NVESZ-NAP: Megállapodás és izgalmas előadások

Készült2022-11-09

NVESZ-NAP: Megállapodás és izgalmas előadások

"Fókuszban a versenyző" - ez volt a Nemzeti Versenysport Szövetség eseményének jelmondata. A tagszövetségek vezetőinek és sportolóinak, meghívott vendégeknek dedikált napon, izgalmas és informatív előadásokat tekinthettek meg az érdeklődők, illetve értékes ajándékokat is nyerhettek.

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Edzők Társasága (MET) és a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ). A szervezetek képviseletében a két elnök, Molnár Zoltán és dr. Mészáros János, a Danubius Hotel Heliában megrendezett NVESZ-napon írta alá a szerződést.

A Magyar Edzők Társasága évek óta a mesterek tudásának, szakmai ismereteinek gyarapításán dolgozik. A MET 1993-ban alakult, akkor néhány tucat tag csatlakozott, ma már 1200 felett járnak, és mondhatni minden területet lefednek, hiszen már nem csak az olimpiai sportágak edzőinek, hanem a multisportos-, fogyatékos-, szabadidősportos trénerek képviseletét, érdekvédelmét és továbbképzését is koordinálják.

A felek együttmüködése eddig is szoros volt, ezúttal azonban jogi formát is kapott, illetve az is belekerült a megállapodásba, hogy az NVESZ a jövőben javasolja a tagszövetségek edzőinek, hogy részt vegyenek a MET által koordinált edzői továbbképzési programban.

Az eseményen kerekasztal beszélgetésen vett részt Nardelotti Ajsa Világjátékok-érmes muaythai-os, valamint Bali Dániel, Világjátékok-győztes, világ- és Európa-bajnok aerobikos. A kiváló versenyzők beszámoltak a birmigham-i tapasztalataikról, a kihívásokról és a játékok legszebb pillanatiról. Ajsának a zászló felvonása maradt meg, Daninak pedig az a pillanat, amikor egy gyakorlat közben vétett hiba, nem eltávolította, hanem összerázta a csapatot.

A késő délutánig tartó konferencián dr. Toman József, a Sportkórház válogatott kereteket ellátó szolgálat vezető főorvosa a sportkórházi szűrésekről, szolgáltatásokról tartott érdekfeszítő előadást.

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a létesítmények kapcsán a takarékossági és a szükség szülte működési csomagjukat mutatta be a résztvevőknek, amely akár követendő példa, vagy inspiráló lehet más komplexumok és kisebb létesítmények számára is.

Dr. Martos Éva, a Testnevelési Egyetem Sporttáplálkozástudományi központ rektori főtanácsosa segített eligazodni az étrend-kiegészítők csapdákkal teli világában, illetve mesélt az előnyökről, hátrányokról.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője a tiltott teljesítményfokozás kockázatairól és következményeiről mesélt, és olyan példákat hozott, amelyek kapcsán abban bízott, hogy "beégnek a vendégek retinájába".

Kolozsi Lázár Ildikó, a Nemzeti Versenysport Szövetség kommunikációs koordinátora a kommunikációs formákat a generációk alapján mutatta be, majd kibontotta a csendes, idealista, X, Y, Z és Alfa csoportok "nyelvét", igényeit és legkedveltebb platformjait.

Mindezeken kívül hasznos információkat osztott meg a szakszövetségek vezetőivel Horváth Hajnalka humánkineziológus (Medirlab) a termografikai képalkotás előnyeiről, és az érdeklődők már a helyszínen kipróbálhatták a szerkezetet.

Ács Imre és Kenyeres András, a Sport Mentál Arzenál online képzéséről mesélt, amely a mentális fejlesztést helyezi előtérbe (hiszen, nem egyszer halljuk, hogy "fejben dől el"), és már az utánpótlásnál érdemesnek tartják elkezdeni. Az alapító trénerek egy értékes, teljes online képzésre szóló lehetőséget ajánlottak fel sorsolásra, a szerencsés nyertes a kajak-kenu szövetséget képviselte.

Az NVESZ további "sportos" nyereményeit Vargáné Andrejkó Edina főtitkár sorsolta ki a jelenlévők között.

"Örülünk, hogy a testületek vezetői, sportolói, illetve a Magyar Olimpiai Bizottságot, és a jelentős partnereinket képviselő szakemberek fontosnak tartották a részvételt a Nemzeti Versenysport Szövetség tartalmas napján. A visszajelzések alapján rengeteg új, inspiráló gondolattal találkoztak, és a tapasztalatok mellett azt is fontosnak tartották, hogy személyesen találkozhattak a többi tagszövetség vezetőivel, amire a feszített munkatempó miatt, ritkán adódik alkalmuk" - mondta a főtitkár.

Az esemény Járosi Péter alelnök záróbeszédével fejeződött be, aki megköszönte az előadóknak, hogy általuk az NVESZ ismét magas színvonalú szakmai napot tudott szervezni a testületeinek.

Fotó: Szalmás Péter