Fitnesz a fájdalom ellen

Készült2023-02-20

Fitnesz a fájdalom ellen

Horváth Menyhért, a Life1 Fitness Etele személyi edzője úgy véli, az emberi test mozgásra lett tervezve, minden csapágynak, rögzítőelemnek, anyacsavarnak a helyén kell lennie, hogy fájdalommentesek, erősek és állóképesek legyünk.

A Life1 hálózatánál éppen ezért az FMS (Functional movement screen/system) rendszerre alapozzák a szakmai munkát, amelyet amerikai gyógytornászok fejlesztettek ki a 2000-es évek elején. Megfigyelésük szerint egy mozgásszervileg egészséges testben minden ízületnek megvan a maga funkciója, és ezek a funkciók váltakoznak.

Vannak olyan ízületek, amelyeknek mobilisnak, másként mondva egy adott síkban nagy fokú mozgásterjedelemmel rendelkezőnek kell lenniük, más ízületeknek viszont éppen hogy a stabilitás adja meg az egészséges funkcióját.

Ezek a »más típusú« ízületek váltakoznak az emberi testben, ahogyan haladunk felfelé a talpunktól a fejünk tetejéig – mondta Horváth Menyhért, személyi edző a CsupaSportnak. – Hogy csak a főbb ízületeket említsem, a bokának a szaggitális síkban mobilnak, a térdnek stabilnak kell lennie, a csípő megint mobilis, a gerinc ágyéki szakasza stabil, a hátközépi szakasz mozgékony, a lapockák stabilak, a vállízület mobilis, a könyék stabil, míg a csuklóknak megint a mobilitás adja meg a természetes funkcióját. Ha ezek a funkciók megváltoznak, például a boka haránt síkban veszít a mozgásterjedelméből, az esetek döntő többségében a felette elhelyezkedő ízületben jelentkezik fájdalom. A bokából hiányzó terjedelmet a térdízület próbálja meg pótolni, aminek ugye a stabilitás adná meg a normális működését, és ez fájdalomhoz vezethet.”

Korunkban az egyik legnagyobb igénybevételnek a csípőízület van kitéve. Sokan napi nyolc-tíz órát a monitor előtt görnyedve töltenek, márpedig ebben a pózban a csípő hajlított pozícióban van, és az ágyéki gerincszakasz fog „túlmozgásokkal kompenzálni”. Hogy ez mit okoz? Napjaink népbetegségét, a derékfájdalmat!

Az emberi test alkalmazkodik, idomul az őt ért hatásokhoz – folytatta a tréner, aki Tesi.tv néven sorozatot indított az aktív és szenior értelmiségi korosztály számára. – Egy maratoni futónak a felsőtestén minimális izomzat van, míg egy úszó széles vállú, nagy deltákkal és széles hátizmokkal. Az emberi test folyamatosan reagál az őt ért hatásokra. Az ülés sem különbözik ebben… Természetes, hogy az ilyen életmódot folytatóknak az elülső vállizmai, valamint a csípő hajlítói túlterhelődnek, az ellenkező oldalon található izmok pedig megnyúlnak és elgyengülnek. Ez pedig előreesett vállak, petyhüdt farizmok és fájós derék formájában nyilvánul meg.

A cikk további részét a CsupaSport oldalán olvashatják.

Fotó, forrás: csupasport.hu