A Magyar Olimpiai Bizottság május 20-án a Hotel Héliában tartotta tavaszi közgyűlését.

Készült2023-05-23

A Magyar Olimpiai Bizottság május 20-án a Hotel Héliában tartotta tavaszi közgyűlését.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntőjében az államtitkárság és a MOB közötti jó kapcsolatot, együttműködést méltatta. „Közösen szolgáljuk a magyar sportot a Magyar Olimpiai Bizottsággal” – hangsúlyozta.

Gyulay Zsolt a november 26-ai közgyűlés óta eltelt időszakra tekintett vissza. „Hiszek benne, hogy a HM-államtitkársággal, a köztestületekkel, az OSEI-vel, a TF-fel, a MET-tel és a SOSZ-szal, vagy éppen a sportújságírókkal együtt tényleg a Sport Parlamentjét alkothatjuk!” – kezdte a MOB elnöke.

Az olimpiai bajnok kajakozó többek között beszélt az olaszországi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál magyar sikereiről, majd kitért az idei multisporteseményekre, a krakkói Európa Játékok, a maribori nyári EYOF és a bali Strand Világjátékok vonatkozásaira, valamint az olimpiai sportágak szövetségeivel való találkozókra.

A közgyűlésen személyi kérdésben is döntöttek: új elnökségi tagot választottak Bacsa Péter, a Magyar Birkózók Szövetségének ügyvezető alelnöke személyében.

Fábián László MOB főtitkár ismertette a MOB Kettős Karrier Programját. „A MOB a hazai és nemzetközi környezethez alkalmazkodó, sporttudományos ismereteken alapuló, komplex programot indít annak érdekében, hogy a sportolók sikeresek legyenek a sport- és azon kívüli karrierjükben egyaránt" – vázolta az olimpiai bajnok öttusázó. A sportszakmai vonatkozásokról a főtitkár mellett dr. Bartha Csaba operatív igazgató adott tájékoztatást.

Elfogadták a könyvvizsgáló jelentését, a 2022-es egyszerűsített éves beszámolót, annak közhasznúsági, valamint kiegészítő mellékletét, továbbá a 2023-as költségvetést, jóváhagyták a felügyelő bizottság beszámolóját, valamint az alapszabály apróbb, technikai módosítását is, melyet dr. Mészáros János a MOB jogi bizottságának vezetője ismertetett felszólalásában.

Az eseményen elismeréseket is átadtak egykori kiváló sportolóknak, sportvezetőknek. Dr. Szántó Györgyné dr. Domonkos Annát (evezés) MOB Életműdíjjal, Altorjai Sándort (torna), Béres Ernőt (posztumusz, atlétika; a díjat özvegye vette át), Regőczy Krisztinát (jégtánc) MOB Érdeméremmel, Kun Pétert (vívás) Egyenlő Esélyekért-díjjal tüntették ki. A MOB kitüntetéseit Schmitt Pál tiszteletbeli elnök és Gyulay Zsolt adta át.

A jelenlévők megemlékeztek a novemberi közgyűlés óta elhunyt, olimpiai családhoz köthető sportolókról, sportvezetőkről.

Forrás: olimpia.hu

Fotók: MOB-Média / Szalmás Péter