Grappling: Bukarest adott otthont az Eb-nek

Készült2023-03-21

Grappling: Bukarest adott otthont az Eb-nek

Kelemen Áron hetedikként zárt a bukaresti grappling Európa-bajnokságon. A magyar versenyző a Gi szabályrendszerben a 100 kilósok között érte el ezt az eredményt.

Ugyancsak Gi-ben Szekeres Ákos (92 kg) 10. lett. NoGi-ben Laky Levente (84 kg) 10., Szekeres 13., Kelemen pedig 9.

A Gi Grapplingben a versenyzőkön olyan edzőruha van, amely megfogható egy-egy támadás indításakor, a NoGi-ben ez nem megengedett. Utóbbiban testhezálló ruházatot viselnek.

A Magyar Grappling Szövetség delegációjának tagja volt az Európa-bajnokságon Kovács Gábor elnök és Skáfár Bence szövetségi kapitány, valamint Merkert Zoltán, Sós György és Berkes László bírók.

A grappling viszonylag fiatal sportág, a kilencvenes években jelent meg. Kezdetben elsősorban szabályrendszerként volt ismert, de annak is nagyon népszerű volt. Egyre több versenyző és klub készült fel grappling mérkőzésekre, ennek következményeként alakult ki a grappling módszertana, alakultak ki a grappling technikák.

Szabályai azért lehettek sikeresek, mert olyan egyszerű és látványos rendszer, melyben teljes erővel lehet küzdeni, ugyanakkor minimalizálja a sérülésveszélyt.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (United World Wrestling - UWW) is felfigyelt a kialakuló grappling sportágra és 2007-ben integrálta a versenyszámai közé.