Újabb magyar sikerek Egerben!

A szombati tíz érem után vasárnap további tizenkettőt nyertek a magyarok a 2018-as  uszonyosúszó világkupa-sorozat első, egri állomásán – áll a hazai szövetség közleményében.

Összesítésben kilenc arany-, öt ezüst- és nyolc bronzérem a magyar egyesületek mérlege. A felnőtt világ- és junior Európa-bajnokságra készülő magyar uszonyosúszók vasárnap is folytatták az éremgyűjtést az egri CMAS Uszonyosúszó Világkupa és Minaret Kupa különböző versenyszámaiban. E mellett számos szintidőt úsztak a júliusi, belgrádi felnőtt világbajnokságra és az isztambuli junior Európa-bajnokságra.

A felnőttek mezőnyében a debreceni Senánszky Petra klasszisát igazolva nyerte a 100 méteres uszonyos gyorsúszást. A kaposvári Varga Krisztina ezen a távon negyedik lett, mindössze hat századdal csúszott le a dobogóról. Később 200-on ezüstéremmel vigasztalódhatott. A gyöngyösi „szendvics”, vagyis a Mátrai Erőmű BK Bukor Ádám – Mozsár Alex kettőse a 400 méteres felszíni úszás utolsó időfutamában sokáig jól működött, bár Bukornak az újabb világkupa-győzelméhez az utolsó erőtartalékokat kellett elővennie a hajrában az olasz Figini ellenében. Sikerült, méghozzá 37 század másodperccel! A junior világbajnok Mozsár Alex 4. helye és világbajnoki B-szintet érő ideje is azt mutatja, hogy helyet követel magának a legjobbak között a fiatal gyöngyösi versenyző. Kanyó Dénes ötödik, az 1500-on szombaton győztes Matthew Hamlin nyolcadik. A női 1500 méteres uszonyosúszás legeredményesebb magyar versenyzője, a 3. helyezett szegedi Hajnács Lili lett. Érdekesség, hogy rajta kívül még két „Muréna”, azaz szegedi sportoló, Varga Réka Szandra és Varga Jázmin Kata is bejutott a legjobb nyolcba 6., illetve 7. helyen. A 4×100-as váltók közül a debreceniek Senánszky Petra, Szűcs Rebeka, Kiss Blanka, Szabó Anita összetételű négyese a harmadik helyen végzett.

Az utánpótlás, vagyis a juniorok között, ami nem jött össze szombaton a lány 50 méteres uszonyos gyorson – három magyar a dobogón – azt 100 méteren megcsinálták! A debreceni Szabó Anitát is meglepte a győztes idő, ami közel van a világcsúcshoz. Ebben a számban a kaposvári Dorothy Hamlin és Stadler Csenge állhatott fel a dobogó második és harmadik fokára sőt, a gyöngyösi Pernyész Dorottya révén a negyedik hely is a magyaroké lett. A két kaposvári sportoló délután a 200 méteres uszonyos gyorsúszásban ismét dobogóra került. Stadler győzött, Hamlin 3 másodperccel lemaradva mögötte a második helyen végzett.  A kecskeméti Kocsis Marcell újabb korosztályos Eb-szintidőt teljesített, ezúttal 100 méteres uszonyos gyorsúszásban. Helyezésben ez bronzérmet ért a Bácsvíz fiatal versenyzőjének.  A 4×100-as korosztályos váltók közül a szegedi Muréna (Kothencz Petra, Varga Réka Szandra, Varga Jázmin Kata, Hajnács Lili) a második helyet szerezte meg. A Világkupa következő állomása az olaszországi Lignano lesz, március 24-25-én.