MOB Érdemérmet kapott dr. Mészáros János

Készült2024-05-11

MOB Érdemérmet kapott dr. Mészáros János

A Magyar Olimpiai Bizottság tavaszi közgyűlésén MOB Érdeméremben részesült dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke.

Május 11-én tartotta tavaszi közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság, melyen Dr. Soós Ágnes és Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos mellett MOB Érdemérmet vehetett át az NVESZ elnöke, dr. Mészáros János is.  A MOB méltatásában nemcsak sportvezetői tevékenységét emelte ki Mészáros Jánosnak, aki 2016 óta vezeti szövetségünket, hanem kiemelkedő sportolói múltjáról is megemlékezett:

„Több mint egy évtizeden keresztül volt tagja a magyar karate-válogatottnak, ez idő alatt 38 versenyen 36 érmet nyert. A jogi végzettségű, ma is aktív 8. danos karatemester sportvezetőként hihetetlen munkabírással szolgálja a magyar sportot – a karate mellett az olimpiai és nem olimpiai sportágakat egyaránt. A Magyar Karate Szakszövetség elnökeként több kiváló hazai világverseny szervezése fűződik személyéhez; a legutóbbi, 2023-as budapesti világbajnokságon 117 nemzet karatékái vettek részt. 2016 óta vezeti a Nemzeti Versenysport Szövetséget, mely az olimpia programján nem szereplő sportágakat fogja össze, mellette alelnöke a Magyar Edzők Társaságának. Jártas a sportdiplomáciában is, több Világjátékok alkalmával a magyar küldöttség vezetője. Aktív az olimpiai mozgalomban is: a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 2015 és ’17 között a szervezet alelnöke; ma a Jogi Bizottság vezetőjeként jelentős érdemei vannak a szervezet alapszabályának alkalmankénti módosításában is. A tokiói olimpián elsők között gratulálhatott Hárspataki Gábor bronzérméhez.”

 

dr. Mészáros Jánost 2016 decemberében választották meg az önálló köztestületté váló Nemzeti Versenysport Szövetség elnökének, az azóta megrendezésre került két Világjátékokon több érmet szereztünk, mint az előtte lévő kilencen összesen. Eredmények tekintetében a legkiemelkedőbb legutóbbi, birminghami Világjátékok volt, ahol a 11 arany-, 7 ezüst- és 9 bronzérmet és megannyi pontszerző helyezést szereztek a magyar sportolók. Magyarország jelenleg a 18. helyet foglalja el az országok rangsorában a mindenkori éremtáblázaton.

A MOB Egyenlő Esélyekért kitüntetését Kelemen-van de Konijnenburg Ildikó kapta, MOB Életműdíjban részesült dr. Török Ferenc.

 

Szívből gratulálunk elnökünknek, dr. Mészáros Jánosnak, valamint az összes többi díjazottnak!

 

Képek: MOB Média/Szalmás Péter