Erőemelés – Legendás kapitánnyal legendás eredményeket hoznak az utánpótláskorú versenyzők

Készült2022-11-23

Erőemelés – Legendás kapitánnyal legendás eredményeket hoznak az utánpótláskorú versenyzők

Új lendületet kapott az utánpótlás-képzés és versenyeztetés az erőemelőknél. Ennek a folyamatnak a motorja Árvai István, aki versenyzőként többszörös világbajnok. Vele beszélgettünk sikerekről, tervekről.

A világklasszis túl az ötvenen azt tervezi, hogy mastersben ismét megmutatja, hogy mire képes, emellett természetesen igyekszik minden tudását átadni a fiataloknak.

Utánpótlásban mindig is jók voltunk erőemelésben, de az utóbbi időben magasra tette a lécet. Meddig tartható ez?

Remélem minél tovább. Istenigazából a szakmai munkának jó részét a klubokban végzik, én amiben tudok segíteni – a Magyar Erőemelő Szövetséggel karöltve – hogy a versenyeken jó döntések szülessenek. És az utóbbi időszakban az látszik, hogy a fiatalok megfogadják a tanácsaimat, hiszen az egyik legsikeresebb időszakot produkáljuk.

És még nincs vége…

Nincs bizony! December elején Lengyelországban lesz junior Eb. Ott erre az idényre feltehetjük a koronát. Pontosabban azzal már feltettük, hogy az utóbbi 10 év legnépesebb magyar válogatottjával indulunk, és mindegyik versenyzőnk dobogóesélyes.

Ha jó értem, akkor egyszerre edző, pszichológus és sport coach is a világversenyeken?

Inkább úgy mondanám, hogy én vagyok az, aki előtte feltérképezi a versenyzőt, és segít abban, hogy a lehető legjobb döntéseket hozza meg a versenyzése során. Összetett a mi sportágunk. Nem abból áll, hogy oda kell menni, és le kell győzni a súlyt. Sok dologra kell figyelni a bemelegítéstől kezdve a pihenőidőn át egészen a súlyválasztásig. Ez a sava-borsa a sportágnak. Mindig az edzővel konzultálok, vagy ha ő nincs ott, akkor a természetesen a versenyzővel.

Olyan háttérinfót is hallottam, hogy esetleg hamarosan nem csupán szövetségi kapitányként láthatjuk versenyen.

A hír igaz. A munkám, és az életem is lehetővé teszi azt, hogy komolyabb felkészüléssel is kacérkodjak. Közel vagyok ahhoz, hogy összerakjam magam annyira, hogy mastersben elinduljak jövőre.

Árvai István irányításával a magyar versenyzők az elmúlt időszakban világversenyeken több dobogós hellyel zártak.

Bányász Árpád