Pétanque: Harminc év után visszavonul Péli Rezső

Készült2022-11-10

Pétanque: Harminc év után visszavonul Péli Rezső

Elképesztő pályafutáson van túl Péli Rezső, és bár a veterán ob-n úgy döntött, hogy hivatalosan leteszi a golyót, azért jövőre még láthatjuk az Eb-n.

Lezajlott a Magyar Pétanque Szövetség idei utolsó országos bajnoksága. Az ob egyben válogató verseny volt a 2023. évi franciaországi Európa-bajnokságra. A győzelmet a Gergely János, Kocsis Tamás, Péli Rezső, Kemény Gyula kvartett szerezte meg, a Perge Lola, Tornyosi Valéria, Kiticsics Attila csapat előtt.

Péli Rezső a viadalon jelentette be, hogy 30 év után visszavonul.

Ez volt az utolsó ilyen jellegű versenyem itthon. Fantasztikus élményekkel a tarsolyomban, rengeteg világversennyel a hátam mögött hoztam meg ezt a döntést.” – mondta a magyar klasszis a Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtócsapatának.

Természetesen a kezdetek is érdekeltek bennünket.

"Egy apró töréssel, gipsszel a bal karomon a tatabányai Oázis strandon nézegettem, ahogy dobálják a golyókat. Egész életemben vonzott a gömb forma, szerettem biliárdozni, asztali focizni. Két hónap alatt feltűnt a játékosoknak, hogy figyelem őket, így egyszer megszólítottak, hogy nem akarom kipróbálni? Jobbkezes vagyok, így a gipsz nem akadályozott benne. Utána olvastam, megtetszett és egy év múlva már válogatott voltam."

A kiváló pétanque-os legemlékezetesebb versenyeire, emlékeire is kíváncsiak voltunk.

"Tulajdonképpen minden vb-szereplést kiemelnék, de fontosak az egyéni, páros és triplett magyar bajnoki győzelmek, no meg a veterán kategóriában az ötszörös válogatottság. Viszont a Monacóban megrendezett veterán Eb örök élmény marad, a szervezés és a Nemzetek Kupájában megszerzett bronzérem miatt is."

Az kiderült, hogy Péli Rezső hamar beleszeretett ebbe a sportágba, de azt is tudni akartuk, hogy miért ajánlaná a pétanque-t másoknak?

"Azért, mert gyerekkortól öregkorig játszható, főként szabadtéren, de vannak fedett csarnokok is. Mozgás, bárátság, eredmények, és nem utolsó sorban utazások, élmények."

A kiváló sportember magaslabdáját muszáj volt leütnünk. Ha "öregkorig" játszható, akkor miért vonul vissza?

"Elmúltam hetven, ezért úgy gondolom, a csúcson kell abbahagyni, mert innen már csak lefelé van. Ráadásul jönnek a fiatalok, akik jobbak, mint én. Természetesen az Albertville-i Eb-n még indulok, de úgy gondolom, eljött az ideje annak, hogy átadjam a stafétabotot” – jegyezte meg Péli Rezső.

Aki harminc évig űz egy sportágat, az bizonyára tud használható tanáccsal szolgálni a jövő bajnokainak.

"Az ellenfél és a játék tiszteletét kell szem előtt tartani, mert ahogy az életben, itt is elengedhetetlen a sportszerűség. Ha ez megvan, minden rendben lesz a társakkal, az ellenfelekkel és a játékkal."

Gratulálunk a fantasztikus pályafutásért, és bízunk abban, hogy látjuk még Péli Rezsőt az Eb után is, ahogy a nagy golyóval megcélozza a kicsit. Az sem gond, ha a tatabányai strandon. Természetesen, gipsz nélkül...

Fotó: Magyar Pétanque Szövetség/Péli Rezső Facebook