AZ IWGA bemutatja: Fenntarthatósági stratégia a Világjátékokhoz

Készült2024-06-06

AZ IWGA bemutatja: Fenntarthatósági stratégia a Világjátékokhoz

Június 5-én ünnepeljük a Környezetvédelmi Világnapot, amely az ENSZ kezdeményezése, hogy felhívja a figyelmet a környezet védelmére és ennek kapcsán a cselekvésre is. A környezetvédelmi világnap több millió embert és szervezetet hoz össze a világ minden tájáról, bevonja őket a Föld védelmére és helyreállítására irányuló erőfeszítéseibe.

Az éghajlatváltozással és a globális felmelegedéssel kapcsolatos példátlan kihívások által sújtott időszakban az IWGA erőteljes új kezdeményezést tett a Világjátékok fenntarthatósági stratégiájának létrehozására.

Ezen a különleges napon, és az IWGA fenntarthatóság iránti elkötelezettségének megerősítése érdekében, örömmel mutatjuk be előremutató Fenntarthatósági Stratégiánkat a Világjátékokhoz, amelynek célja, hogy fokozza a Világjátékok környezeti, gazdasági és társadalmi hatását. Világjátékok, összhangban az IWGA kiválóság, fenntarthatóság és inkluzivitás értékeivel. Ezen gyakorlatok elfogadásával az IWGA nemcsak a Világjátékok minőségét és örökségét javítja, hanem vezető szerepét is bizonyítja a globális fenntarthatósági törekvésekben.

 

Stratégiai keret az OECD sporteseményekre vonatkozó irányelvei alapján

 

Az új stratégia, amelyet először 2024 áprilisában vezettek be, és a május 1-i esslingeni éves közgyűlésen mutatták be, precízen igazodik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) irányelveihez, biztosítva holisztikus és fenntartható megközelítést a nemzetközi sportesemények rendezésében.

 

A stratégia felvázolja a sportesemények hatásának, mérésének főbb előnyeit, például a fokozott jelentéstételt és átláthatóságot, az érdekelt felek számára nyújtott értékek bemutatását​​​, a közösségi szerepvállalást és az inkluzivitást, vagy az örökségépítést.

 

Az IWGA stratégiája az OECD sporteseményekre vonatkozó iránymutatásaiból származó hatásmutatók kerete köré épül fel, tizenhat gazdasági, környezeti és társadalmi hatásmutatóra összpontosítva.

Az út előre

Elöljáróban az IWGA már egyeztetett a 2025-ös Világjátékok helyi szervezőbizottságával, hogy kövesse az IWGA fenntarthatósági stratégiáját. A konkrét TWG 2025 Fenntarthatósági Terv 2024 augusztusában jelenik majd meg.

 

Ezen túlmenően az IWGA kéz a kézben fog együttműködni a 2029-es házigazdával, a németországi Karlsruhével is, valamint a nemzetközi tagszövetségekkel, hogy ösztönözze a változást és a fenntarthatósági stratégiában megfogalmazott ajánlások nyomon követését.

 

Az IWGA fenntarthatósági stratégiája itt érhető el, az ezzel kapcsolatos weboldal, pedig itt.

Kép: Pexels/Artem Podrez