Lendületben a legegészségesebb sportág!

Készült2023-01-25

Lendületben a legegészségesebb sportág!

Kihívásokkal teli évre készül a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség. Az elnök szerint további pozitív fejlemények várhatók 2022-höz képest, miközben a múlt év is rendhagyó volt, mert a támogatási források befagyása, és a működési költségek növekedése ezt a sportágat sem hagyta(ja) érintetlenül.

Cserébe viszont a szövetség a saját működése racionalizálásában és szponzori tárgyalásokban már tavaly is érdemi sikereket ért el, és ezen a területen 2023-ban még további fejlődés remélhető.

Oszkó Péter szerint, a fallabdának továbbra is megvan a varázsa, ha valaki egyszer kipróbálja, jó eséllyel pályán marad és ez az egyszerű tény még mindig eladhatóvá teszi a sportágat. 2017-ben a Forbes magazin annak járt utána, hogy melyik a legegészségesebb sportág. Személyi edzőkkel, trénerekkel, fiziológiával foglalkozó szakemberekkel folytatott beszélgetések után arra a következtetésre jutott, hogy a squash a legegészségesebb. A magazin szerint fél óra fallabdázás a legjobb kardióedzésnek számít…

A hazai szövetség évről évre azon dolgozik, hogy a különböző korosztályoknak színvonalas sportolási lehetőséget kínáljon – sikerrel. Oszkó Péter elnök úgy látja, a megkezdett munkát 2023-ban is folytatni kell.

Vannak olyan TOP-játékosaink, akiket megbecsülünk és támogatunk, emellett igyekszünk minél nagyobb utánpótlás bázist építeni, 2023 leginkább talán az utánpótlás programok felpörgetéséről fog szólni. A jövőnk függ attól, hogy milyen fiatalokat hozunk be a sportágba. Mindemellett tavaly sikerült tovább fejleszteni az egyre erősebb masters vonalat is, amire külön büszkék vagyunk.” – mondta a szövetség elnöke, aki hozzátette: sporttörténelmi sikerek is akadtak 2022-ben.

Farkas Balázs személyében kimagasló eredményeknek örülhettünk, 2022-ben Balázs a szövetség és több kiemelt szponzor aktív támogatásával a világranglista TOP 50 játékosai közé került, a férfi válogatott pedig története során másodszor bejutott az európai elitkörbe – ezekre az élsportos sikerekre lehet építeni” – tette hozzá Oszkó Péter.

A fallabda – amellett, hogy egészséges sportágnak lett minősítve – rendkívül jó hatással van a koncentrációra, az állóképességre, és - most már Magyarországon is – az utánpótlás korosztályoktól kezdve a mastersig komoly tornákon, bajnokságokon lehet résztvenni.

Bányász Árpád