Ancsin László: A nehézségek ellenére egyre népszerűbb a magyar szumó

Készült2023-11-08

Ancsin László: A nehézségek ellenére egyre népszerűbb a magyar szumó

Sok kihívással néznek farkasszemet, az utóbbi időszakban mindezek ellenére felszálló ágban van a sportáguk. A szumósokról van szó. Egy olyan sportág képviselőiről, akik alkalmazkodnak a modern kor szellemiségéhez, de megtartják az ősi japán gyökereket is. Ez már önmagában nem kis teljesítmény, de szépen lassan a közvélemény figyelmét is ráirányítják erre az egyedi, tradicionális sportágra. A Küzdősportok Világjátékán két magyar indult. Buzás Patrik 85 kilóban bronzérmes lett, Pap Arnold pedig nehézsúlyban hozott egy hetedik helyet. Openben Buzás nem indult el, Pap pedig a legjobb 16 között fejezte be a küzdelmeket. A játékokat megelőzően megszületett a sportág első hazai női világbajnoki aranyérme Elekes Enikő jóvoltából.

 

Ancsin László szerint évek óta egy komoly nehézséggel küzdenek itthon, ez pedig nem más, mint az, hogy a tehetséges fiatalok a felnőtté válás után a karrierépítés mellett döntenek, és abban nem kap szerepet a szumó.



„Utánpótlásban kimagasló egyéniségeink vannak, felnőttben pedig egyre csak fogynak a tálentumok, ezért minden sikert meg kell becsülni. Az utóbbi időben nekünk is jutott egy kis reflektorfény. Európa Játékokon voltunk, eredményes világbajnokságunk volt, a Küzdősportok Világjátékán Buzás Patrik pedig feltette a koronát erre a sorozatra. Fantasztikusan küzdött, és ő szerezte a teljes magyar küldöttség első érmét. Remélem, mind Patrik, mind pedig Arnold folytatja a versenyzést, és további sikereket láthatunk majd tőlük” – mondta Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke.