Magyar sikerek a cheerleading Európa-bajnokságon

Készült2023-07-12

Magyar sikerek a cheerleading Európa-bajnokságon

Két magyar egyesület képviselte Magyarországot a 2023-as, június 30. és július 2. között megrendezett cheerleading Európa-bajnokságon: az Eötvös Loránd Tudományegyetem cheerleadereit Senior Pom Doubles és Senior Pom Team, a Pécsi Tudományegyetem versenyzőit pedig Senior Hip-Hop Team, illetve Senior Jazz Team kategóriákban állhattak színpadra Veronában.

Az ELTE versenyzőinek egy része már rutinosan érkezett az EB-re, a budapesti csapat évek óta képviseli hazánkat a nemzetközi versenyeken. A pécsiek delegációja – tekintve, hogy a PTE PEAC cheerleading szakosztálya egy éve alakult meg – viszont először vett részt kontinensviadalon, és rögtön két stílusban, két csapattal is versenyeztek.

Az első versenynapon Senior Pom Doubles kategóriában Szoó Regina és Fehér Barbara párosa lépett a versenytalajra, akiknek a részvétele önmagában is nagy siker a hazai cheersportnak. A párosok versenyében ugyanis nem elég a nemzeti mezőnyben a legjobbnak lenni, az EB-kvalifikációhoz az ECL (European Cheer League) rendszerben is versenyezni kell. A páros az elmúlt évben négy ECL versenyen vett részt, és a ranglista alapján 42 páros közül jutottak ki az Európa-bajnokságra, ahol végül a 6. helyet szerezték meg

Senior Pom Doubles
Szoó Regina és Fehér Barbara párosa Veronában

Ugyanezen a napon versenyzett a PTE PEAC jazz csapata, akik először vettek részt kontinens viadalon. A cheerleading szakosztály egyik vezetőedzője, Vargáné Szalai Kata elmondta, hogy a tavaly decemberi kvalifikációs verseny után nem volt kérdés, hogy belevágjanak-e a felkészülésbe. A tagok egy része a jazz mellett a hip-hop csapatban is szerepelt, mely szintén kiharcolta az EB-indulást, így a heti két edzés mellett rendszeresen edzőtáboroztak is, hogy mindkét kategóriában fel tudjanak készülni. A jazz csapat gyönyörű gyakorlatot bemutatva végül a 11. helyet szerezte meg az erős mezőnyben. Vargáné Szalai Kata elmondta, hogy „a jazz koreográfiában a bírók az előadókészséget és csapatszellemet, a szakkommentátorok a stílusérzéket emelték ki”.

Másnap léptek színpadra a Senior Pom és Hip-Hop csapatok. Pom Team kategóriában az ELTE csapata a 12. helyet szerezte meg az erős mezőnyben, több erős egységet is maguk mögé utasítva. Ezzel a másnapi ötös döntőbe ugyan nem tudták kvalifikálni magukat, de a csapat edzője, Szabó Hanna Mária elmondta, hogy a csapat az idény legjobban sikerült gyakorlatát mutatta be, és ugyanezt tudja elmondani a Szoó Regina-Fehér Barbara duóról is, akiket szintén ő edz. Elmondása szerint bár voltak hullámvölgyeink az évben, a lezárás tökéletesre sikerült és ennek köszönhetően újult erővel fognak tudni belevágni az következő szezonba.

„Nagyon jó volt azt látni ezen a versenyen, hogy Európában egyre erősebb a performance cheer, évről évre hihetetlen mértékben fejlődnek a csapatok. Viszont ez azt is jelenti, hogy a felzárkózás is egyre nehezebb, így nekünk is újra kell gondolnunk az edzések felépítését, az oktatási mechanikát” – összegezte a tapasztalatokat Szabó Hanna Mária.

A PTE hip-hop csapata szintén először vett részt Európa-bajnokságon és rögtön az egyik legnépesebb mezőnyben versenyeztek, ahol végül a 16. helyet szerezték meg. Vargáné Szalai Kata beszámolója szerint a versenygyakorlat alatt mintha felrobbant volna a nézőtér, és a közönség folyamatos, hangos ovációval jutalmazta a látványos és akrobatikus elemekkel teletűzdelt táncot. Bár ezzel az eredménnyel nem jutottak döntőbe, a jövőre vonatkozóan ez nem szegte kedvüket.

PTE PEAC hip-hop team
A PTE PEAC hip-hop csapata Veronában

„Az edzői stáb már elkezdett tervezni a jövőt illetően, ahol a hazai versenyeken túl a terveink közt szerepel nemzetközi szinteken is minél jobb helyezéseket elérni. Az ember mindig csak tanul, az idei évben átélt tapasztalatok alapján vágunk neki a következő versenyszezonnak” – zárta összefoglalóját a PEAC-os cheerleaderek edzője.

 

Forrás: Magyar Cheer Szövetség

https://hungariancheerfederation.hu/szep-sikerekkel-zartak-a-magyar-csapatok-az-europa-bajnoksagon/?fbclid=IwAR2ChWjOpKTuEHPYuMnoey8F45BGKVkJiXJGq94y_Tqly4ft9BpKiziYR-0