Beszámoló a Benini Pétanque Világbajnokságról és kongresszusról

Készült2023-12-05

Beszámoló a Benini Pétanque Világbajnokságról és kongresszusról

2023-ban Cotonou, Benin fővárosa adott otthon az Egyéni, Duplett, Mix Duplett Világbajnokságnak 2023. szeptember 8-12 között. Tekintettel arra, hogy ez a típusú világbajnokság első alkalommal valósult meg Európán kívül, egy afrikai országban,
a szervezők minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy ideális helyszínt és körülményeket biztosítsanak versenynek és a résztvevőknek. Egy teljesen új pétanque központot alakítottak ki a város központjában fedett lelátókkal, center pályákkal, bemelegítő zónával. Az eseményt komoly média figyelem is követte, folyamatos TV közvetítéssel.

A szereplés várakozáson felül jól sikerült, 3 versenyszámban is a legjobb 16-ba kerültünk, a női egyéniben és a mix duplett számokban 3 győzelemmel a 4. és a 7. helyeken fordultunk.

 

A képen szöveg, képernyőkép, menü, Betűtípus látható

Automatikusan generált leírásA képen szöveg, képernyőkép, szoftver, képernyő látható

Automatikusan generált leírásÖsszességében kiváló eredményekkel zárt a magyar csapat, a négy fordulós svájci rendszerű lebonyolítás során két esetben 3, két esetben 2 győzelemmel zártunk. Sajnos férfi egyéniben nem volt elég a továbbjutásra, azonban négy versenyszámból 3-ban is a legjobb 16-ba jutottunk.

 

A versenyt követően lehetőség nyílott a helyi szervezőkkel és az FIPJP vezetőségével is találkoznunk, így a Benini Pétanque Szövetség elnökének, és Claude AZEMA úrnak, a világszövetség elnökének is személyesen mondhattunk köszönetet a szervező munkáért és azért a fogadtatásért, melyben a világbajnokságra érkező sportolók részesülhettek, az önkéntesek példaértékű segítségével pedig a felmerülő nehézségeket is sikerült orvosolni.

 

  

 

Szeptember 14-én került sor az FIPJP (világszövetség) Nemzetközi Kongresszusára ugyancsak Cotonou-ban, a Kongresszusi Központban. Ezen Magyarország is képviseltette magát Kocsis-Simon Ágnes, a MAPESZ elnöke által. A résztvevők elfogadták a főtitkári és pénzügyi beszámolókat, és sor került az FIPJP irányító testületében (Comex – Comité exécutif) lejárt mandátumú tagok helyére újak választására, illetve régiek megújítására.

Az FIPJP által kiírt jelölésre, a MAPESZ elnökségének támogatásával beadta pályázatát Kocsis-Simon Ágnes, a MAPESZ elnöke is, aki a többi jelölttel együtt a helyszínen szóban is ismertette programját. Ennek fő elemei a női versenysport erősítése, az utánpótlás nevelés fejlesztése és a hátrányos helyzetű sportolók pétanque sportba való bekapcsolódás lehetőségeinek növelése. Emellett az FIPJP általános tevékenységeinek kapcsán a francia és angol magas szintű ismeretével, valamint a projektmenedzsment és események szervezése terén szerzett tapasztalatok révén a világszervezet működését is segíteni kívánja különös tekintettel a protokoll feladatokra és a világversenyek lebonyolításában való közreműködésre.

49 ország adta le szavazatát, mely alapján az öt megválasztott / újra választott tag:

-           -  Karel Dohal (újra választott)                         - Michael Doerhoefer (új tag)

       - Stéphane Pintus (újra választott)                   - Kocsis-Simon Ágnes (új tag)

 - Gérard Schneider (újra választott

 

 

A világbajnokságon való részvétel összességekben sportolói és sportdiplomáciai tekintetben is szép eredményeket hozott. Természetesen érdemes levonni azokat a tapasztalatokat, melyek a további fejlődéshez elengedhetetlenek, mint például megcélozni azt a következő lépcsőfokot, mely a felnőtt világversenyeken a legjobb 8-ba kerülés vagy azon túl. Azáltal, hogy immár mindkét meghatározó világszervezetben képviselteti magát Magyarország – a CEP-ben Dr. Novák Barna az alelnök - immár kiváló lehetőség nyílik a szinergiák megteremtésére, melyet a magyar pétanque sport fejlesztése érdekében törekedni kell minél jobban kihasználni.

 

Készítette: Kocsis-Simon Ágnes