkfesztivál életében és úgy gondolom, ez a jövő. Egy olyan világot alkottunk, ahol előadásokat lehetett követni, interaktívan játszani, sakkozni, filmet nézni, egy kiállítást bebarangolni… Összességében úgy gondolom, ez egy világszintű innováció a sakkozásban.