#RoadToChengdu2025: Véglegesítették a jövő évi Világjátékok helyszíneit és versenyprogramját

Készült2024-05-23

#RoadToChengdu2025: Véglegesítették a jövő évi Világjátékok helyszíneit és versenyprogramját

 

Az IWGA-t 44 évvel ezelőtt, 1980. május 21-én alapították, az évforduló alkalmából a szervezet véglegesítette és nyilvánosságra hozta a 2025-ös, 35 sportágat felvonultató Világjátékok versenyhelyszíneit és programját.

A 12. Világjátékokat 2025. augusztus 7. és 17. között rendezik Csengtuban, Szecsuán tartomány székhelyén. A programban 35 sportág, 61 szakága szerepel, és összesen 254 érmet osztanak majd ki a tíznapos multisportesemény alatt.

A nyolc versenycsoport összesen 28, korszerű infrastruktúrával rendelkező helyszínt fog használni. A Chengdu2025 szervezőbizottsága olyan sportlétesítményeket javasolt, amelyek megfelelnek a legmagasabb nemzetközi szabványoknak, optimális feltételeket biztosítva a világ minden tájáról érkező, több mint 4000 sportoló számára, akik részt vesznek majd a Világjátékokon.

Hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt negatív hatást és a multisportesemény összköltségét, túlnyomó többségében már meglévő helyszíneken zajlanak majd a versenyek, melyeket ideiglenes infrastruktúrák egészítenek ki. A javasolt helyszínek közül nyolcat a 2023-ban megrendezett FISU Egyetemi Világjátékok alkalmával is használtak. A nyitó-, illetve záróünnepség, valamint a kajak-kenu maraton, torna, cheerleading, karate, ji-jitsu, szambo, wushu, erőemelés, tánc, floorball és a beltéri korfball mind az Universiadén is használt létesítményekben lesznek megrendezve.

Annak ellenére, hogy Csengtu Szecsuán tartomány fővárosa, melynek becsült lakossága 20 millióra fő, az egyes helyszínek, valamint a sportolói falu és a hivatalos szállodák közötti távolság még csúcsidőben is legfeljebb 60 perc, de a szervezők a különböző helyszínek közötti utazás megkönnyítse érdekében egy hatékony közlekedési hálózatot is kialakítanak.

José Perurena, az IWGA elnöke elmondta: „A 2025-ös csengtui Világjátékok példátlan élményt nyújtanak majd mindenki számára, amelyre garancia a kínai vendégszeretet és a világszínvonalú sportesemények megrendezésében szerzett szilárd tapasztalatok. A szervezőbizottság arra összpontosít, hogy látványos, hatásos és fenntartható játékokat rendezzen, amelyek maradandó örökséget jelentenek Csengtu és a régió számára. Több mint elégedettek vagyunk a javasolt helyszínekkel. Teljes mértékben bízunk abban, hogy ez egy figyelemre méltó esemény lesz egy dinamikus közösség szívében!”

A program itt érhető el, a helyszínek térképe pedig itt

Forrás: theworldgames.org