Ismét régi fényében tündökölhet itthon az amerikai foci

Készült2023-03-02

Ismét régi fényében tündökölhet itthon az amerikai foci

A 2023-as szezon az elmúlt évek nehézségei után a megújulásról szól a magyar amerikai futballban. Arra törekednek a sportágban, hogy visszaküzdjék magukat a covid előtti szintre a nézők és a támogatók terén egyaránt.

Ehhez persze nagyon sok munka, és a bajnokságok átalakítása, fejlesztése is szükséges.

Fontos, hogy az európai elitbajnokságban szereplő csapat (Fehérvár Enthroners) mellett a hazai sorozat is versenyképes maradjon, ehhez pedig a csapatok minden segítséget megkapnak a szövetségtől. A válogatott program folytatása is kiemelt cél, hiszen a feljutásnál talán még egy fokkal nehezebb feladat az A-csoportos tagság megtartása, amire az őszi mérkőzéseken lesz majd mód” – áll a szövetség közleményében.

A magyar válogatott már tavaly is a Nemzetközi Amerikai Futball Szövetség (IFAF) által rendezett A-csoportos Európa-bajnokságon szerepelt, amely a kontinens legjobb 12 csapatát vonultatta fel. Ez pedig kellő médiaérdeklődést generált, amivel a sportág újra reflektorfénybe került.

Sokan hasonlították a válogatott teljesítményét a szapporói csodához, amikor a jégkorongozók 2008-ban szintén feljutottak az elitbe. A HFL-döntő, a XVI. Veolia Hungarian Bowl visszakerülhetett az Új Hidegkuti Nándor Stadionba, így méltó körítést kaphatott a döntő, ahol a Budapest Wolves és az Fehérvár Enthroners találkoztak.

Utóbbi csapat ráadásként idén már az European League of Football küzdelmeiben szerepel, amit az európai NFL-nek is hívnak. A sorozattal több kiváló gárda érkezik majd Székesfehérvárra, így a jó meccsekért már nem kell az Egyesült Államokba utazni, mert házhoz jönnek a sztárok.

A Magyar Amerikai Futball Szövetség szerint a hazai utánpótlást tekintve pozitív fejlemények is vannak, hiszen az Újpest Bulldogs gárdája Európa legjobb 25 utánpótlás egyesülete közé is bekerült, amellett, hogy tavaly az U15-ös, az U17-es és az U19-es bajnokságban is az első helyen végzett.

Az állandó televíziós közvetítéseknek hála, egyre többen ismerkednek meg a sporttal, és már jó ideje próbaedzésekre is el lehet menni az ország több pontján is. A felszerelés kölcsönzésének köszönhetően anyagilag is kevésbé megterhelő már elkezdeni amerikai focizni. Fontos kiemelni, hogy ez a sport mindenkit megtanít csapatban "játszani. Milyen, amikor egy közösség egy célért hajt, és az egyének helyett a csapat válik fontossá. A fizikai oldalát is ki lehet emelni, hiszen a sport, az egészséges életmód elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember például a járványok okozta kihívásokkal meg tudjon birkózni. Összefoglalva, megtanítja a fiatalokat, hogy közös célokért tudjanak küzdeni, segítsék a másikat és ezen felül remek állóképességet ad, valamint gyorsabb gondolkodásra, pontos döntések meghozatalára tanít” – hívta fel a figyelmet a Magyar Amerikai Futball Szövetség.

Forrás, fotó: Bányász Árpád/mafsz.org