Szambós tervek Magyarországon

Magyarországra látogatott Szergej Jeliszejev, az Összoroszországi Sambo Szövetség, valamint az európai szövetség elnöke, hogy felmérje egy esetleges európai szambó központ budapesti létrehozásának lehetőségeit.

A Nemzeti Versenysport Szövetség oldaláról Dr. Mészáros János elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság részéről pedig Fábián László sportigazgató, olimpiai bajnok a fogadta a delegációt. A megbeszélésen részt vett Nyikolaj Vlagyimir orosz diplomata, Abramov Petr, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének titkára, Papp Imre, a Magyar Sambo Országos Szakszövetség alapítója és elnöke, valamint Sirankó Ferenc, a szövetség alelnöke.

„Fontos számunkra, hogy minden kontinensen jelen legyen a sportágunk. Amerikában, Kolumbiában most fejeztük be a központunk építését és felszerelését, Afrika esetében Marokkóban alakítottunk ki szambó oktatási centrumot, az ázsiai régióban a legtöbb hangsúlyt Üzbegisztánba helyeztük, de Szöulban is egyetemi szambó szak indult, és minél többet gondolkodunk egy európai székhely potenciális régióján, annál inkább hajlunk Budapest felé” – fejezte ki szimpátiáját hazánkkal szemben az öreg kontinens szambó szövetségének első embere, aki itt tartózkodása során egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Testnevelési Egyetemmel és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal is. Az orosz eredetű, katonai birkózásból kialakult küzdősport interkontinentális központja Moszkvában kapott elhelyezést, ahol a kitűnő edzési lehetőség és magas szintű edzőképzés mellett megtalálható egy sportlaboratórium és szambó múzeum is.

Az ugrásszerűen növekvő népszerűségű támadó-önvédelmi célú pusztakezes küzdősport alapvetően a szabadfogású birkózás és a cselgáncs elemeit tartalmazza. Olimpiai jellegű multisport-esemény programjába először az idén megrendezett, minszki II. Európa Játékokon került, ahol Sirankó Ferenc egyetlen magyar versenyzőként szerepelt.

(forrás: MOB)