Rg: a hazai versenyek nem indulnak, a nemzetközi viadalok igen

Készült2021-03-08

Rg: a hazai versenyek nem indulnak, a nemzetközi viadalok igen

Rg: a hazai versenyek nem indulnak, a nemzetközi viadalok igen

A ritmikus gimnasztikázók hazai felnőtt és junior versenyszezonjának megkezdése még várat magára, azonban március végén a Világkupa-sorozat jelen állás szerint elrajtol, amely Pigniczki Fanni számára az olimpiai kvótaszerzés szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír.

A koronavírus-járvány miatt a magyar bajnokság selejtezőjeként szolgáló Budapest bajnokságot ezúttal nem rendezik meg, erről Deutsch-Lazsányi Erika (a képen) a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnöke számolt be. Elmondása szerint a jelenlegi helyzetben túl kockázatos lett volna megtartani a viadalt, így a felnőtt és junior korosztály számára a hazai versenyszezon még nem vette kezdetét.

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából meghatározó Világkupa-sorozatot azonban több héttel előre hozták, ami azt jelenti, hogy március 23-án a Vk szófiai állomásával elindul a küzdelem az olimpiai kvótáért. A versenyzők (elvileg) háromhetente utaznak a különböző helyszínekre (Szófia, Taskent, Baku, Pesaro), ahol összemérhetik tudásukat. Ezt követi (elméletileg) a várnai Európa-bajnokság. A szakember hozzátette, a felnőtt együttes-kéziszer csapat minden bizonnyal nem tud részt venni a szófiai versenyen, ugyanis a keretben van olyan sportoló, aki korábban átesett a betegségen, de az újrakezdést követően még nem jók a leletei, e miatt felfüggesztették a sportorvosi engedélyét. Mint mondta, igyekeznek ugyan eleget tenni a nemzetközi szövetség feltételeinek a verseny-részvételét illetően, de ebben a helyzetben az egészség az elsődleges szempont.

Eközben Pigniczki Fanni és a junior Eb-bronzérmes Kocsis Evelin is szerepelt idegenlégiósként az olasz ligában. A versenyzők saját autóval, teljesen elszeparálva a külvilágtól utaztak, majd az utolsó gyakorlat bemutatása után egyből jöttek is haza. Ők most házi karanténban vannak, és tesztelik őket a biztonsági előírásoknak megfelelően.

Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke:

Igyekszünk tartani magunkat a tervekhez, a legfontosabb, hogy most márciusban már kezdődik a Világkupa-sorozat, ami az olimpiai kvalifikáció egyik legjelentősebb állomása lesz. Ettől fogva háromhetente utazunk a különböző versenyekre, ráadásul Európa-bajnokság is lesz. Öt viadal három hónap alatt, mindez a jelenlegi állapotban elképesztő nyomás. Igyekszünk alkalmazkodni a jelenlegi körülményekhez, de nem egyszerű. A Budapest bajnokságot éppen emiatt nem is rendezzük meg, a magyar felnőtt és junior sportolók számára még várat magára a hazai versenyszezon megkezdése. “