Karrierje első győzelmét szerezte felnőtt WDF-ranglistaversenyen Tekauer Gréta

Készült2024-02-13

Karrierje első győzelmét szerezte felnőtt WDF-ranglistaversenyen Tekauer Gréta

Az elmúlt hétvégén, február 9-11. között rendezték a Hungarikum Liget Lakitelek Open versenyhétvégét a Lakitelek Népfőiskola sportcsarnokában. A hétvégén a pénteki „bemelegítő” páros verseny után szombaton és vasárnap a felnőtteknek egy-egy bronz kategóriás WDF-ranglistaversenyt rendeztek, míg az ifjúsági, vagyis U18-as kategóriában ezüst besorolású megméretésekre került sor. Az eseményt először rendezték meg Lakitelken, ezzel a korábbi hatról nyolcra emelkedett a hazai rendezésű WDF ranglistaversenyek száma, amely világszerte egyedülálló, és nagyban növeli játékosaink pontszerzési esélyeit a WDF lakeside-i világbajnokságára való kijutáshoz.

A nőknél szombaton döntőbe jutott a 26 éves Bogár Alexandra, aki a tavalyi a WDF-Világkupán, amely a dartsban a nemzeti kvóta alapú világbajnokságnak felel meg, először szerepelhetett a felnőtt válogatottban, ám a fináléban kikapott a rendkívül rutinos, lakeside-i részvételre hajtó, második kiemelt cseh Jitka Císarovától. A két harmadik helyet az első kiemelt Ihász Veronika és Tekauer Gréta szerezte meg. Vasárnap Císarová már a második körben elvérzett, épp Bogár Alexandrától kapott ki, ám ezúttal a másik cseh, a 20 éves tehetség, Anna Votavová tört borsot a mieink orra alá, s menetelt a döntőig. Tekaueren azonban nem tudott kifogni – hiába a PDC Women’s Seriesben és az U23-as PDC Development Touron szerzett tapasztalat – a 21 esztendős magyar dartos, aki kézilabdából érkezett a sportágba, rendkívül határozott játékkal 5–0-ra kiütötte a fináléban. Tekauer Gréta, aki a tavaly októberi Hungarian Open ezüst kategóriás versenyének döntőjében még kikapott Votavovától, karrierje első tornagyőzelmét szerezte felnőtt WDF-ranglistaversenyen.

 

A férfiaknál magyar szempontból a szombati versenynap hozott nagyobb izgalmakat, remek „házi” elődöntőt játszott a szombathelyi Csóka András és a győri Rucska József, amely végül utóbbi győzelmével zárult, ám a fináléban Rucska, aki első tornagyőzelméért állhatott tábla elé, végül kikapott a belga Sybren Gijbelstől. Vasárnap a Honvéd Auróra igazolt sportolója, a román színekben induló erdélyi magyar, Kádár László volt érdekelt a fináléban, rendkívül szoros meccsen maradt alul az osztrák Hannes Schnierrel szemben.

 

Az ifjúsági kategóriában a fiúknál szombaton Csóka Dániel, vasárnap Vadas Róbert diadalmaskodott, míg a lányoknál továbbra is az ifjúsági világbajnoki ezüstérmes Turai Krisztina dominálja a mezőnyt.

 

A felnőttek a világranglistára és a kelet-európai ranglistára egyaránt a világbajnoki kvalifikációhoz gyűjtöttek pontokat a viadalon. A férfiaknál a regionális ranglistáról kettő, a nőknél egy fő juthat ki a PDC előszobájaként is számon tartott, Nemzetközi Darts Szövetség égisze alá tartozó lakeside-i világbajnokságra, ahol 2022-ben Ihász Veronika, 2023-ban pedig Ihász mellett Kovács Patrik és Takács Gábor is kijutott. Ihász jelenleg is vezeti a kelet-európai rangsort 518 pontjával, mögötte a második helyen a régióban nagy riválisának számító cseh Jitka Císarová áll, 41 ponttal lemaradva, a harmadik helyezett Anna Votavová 304 ponttal, Tekauer Gréta pedig 300 pontot szorgoskodott eddig össze. A férfiaknál a lakitelki versenytől a PDC European Tour selejtezők miatt távolmaradó Kovács Patrik az éllovas, szorosan mögötte, 21 pontos hátránnyal Kádár László a második.

 

EREDMÉNYEK

2024. 02. 10. (szombat)

Hungarikum Liget Lakitelek Masters, bronz kategóriás felnőtt WDF-ranglistaverseny

Férfiak:

1. Sybren Gijbels (belga)

2. Rucska József

3. Csóka András és Michal Smejda (cseh)

 

Nők:

1. Jitka Císarová (cseh)

2. Bogár Alexandra

3. Ihász Veronika és Tekauer Gréta

 

Hungarikum Liget Lakitelek Masters, ezüst kategóriás ifjúsági WDF-ranglistaverseny

Fiúk:

1. Csóka Dániel

2. Petrács Gergő

3. Málik István és Vadas Róbert

 

Lányok:

1. Turai Krisztina

2. Rábaközi Hanna

3. Málik Liliána

 

2024. 02. 11. (vasárnap)

Hungarikum Liget Lakitelek Classic, bronz kategóriás felnőtt WDF-ranglistaverseny

Férfiak:

1. Hannes Schnier (osztrák)

2. Kádár László (román)

3. Moreno Blom (holland) és Sybren Gijbles (belga)

 

Nők:

1. Tekauer Gréta

2. Anna Votavová (cseh)

3. Bogár Alexandra és Ihász Veronika

 

Hungarikum Liget Lakitelek Classic, ezüst kategóriás ifjúsági WDF-ranglistaverseny

Fiúk:

1. Vadas Róbert

2. Berki László

3. Csóka Dániel és Szoták Balázs

 

Lányok:

4. Turai Krisztina

5. Rábaközi Hanna

6. Málik Lilián