Gó: Címvédésre és nemzetközi mesteri címre hajt az magyar tehetség

Készült2022-12-19

Gó: Címvédésre és nemzetközi mesteri címre hajt az magyar tehetség

Barcza Bende az újabb Eb-aranyra, és a nemzetközi mesteri címre hajt. A klasszis gó-versenyző zökkenőmentesen össze tudja egyeztetni a tanulást a sporttal. Az újbudai bajnokkal beszélgettünk.

Az U12-es Eb-aranyérem megszerzésekor nyilatkoztál utoljára a Nemzeti Versenysport Szövetségnek. Mi történt azóta?

Sok minden. Indultam azóta ifi-vb-n, ahol egyedüli európaiként a 8 között végeztem. A covid miatt több online versenyen is részt vettem, mivel azokat nem tudták megrendezni a hagyományos formában. Ezenkívül felnőtt világbajnokságon is bemutatkoztam, ott 28. lettem.

Mik a további tervek?

A decemberi versenyek nagy részét kihagyva a pihenés és a felkészülés időszaka van most. Január 2-án indul Bécsben a jövő évi SEYGO Európa-kupa sorozat első versenye, aminek második állomása február végén Romániában lesz. Márciusban Európa-bajnokság Törökországban, ahol a legfőbb rivális hazai környezetben játszik, de bízom benne, hogy ezúttal is meglesz az aranyérem.

Hogy tudod összeegyeztetni a tanulással az edzéseket?

Általában kora délutánonként napi 1 órát dolgozunk az edzővel, utána egy óra vívás majd egyénileg gyakorlok vacsoráig. A házi feladatok estére maradnak, szerencsére harmadik osztályban még viszonylag hamar kész vagyok velük. Az osztályfőnököm nagyon segítőkész. Mindig kapok lehetőséget a pótlásra.

Miért pont ezt a sportágat választottad?

A szellemi sportokból a sakkot és dámát is szeretem, de ez a játék minden kipróbálásnál egyre jobban tetszett. A gó a többi hasonló táblás játékkal összehasonlítva nagyon változatos és izgalmas, sokkal bonyolultabb. Itt egyszerre lehet támadni és védekezni vagy területet szerezni, rengeteg dologra kell figyelni. A játszmák után számítógéppel ki lehet elemezni, mik voltak a legjobb lépések.

Szerinted miért fontos, hogy valaki gó-t játsszon?

Mit tud adni ez a sport? Itt magam állíthatom kihívások elé. A rangsorolások pontosan megmutatják milyen erős valaki, a hasonlóan jók játszanak egymással, így nagyon ritka a túl unalmas parti vagy a túl erős ellenfél. A gó nagyon összetett. Sakkban is érdekes dolgok vannak, de ha ott 1000 féle megnyitás van, akkor a góban millió - minél többet tudok, biztos, hogy még rengeteg más, érdekesebb feladat, helyzet jön utána. Hogy mit kaptam a sportágtól? Gyönyörűszép helyekre eljutottam, az iskolán kívül sok más barátom lett más országokban is.

A gó története Kínában kezdődött, kb. 4000 éve. A történészek és régészek ebben az egyben értenek egyet a gó eredetével kapcsolatban – olvasható a Magyar Gószövetség honlapján. Egyszerre nagyon egyszerű és nagyon bonyolult. A szabályokat egy négyéves gyerek is gond nélkül meg tudja érteni, azonban a játék rendkívül összetett és mély, a variációk száma jóval több, mint az atomok száma az univerzumban. A számítógépes gó programok egészen az AlphaGo 2016-s megjelenéséig nem tudták felvenni a versenyt az erősebb játékosokkal.

Forrás, fotók: Bányász Árpád/Barcza Bende