Testépítés újratöltve

A járvány enyhülésével a nemzetközi és a honi testépítő- és fitneszszakágban is újraindul az élet. Huber István, a szövetség elnöke osztotta meg gondolatait a csupasport.hu szerkesztőségével.

Már számos hazai edzővel, valamint elnökségi taggal egyeztettem a folytatásról – jelentette ki Huber István. – Éppen itt volt az ideje, elvégre szeptemberre tűzték ki a spanyolországi Európa-bajnokság új időpontját. Egyelőre nem tudom megmondani, mekkora kerettel utazunk, de bizakodom, hogy szép számban leszünk jelen. Utána Budapesten a Magyar Kupa következik, majd Kisvárdán, illetve Tiszaújvárosban rendezzük meg a gyerekek és juniorok országos bajnokságát, amelyet a felnőtt-ob követ. Ott szeretnénk lenni a romániai junior, valamint a szerbiai gyermek fitnesz-világbajnokságon is. Egyedül a késő őszre Kínába tervezett felnőtt testépítő-világbajnokságon való részvételünk kérdéses. Vélhetően nemcsak a magyarok, hanem más versenyzők is szembesültek a járvány okozta problémával, ami megnehezíti, hogy a különböző országok teljes létszámmal képviseltessék magukat a nemzetközi versenyeken.

Örömteli, hogy sportolóink újra célokért küzdhetnek, de az elmúlt két hónap nekik sem lehetett könnyű.

Mint ahogyan senkinek sem. A korlátozások bevezetésekor mindenkinek elmondtam a szövetségben, hogy nekünk is alkalmazkodnunk kell a megváltozott helyzethez. Hangsúlyoztam, hogy most nem a versenyeken való részvétel az elsődleges szempont, hanem hogy a világ valahogy megoldja a járvány okozta globális problémát.

Tudomásul kell vennünk, hogy új kihívással állunk szemben, ám az idegeskedés és a kapkodás sehova sem vezet. Meg kell tanulnunk elviselni, hogy az élet néha átírja az előre megírt forgatókönyvet.

Ennek most kényszerpihenő az eredménye, és lehet, hogy még lesz több is.

A magyar versenyzők is pihentek az elmúlt két hónapban?

Akinek volt lehetősége, edzőteremben készült, akinek nem, otthon végzett erősítő edzéseket, amelyeket az edzők tartottak az interneten. A testépítők közül Nyircsák Józsefről tudom, hogy végig tréningezett. Szeretném, ha ki tudnám vinni magammal Jóskát a kínai vébére, de mint korábban említettem, fel kell készülnünk a koronavírus-járvány második hullámára is, amely lehet, hogy éppen a világesemény időpontjára esik.

Ne felejtsük, a tizennegyedik század közepén százötven-kétszáz millióan haltak meg a világot sújtó pestisjárványban, ehhez képest most sikeresen vettük fel a küzdelmet a koronavírussal.

Ezzel persze nem szeretném bagatellizálni a mostani helyzetet, sőt! A versenyzők és a tisztségviselők testi épsége és egészsége mindennél fontosabb, senkit sem szeretnénk kitenni semmiféle veszélynek. Szerencsére ebben mindenki egyetért, a világszövetség elnökének hozzáállása pedig példamutató.

Milyen eséllyel vágunk neki a nemzetközi megméretéseknek?

Reményeim szerint – ahogyan már megszoktuk – a gyermekválogatott most is hat-nyolc éremmel térhet haza a világbajnokságról. Bizakodom, hogy junior-fitneszválogatottunknak sikerül a világversenyre időzítenie csúcsformáját. Más országok sportolói sem járnak sokkal előrébb a felkészülésben, ami bizakodásra ad okot. Tehetséges lányaink, Ágoston Dorottya, Frauenberger Panni, Keszei Korina, Szalai Evelin és Balogh Eszter is eséllyel pályázik az aranyéremre. A nemzetközi mezőny persze erős, ezért az ezüstéremnek is ugyanúgy örülnék.

Hogyan kell elképzelnünk egy testépítő- vagy fitneszversenyt szájmaszkot viselő sportolókkal és nézőkkel?

Reménykedem, hogy a soron következő Eb-n már senkinek sem kell védőfelszerelést viselnie. Bizakodom, hogy szeptemberre elmúlik a világjárvány, és gond nélkül meg lehet tartani a versenyt. Ha mégsem így lesz, akkor sem esünk kétségbe, mert nem sokat tehetünk az égiek akarata ellen. Ha jól értesültem, október-november környékére várják a következő hullámot, mi addig is készülünk. A szakértők úgyis meghozzák majd a helyes döntéseket, mi, testépítők és fitneszversenyzők pedig aszerint járunk el. Annyi biztos, Magyarországon nem tartunk meg egyetlen viadalt sem, ha nem engedik meg. Az emberek élete nem játék.

Milyen tanulságot szűrt le az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján?

Kár lenne messzemenő következtetéseket levonni a mostani helyzetből. Az én olvasatomban az egyik legfontosabb tanulság, hogy az utóbbi időben kicsit túlzásba vittük az utazást a világban. Ha most még nem is, később sok problémánk lehet ezzel, hiszen egyrészt szennyezzük a környezetünket, másrészt könnyen hordozhatjuk a vírust egyik országból a másikba. Továbbá nagyon fontos, hogy a vírus által erősebben veszélyeztetett idősekre még jobban vigyázzunk a jövőben.

(forrás: csupasport.hu)