TWG 2017 Wrocław, POL

Megrendezés éve: 2017
Helyszín: Wroclaw - PL
Világjáték időpontja: 2017-07-20 - 2017-07-30

A 10. Világjátékok Wroclawban, Lengyelországan került megrendezésre, 2017. júius 20. és 30 . között.  Összesen 163 355 néző kísérte figyelemmel a versenyeket, melyeket a Világjátékok történetében először lathattunk világszerte, az Olympic Chanel közvetítésével. 

Wroclawban 31 küldönböző sportág - ebből 27 a hivatalos sportprogramban és 4 meghívásos -  szerepelt a verseny tíz napja alatt. 103 országból származó 3292 sportoló élvezte a város meleg vendégszeretetét és a 26 első osztályú versenyhelyszínt, amely lehetővé tette számukra, hogy a lehető legmagasabb szinten versenyezzenek. 

Történelmi sikert hozott Magyarországnak a wroclawi Világjátékok. Ebben a formációban először vettünk részt multisport-eseményen, és rögtön minden idők legjobb szereplését produkáltuk hat arany, négy ezüst- és négy bronzéremmel. 

Magyar vonatkozású eredmények

Sportág 1. helyezés 2. helyezés 3. helyezés 4. helyezés 5. helyezés 6. helyezés
Aerobik 0 1 3 0 0 0
Ergométeres evezés 0 0 0 1 1 3
Íjászat 1 0 0 0 0 0
Ju-jitsu 1 1 0 0 0 0
Karate 0 0 0 0 0 1
Strandkézilabda 0 0 0 1 0 0
Táncsport 0 0 0 1 0 0
Uszonyos Úszás 3 2 1 4 0 0
Vitorlázó műrepülés 1 0 0 0 1 0

Résztvevők


Andrea Silvestri

Andrea Silvestri

Sportág: táncsport

Versenyszám: latin

Legjobb eredményei: 2019-2021-ig vb- és Eb-döntős (4. hely) 2015 és 2017 Világ- és Európa-kupa győztes 2019-2021-ig Grand Slam-döntős

Születési hely, idő: Livorno, 1985.12.18.

Nevelőegyesület: Valcer TS

Egyesület: Valcer TS

Nevelőedző: Bíró Csaba

Edző: Bíró Csaba

Foglalkozás: táncoktató

Silvestri Andrea Olaszországban született, hatéves kora óta a táncsport rabja. Dinamikája, robbanékonysága egészen kivételes. Párjával, későbbi feleségével 2006-ban mutatkozott be, azóta hosszú évek kitartó munkája kellett ahhoz, hogy a 2022-es Világjátékokra megérkezve döntőesélyes duóval számoljanak velük a sportágban. Korábban kosárlabdázott és úszott is, de hamar eldőlt: Silvestri Andrea latintáncosként ejti rabul a közönséget. És ez nem túlzás. Versenytáncban a közönség, amellett hogy szurkol és bíztat, bizony gyönyörködik is, a férfi és a nő megjelenítése a parketten mind az öt koreográfiában kulcsfontosságú. A Silvestri-Váradi kettősnek ez rendszerint sikerül. Azt mondja: rendszeresen magával viszi a szerencsehozó tárgyait. Nos, ha ezen múlik, egyértelmű: a sokszoros magyar bajnok mindenhová elvitte a kabalákat. Lépésről lépésre küzdötték fel magukat a világranglistán, egészen a csúcsig. Minden táncot mesterien megjelenítenek a parketten, és versenyezzenek bárhol a világon, hamar szót értenek a közönséggel és a pontozóbírókkal. Silvestri Andrea és párja, Váradi Martina bebizonyították: ha dolgozol a sikerért, meglesz az eredménye. Birminghamben a közönség szambázni, cha-cha-cházni, rumbázni, paso doblézni és jive-ozni láthatja majd őket.

Sportágak:

Táncsport


Bakó Áron

Bakó Áron

Egyik példaképe Eric Liddell, aki Tűzszekerek című film ihletője volt, ami mutatja kitartását, céltudatosságát. Tíz évig futballozott, ám úgy érezte, ott nem tud kiteljesedni. Vágyott a természet közelségére, így végül édesapja nyomdokaiba lépve a tájfutásban találta meg a számára megfelelő közeget. Bence közép- és hosszútávon a világ legjobb húsz versenyzője közé szeretne kerülni, a sprint váltóban pedig a nyolcba. Edzőként olyan tanítványokat nevelne, akik világszinten is ott lehetnek korosztályuk élvonalában. A sport mellett fontosak számára a családi értékek.

Sportágak:

Tájékozódási futás


Bali Dániel

Bali Dániel

Sportág: aerobik

Versenyszáma: vegyes páros, trió, csoport

Legjobb eredményei:

2015 Európa Játékok 1. hely (csoport)

2016 vb-2. (egyéni)

2017 Eb-1. (egyéni)

2017 Világjátékok 2. hely (vegyes páros), 3. hely (csoport)

2018 vb-2. (egyéni), vb-3. (vegyes páros)

2019 2xEb-1. (vegyes páros, trió)

2021 Eb-1. (egyéni), Eb-2. (vegyes páros), Eb-3. (csoport)

Születési hely, idő: Szombathely, 1996.10.15.

Nevelőegyesület: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Egyesület: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Nevelőedző: Réfi Eszter

Edző: Réfi Eszter

Foglalkozás: sportoló

Nemcsak megvalósítja a koreográfiákat, hanem koreografál is a négyszeres Európa-bajnok aerobikos. Szerinte nagy erősség, hogy a gyakorlatok koreografálását is ő végzi, hiszen így egy fejben találkozik az elképzelés és a valóság. A 26 éves versenyző már kiskorában is nagyon aktív volt, még a lakásban is cigánykerekezett. Négyévesen kezdte el Pécsen az aerobikot, mivel a városban nem volt férfi szertorna. Hobbiszinten több sportot is kipróbált, versenyszerűen azonban csak ez a sport maradt az életében. Nagyon dinamikus és gyors sportnak tartja az aerobikot. Mindemellett szerinte nemcsak fizikai jelenlét szükséges hozzá, hanem – az érzelemmegjelenítés érdekében – előadói kompetenciákra is szükség van. Imád kortárs táncolni, utazni és főzni. Körülbelül egy éve vegán életmódra váltott, amit még nem mindig sikerül tartania, de a húst már kiiktatta az életéből. Rengeteg versenyen szerepelt kiemelkedően. Az előző Világjátékokon két éremmel is gazdagodott, idén pedig már csak egy célja van: élvezni az aerobikot. Az pedig, hogy mi lesz a folytatás a sportkarrier után, számára még a jövő kérdése. Amikor nem sportol, makrogazdasági elemzéssel foglalkozik. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem doktori hallgatója, így sok lehetőség áll majd előtte a sportkarriere után is.

Sportágak:

Aerobik


Balogh Ádám

Balogh Ádám

Ádám nyolcéves kora óta kézilabdázik, de minden más sportot is szeret, néhányat pedig hobbiként is űz. 2015-ben itthon az év ifjusági strandkézilabdázójának választották. Példaképpen a kiváló kézilabda kapus, Dejan Peric. Abban bízok, hogy mindíg a lehető legtöbbet tudja hozzátenni az adott csapata sikeréhez. Jelenleg OKJ-s rendszerben edőnek tanul, később a testnevelési Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait. Ikertestvére , Norbert szintén kézilabdázik.

Sportágak:

Strandkézilabda


Baumholczer Máté

Baumholczer Máté

Ha a kedvenceiről kérdezzük, a szokványostól némileg eltérő módon az evés szerelmesének vallja magát, emellett gyufákat és gyufásdobozokat gyűjt. A sport 12 éves kora óta része a pécsi fiatalember életének. Szeret biciklizni, korcsolyázni, zsonglőrködni és sakkozni is, a tájfutást pedig immár 13 év óta űzi. A Világjátékokon elsősorban váltóban szeretne társaival komolyabb sikereket elérni. Szeretné, ha a csapat Wroclawban a 6-8. helyen végezne.

 

Sportágak:

Tájékozódási futás


Bökönyi Klaudia

Bökönyi Klaudia

A fiatal debreceni tehetség még csak gimnazista.  Kedvencei a nyelvórák és a matematika, reál beálítottságúnak vallja magát. Angolul és olaszul beszél. A későbbiekben mindenképpen szeretne egyetemre menni, akár külföldre is. Hobbija az olvasás, az éneklés és zongorázni is tanul. Sportos családba született, két öccse is aktívan sportol. Klaudia kizárólag az aerobikot űzte és űzi. Noha tavaly egyéniben lett ötödik a világbajnokságon, Lengyelországban az aerodance csapat tagja lesz.

Sportágak:

Aerobik


Búzás Károly Zoltán

Búzás Károly Zoltán

Birkózással kezdte a sportot, példaképének tartott édesapja, Buzás Károly egykori olimpikon hatására. Állítása szerint azon ritka szerencsések közé tartozik, akik találtak valamit az életben, amiben tehetségesek, sikeresek és még élvezik is: számára ez az íjászat. Fontosnak tartja a családi értékeket, jól érzi magát a bőrében, rendkívül aktív életet él, szabadidejében motorozik, sárkányhajózik és barkácsol. A Világjátékokon pontszerző helyen szeretne végezni, és még évekig válogatott lenni terepíjász és pályaíjász szakágban is, álma az olimpiai részvétel.                                                  

Sportágak:

Íjászat


Deák Anna

Deák Anna

A huszonegy éves orvostanhallgató lány ötévesen kezdett el aerobikozni, majd tavaly, három év kihagyás után folytatta a versenysportot. Hobbija az olvasás, angolul és németül beszél. Zenei ízlés terén régi vágású: nagy kedvence a Dire Straits, a filmek közül pedig a Forrest Gumpot nézi a legszívesebben. A Világjátékokat - csakúgy, mint minden egyes külföldi versenyt - már nagyon várja, mert imád utazni. A megmérettetésen a lehető legjobbat szeretné kihozni magából, a mindennapokban pedig boldog, szeretett és sikeres emberként élni. 

Sportágak:

Aerobik


Dimák Dávid

Dimák Dávid

Dávid a medencén kívül a természetes vízpartokon is otthon érzi magát, hiszen a búvárúszás mellett a horgászat az egyik kedvenc időtöltése. Hobbijai közé tartozik még az országúti kerékpározás, évente pár alkalommal versenyeken is indul. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett testnevelő-edzői diplomát, jelenleg mélyépítő technikusnak tanul. A Világjátékokon szeretné a lehető legtöbbet kihozni magából, a jövőjét pedig úgy töltené, hogy a sport egész életében a mindennapjai részét képezze.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Dr. Gyurkó Fanni Anna

Dr. Gyurkó Fanni Anna

A tájfutáson kívül Fanni magas szinten atletizál is, például Rió előtt a maratoni távon megfutotta az olimpiai szintidőt. Jelenleg Skóciában él, a Glasgow-i egyetemen a PhD dolgozatán munkálkodik. Hobbija a rajzolás és festés, de mindezek mellett az edzésekre is nagy hangsúlyt fektet annak érdekében, hogy továbbra is kiemelkedő eredményeket érjen el. A lengyelországi Világjátékokon az első tíz között szeretne végezni.

Sportágak:

Tájékozódási futás


Erdősi Dániel

Erdősi Dániel

Dani sportos érdeklődésű családban nevelkedett, és már hatévesen elkezdett aerobikozni. A Világjátékokon a dobogót célozná meg,  a későbbiekben pedig szeretne sportosan élni. Kedvenc tantárgya a biológia. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen tanul edzőnek, de érdekli a masszőr és a cukrász szakma is. A szabadidejében filmet néz, rajzol és kerékpározik, vagy a papagájaival foglalkozik. 

Sportágak:

Aerobik


Etényi Zsófia

Etényi Zsófia

A sportos családban nevelkedő versenyző ötéves kora óta aerobikozik. A Testnevelési Egyetem rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapszakára jár, ahol idén nyáron végez. A tanulás és a felkészülés mellett gyakornokként az egyesületénél segédkezik a gyerekek oktatásában, és tervezi az aerobikedzői képesítés megszerzését is. A sport mellett a cukrászat és az utazás szerelmese. A Világjátékokra való kijutás gyermekkori álma, ahonnan szeretne éremmel hazatérni. 

Sportágak:

Aerobik


Farkas Balázs

Farkas Balázs

Sportág: fallabda

Versenyszám: férfi egyéni

Legjobb eredményei: felnőtt Eb-4. (2020), U19 junior Eb-2. (2016), 4x magyar bajnok, 76. a világranglistán

Születési hely, idő: Tatabánya, 1997.04.02.

Nevelőegyesület: Squashberek Sportegyesület

Egyesület: Squashberek Sportegyesület

Nevelőedző: Farkas János

Edző: Farkas János

Foglalkozás: sportoló

Minidig is örökmozgó gyerek volt. Sokáig focizott, de kiborította, hogy hiába tesz 110 százalékot az edzésekbe, ha a többiek nem fektetnek be ugyanennyi energiát. Már ekkor körvonalazódott, hogy az egyéni sportág lesz az ő vonala, 13 évesen pedig édesapja elvitte a helyi squashklubba. Onnantól kezdve le sem lehetett parancsolni a pályáról. Édesapja volt a legfőbb támogatója, nélküle nem is biztos, hogy belevágott volna a sportolói karrierbe, ami nagyon rögös útnak bizonyult. Főleg fiatalkorára volt jellemző, de a mai napig is előfordul, hogy egy-egy vesztes mérkőzés után elkeseredésében sírva fakadt. Mégsem adta fel, sőt! Az ilyen meccsek után még keményebben edz, hogy sose jöjjön le úgy a pályáról, hogy nem tett meg mindent a győzelemért. Nincs szerencsehozó talizmánja, de minden győztes meccsről hazahoz a kutyájának egy squash labdát, amivel játszhatott. Mióta házi kedvence elhunyt, azóta az ő labdáját pattogtatja, amikor a versenyekre pakol. Rendkívül jól képes megőrizni a hidegvérét, kiválóan improvizál, és játéka technikásabb, mint a legtöbb versenytársáé. A mostani a második részvétele lesz a Világjátékokon. Nem számít könnyű meccsekre, de úgy gondolja, képes rá, hogy a legjobb 16 közé kerüljön.

Sportágak:

Fallabda


Farkas Balázs Albert

Farkas Balázs Albert

Sportág: aerobik

Versenyszám: trió, csoport, aerodance

Legjobb eredményei: 2015 Európa Játékok 1. hely (csoport) 2019 Eb-1. (trió) 2021 Eb-1. (aerodance)

Születési hely, idő: Debrecen, 1992.10.05.

Nevelőegyesület: Flex HD SE

Egyesület: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Nevelőedző: Kovácsné Laurinyecz Julianna

Edző: Réfi Eszter

Foglalkozás: sportoló, edző

A versenyzés mellett edzőként is dolgozik Farkas Balázs. 2001-ben kezdett aerobikozni, nem tudja elképzelni, hogy mást sportoljon. Szereti, hogy edzésről edzésre lehet mérni a fejlődést, van zene és koreográfia, és hogy rendkívüli erő szükséges hozzá. Különleges pillanat számára a 2015-ös Európa Játékok, hiszen szerinte onnan indult el a magyar aerobik mostani sikerszériája. A kitartását, akaraterejét is a sportnak tulajdonítja. Van egy érme, amit a magyar kupán nyert, és csak utólag kapott meg. Ezt a szerencsehozó medált minden nagyobb versenyre magával viszi, sőt, junior tanítványainak is odaadja a jelentősebb megmérettetések előtt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának befejezése után 2017-ben elkezdett edzősködni az Óbudai WDSE-ben. Ma már a saját edzései mellett minden nap tréningeket tart kezdő szinttől egészen a junior válogatottig. A most utánpótlás korú versenyzőket tovább kívánja támogatni, és megtapasztalni a sikert az edzői oldalról is. Reméli, hogy tanítványainak is olyan meghatározó lesz az aerobik az életében, mint neki. A Világjátékokon célja az érem. Annak színe azonban szinte mindegy, hiszen a lényeg, hogy ezen a versenyen is a lehető legjobban sikerüljön teljesíteni a gyakorlatokat.

Sportágak:

Aerobik


Fekete Beatrix

Fekete Beatrix

A harminchárom éves versenyző már felnőtt fejjel, hobbiszinten kezdett el evezni hét évvel ezelőtt. Ehhez kapcsolódott az ergométer is, azóta pedig már többször megszerezte a sportág országos bajnoki címét. A Corvinus Egyetem pénzügyi szakán végzett, jelenleg az ország egyik vezető gazdasági portáljának újságírója. Szabadidejében az evezés mellett szívesen túrázik és utazni is szeret. A Világjátékokon célja az új egyéni csúcs, és hogy legalább a középmezőnyben végezzen. Távolabbi tervei között szerepel a családalapítás.

Sportágak:

Ergométeres evezés


Forgó Fruzsina

Forgó Fruzsina

Sportos családba született, birkózó édesapja és biatlonista édesanyja a sportorvosnál ismerkedett meg. Négyévesen kezdett szertornázni, tizenöt évesen birkózni, de kipróbálta a cselgáncsot, a szambót, majd a szumót is. 2012-ben indult első szumó versenyén. A Világjátékokon szeretne dobogóra állni, később pedig, ha rendbe jött a térdsérülése, MMA versenyen is indulna. Ehhez képest a főiskolán kézműves szakon keramikusként végzett, szabadidejében fest, rajzol és rajongója a művészettörténeti könyveknek. A családi vállalkozásba segít be. Imádja „sportos helyett inkább kövér” alkatú bullterrierjét.

Sportágak:

Szumó


Gábori Máté

Gábori Máté

Sportorientált családba született, így természetes volt, hogy ő is már fiatalon sportolni kezdett. Belekóstolt a labdarúgásba is, de inkább a kézilabda ragadta magával. Világjátékokon még nem volt, éppen ezért nagy élményre számít Wroclawban, ahol egy éremnek örülne a legjobban. Az élsportolói pályafutás mellett a TF-en sportszervezőnek tanul, de a szakedzői szak elvégzését is tervezi. Máté abban bízik, hogy később edzőként vagy sportigazgatóként dolgozhat egy sportegyesületnél.

Sportágak:

Strandkézilabda


Gruber Kornél

Gruber Kornél

Kornél már óvodás kora óta a víz szerelmese, a búvárúszást kilencévesen kezdte. A fiatal reménység a 2015-ös junior vb legeredményesebb magyar versenyzője volt. A Világjátékokon az a különleges megtiszteltetés éri majd, hogy egyik edzőjével, Kanyó Dénessel közösen állhat rajthoz. Célja, hogy megjavítsa egyéni legjobbját, a későbbiekben pedig szeretne világversenyen dobogóra állni. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem közgazdász szakos hallgatója. A szabadidejében sorozatot néz, focizik és röplabdázik.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Gyene Norbert

Gyene Norbert

Norbi minden sportot szívesen kipróbál, kedvencei közé tartozik a labdarúgás, a tenisz és a darts. Ezek mellett előszeretettel néz sporteseményeket, külön figyelemmel követi az NBA és az NFL mérkőzéseit. Filmeket illetően a horror helyett a vígjátékokra szavaz, különösen az Üvegtigris részek humorát élvezte. Kézilabdázni kilenc évesen kezdett, és mint mondja, Pásztor István játékán nőtt fel. A Világjátékokon egy érmet is szép eredménynek tartana, de nem titkolt vágya az első hely megszerzése.

Sportágak:

Strandkézilabda


Hegyi Dóra

Hegyi Dóra

A sportág egyik legismertebb és legelismertebb magyar képviselőjeként már a harmadik Világjátékok versenyére utazik. A vegyespárosban és csapatban egyaránt remekelő lány a versenyruhák tervezésével és díszítésével is foglalkozik, a felnőtt és a junior válogatott nagy része is az általa alkotott ruhákban versenyez. Négy éves kora óta hűséges az egyesületéhez, ahol ma már edzőként is tevékenykedik. Célja, hogy az aerobikot minnél népszerűbbé tegye magyarországon, versenyzőként és edzőként is inspirálja a feltörekvő generációt. Emellet a tervezői munkáját is szeretné professzionálisabb szintre emelni. Példaképe Hosszú Katinka.

Sportágak:

Aerobik


John András

John András

Mindegy mi az, csak legyen benne labda – vallja a sportokról András, aki némi atlétika és futball után 14 évesen kezdett kézilabdázni. Az elmúlt hat évet Németországban töltötte, ahonnan barátnőjével az idén költözött haza. Itthon a továbbtanulás is szerepel a tervei között. Úgy érzi, hogy a válogatott jó esélyekkel vág neki a lengyelországi tornának, célja a tajvani ezüst után Wroclawban az aranyérem megszerzése. Emellett két „iszonyat aranyos” francia bulldog tulajdonosa, és a jövőben szívesen foglalkozna a fajta tenyésztésével is.

Sportágak:

Strandkézilabda


Kakas István

Kakas István

A tizennyolcszoros magyar bajnok iskolás korában kezdett sportolni, az íjászattal viszont későn, az egyetemen ismerkedett meg. Tizenöt éve válogatott sportoló. Gépészmérnöki és munkavédelmi szakmérnöki diplomával rendelkezik. Hobbija a régi magyar bankjegyek gyűjtése.

Sportágak:

Íjászat


Kanyó Dénes

Kanyó Dénes

Sportágának legendája, aki már húsz éve is szerepelt Világjátékokon, sőt, Lahtiban csak egyetlen hellyel maradt el attól, hogy meghallgathassa kedvenc zenéjét, a magyar himnuszt. A szegediek delfinemberként ismert klasszisa a hazai búvárúszás történetében példátlan módon 100 felnőtt magyar bajnoki címet mondhat magáénak. Kanyó Dénes negyvenévesen is a dobogós helyezés reményében utazik Wroclawba, az uszodán kívüli célja pedig a boldog családi élet.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Kis-Máté Csenge

Kis-Máté Csenge

A sokszoros junior magyar bajnok számára mindig is sokat jelentett a sport, a fallabdázáson kívül versenyszerűen úszott, atletizált és kézilabdázott is. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Gyógyszerész Karán tanul, de emellett is igyekszik minél több időt a squashra fordítani. A versenysportot a lehető legtovább szeretné űzni, és később átadná tudását a következő generációnak. Szabadidejében szívesen olvas, nagy komolyzene rajongó. Csajkovszkij a kedvence. 

Sportágak:

Fallabda


Kosina Gergő

Kosina Gergő

A majdnem kétméteres debreceni fiatalembernek a vérében van a sportág szeretete, hiszen édesapja és nagyapja is úszott, sőt, utóbbi felmenője a Debreceni Búvárklub alapító tagjai között volt. Gergő hároméves(!) korától számos sportot kipróbált, köztük a teniszt, a kosárlabdát és a gyorskorcsolyát. A család generációs hagyományainak hatására végül mégis az uszonyos- és búvárúszás mellett döntött, lelkesedése pedig azóta is lankadatlan. Világ- és Európa-bajnokként Wroclawból aranyéremmel szeretne hazatérni. Jelenleg építőmérnöknek tanul a Debreceni Egyetemen.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Kothencz Petra

Kothencz Petra

A búvárúszó csapat legfiatalabb tagja, még csak most fejezte be az általános iskolát. Hétéves kora óta úszik, előtte egy évig aerobikozott. A szabadideje legnagyobb részét a sport tölti ki, ha épp nem a medencében van, kerékpározik vagy görkorcsolyázik. A testnevelés és a biológia a kedvenc tantárgya. Tanulmányait Szegeden, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban folytatja szeptemberben. Lengyelországi törekvése, hogy a maximumot hozza ki magából. Jó előjel, hogy az idei egri világkupán már junior vb-szinteket úszott.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Károlyi Csilla

Károlyi Csilla

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 200 m felszíni úszás, 4x50 m női felszíni váltó, 4x100 m női felszíni váltó

Legjobb eredményei: 2009 vb-1. (100 m női uszonyos gyorsúszás) 2017 Világjátékok 2x4. hely (200 m női felszíni úszás, 4x100 m női felszíni váltó)

Születési hely, idő: Orosháza, 1989.04.21.

Nevelőegyesület: Eötvös DPSE Búvárszakosztály Orosháza

Egyesület: Eötvös DPSE Búvárszakosztály Orosháza

Nevelőedző: Nemes Béla Edző: Károlyi Frigyes, Nemes Béla

Foglalkozás: pedagógus

Hétéves korában a szülei íratták be úszótanfolyamra a helyi búvárklubhoz. Úgy gondolja, hogy a sportnak rengeteget köszönhet. „Sok helyre eljuthattam, barátságokat kötöttem, a munkám is a sporthoz köthető. Ezenfelül a kitartást és az akaraterőt említeném, mert ezek által sikerült kimagasló eredményeket elérnem, egy olyan városból, ahol a feltételek nem voltak adottak a sportághoz. Úgy gondolom, a sport által szerzett tapasztalatokkal a civil életben is jobban boldogulok” – mondta Károlyi Csilla. Tipikus csapatember. Imádja a váltókat, a csapatért mindig a maximumot nyújtja. Testnevelőként dolgozik egy budapesti általános és középiskolában, mellette készül a versenyekre. Szabadidejében szívesen kirándul, szeret sorozatokat, filmeket nézni angolul, jelenleg a portugál nyelvvel ismerkedik. A 2022-es az ötödik Világjátékok versenye! „Örülök a kvalifikációnak, mert a Világjátékokon mindig különleges élmény a versenyzés. A mostanin fejezem be közel húszéves pályafutásomat, és szeretném magamból a legjobbat kihozni. Bízom benne, hogy egyéniben és váltóban is jó eredményt tudunk elérni. Terveim között szerepel, hogy majd új sportágakat próbáljak ki, de csak hobbi szinten.”

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Kőrösi Kitti

Kőrösi Kitti

Kitti a BME-n szerzett építészmérnöki diplomát, jelenleg tervezőként dolgozik. Szeret utazni és más kultúrájú embereket megismerni, több hónapig élt Indiában és Libanonban, ahol a szakmai gyakorlatait töltötte. Örömét leli még a fotózásban, a lovaglásban és a síelésben. Tizenhárom éves koráig ritmikus gimnasztikázott, ezután váltott az aerobikra. A négy éve Caliban az aerostep csoport tagjaként negyedik helyet szerzett sportoló célja idén a döntőbe jutás, és ott olyan gyakorlat bemutatása, amellyel saját maga, edzői és csapattársai is elégedettek lehetnek.

Sportágak:

Aerobik


Kun Attila

Kun Attila

Édesapja maga is kézilabdázott, majd edző lett. Nem erőltette, hogy fia a nyomdokaiba lépjen, Attila maga választotta a sportot. Tizenhárom évesen kezdett kézilabdázni, tavaly nyáron pedig Svájcba igazolt. Reméli, hogy a strandkézilabda olimpiai sportág lesz. Maximalistaként az első hely megszerzése a célja Lengyelországban. Úgy érzi, hogy nincs kimagasló csapat a mezőnyben, és koncentráltan, jól felkészülve, van esély a győzelemre. Gyűjti a hűtőmágneseket, ha külföldön jár, mindig hoz haza. 

Sportágak:

Strandkézilabda


Lőcsei Zoltán

Lőcsei Zoltán

Sportág: aerobik

Versenyszám: csoport, aerodance

Legjobb eredményei: 2017 Világjátékok 3. hely (aerodance) 2021 vb-2. (csoport) 2021 Eb-1. (aerodance)

Születési hely, idő: Budapest, 1995.11.18.

Nevelőegyesület: Óbudai WDSE

Egyesület: Óbudai WDSE

Nevelőedző: Sinkó Andrea, Sipos Mónika

Edző: Sinkó Andrea, Sipos Mónika

Foglalkozás: tanuló

Lőcsei Zoltán gyerekként akrobatikus tornázott, szertornázott, táncolt, majd húszéves korában elkezdte az aerobikot, utóbbi azóta is meghatározó része életének. Azt vallja, hogy sokat köszönhet a sportnak, csapattársainak, édesanyjának és legfőbbképp az edzőinek. Az aerobik szerinte a magabiztosságát és határozottságát növelte, illetve alázatra tanította. Edzői tevékenykedéseiben is hasznát veszi a megszerzett tudásnak. A budapesti születésű fiatalemberhez múltjából adódóan az aerodance kategória áll hozzá a legközelebb: akrobatikus mozdulataival kitűnik a többiek közül. Nem babonás, a kemény munkában hisz. Jelenleg elsőéves sportszervezés szakon. Emellett edzőként kisgyerekekkel, valamint serdülő korú fiatalokkal is foglalkozik. Tanítványai szemében továbbra is követendő példa kíván lenni. A birminghami Világjátékokon a legjobbat szeretné kihozni magából, valamint a magas szintű teljesítmény mellett élvezni, és a csapattal közösen megélni a multisport esemény adta különleges pillanatokat.

Sportágak:

Aerobik


László Csaba

László Csaba

A negyedik Világjátékok eseményére készülő sportoló csupán 13 évesen kezdett táncolni. Első táncpartnere a felesége volt, akivel egy sérülés miatt be kellett fejezni a közös versenyzést, vigasztalhatja őket négyéves táncimádó kislányuk. Csaba a Táncművészeti Egyetem elvégzése óta oktatóként is dolgozik, de szeretné képezni magát még a sportpszichológia és a sportszervezés terén. A mostani lesz számára valószínűleg az utolsó Világjátékok, de szokása szerint itt is megőrzi majd a rajtszámát. Kipróbálná magát nemzetközi pontozóbíróként, és szívesen venne részt a szövetség munkájában.

Sportágak:

Táncsport


Makai Erika

Makai Erika

A magyar női szumó egyik legkiemelkedőbb alakja 2001-ben ismerkedett meg a sportággal, amikor óriási mozgásigényű kisfiának keresett elfoglaltságot. Pár hónapnyi edzés után rögtön az első versenyén ob-ezüstérmes lett. 2003-ban már a világbajnoki tűzkeresztségen is átesett. Civilben postai ügyintézőként dolgozik, emellett sajt- és tortakészítéssel is foglalkozik, valamint főiskolán közgazdaságtant tanul. Imád öltözködni, és – mint mondja – a testsúly csak a versenyek előtt központi kérdés az életében. Éremért utazik a Világjátékokra.

Sportágak:

Szumó


Mazács Fanni

Mazács Fanni

Sportág: aerobik

Versenyszám: vegyes páros, trió, csoport

Legjobb eredményei: 2017 Világjátékok 2x3. hely (csoport, aerodance) 2018 vb-3. (vegyes páros) 2019 2xEb-1. (vegyes páros, trió) 2021 3xvb-2. (vegyes páros, trió, csoport)

Születési hely, idő: Pécs, 1996.03.15.

Nevelőegyesület: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Egyesület: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Nevelőedző: Réfi Eszter

Edző: Réfi Eszter

Foglalkozás: tanuló

Éremmel szeretne hazajönni 2022-ben Birminghamből a már az öt évvel ezelőtti, wroclawi Világjátékokat is megjárt, Európa-bajnok aerobikos. Már óvodás korában elkezdődött a sport iránti szeretete. Mindig is a tornasportok vonzották: ritmikus gimnasztikázott, szertornázott, majd aerobikra váltott. Mazács Fanni elmondása szerint sokat köszönhet az aerobiknak: végigkísérte életének legjobb és legrosszabb időszakait. A tornaterem mindig felüdülést, biztonságot adott és ad neki. A 26 éves versenyző szerint folyamatos gyakorlásra van szükség a fejlődéshez, hiszen rendkívül sok képesség szükséges a sportágához. A kitartáson kívül nagy előnyének tartja alacsony termetét, hiszen az emelésekben ideális, hogy könnyen emelhető és dobálható. Régen nagyon babonás volt, mostanra azonban már igyekszik tudatosan megszabadulni ezektől. Egy szokása azonban továbbra is megmaradt: minden versenyen fehérre lakkozza a körmét. Mindezek mellett Mazács Fanni jelenleg végzős gyógyszerészhallgató. Ebből kifolyólag a sporton kívüli legfőbb rövidtávú célja jelenleg a sikeres államvizsga.

Sportágak:

Aerobik


Nagy András

Nagy András

A balszélsőként játszó sportoló 11 évesen kezdett kézilabdázni. A sportban való jártassága mellett négy idegen nyelven is beszél, angolul, németül, franciául és spanyolul. Hobbija az olvasás. Jelenleg egyetemi hallgató. Példaképeinek a nagyszüleit tartja. Célja, hogy minél több világeseményről aranyéremmel térjen haza, és nem kivétel ez alól a wroclawi Világjátékok sem.

Sportágak:

Strandkézilabda


Nagy Edit Lilla

Nagy Edit Lilla

Kiskora óta csak a tánc érdekli, ebben tudja igazán kifejezni magát. Ötévesen kezdett balettozni és kilenc esztendős korában ismerkedett meg a latin versenytáncokkal. Hobbija is a tánc, annak sok ága, és nagy vágya az argentin tangó megtanulása. Érettségi után a Táncművészeti Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait, hogy a legjobbak mellett fejlődhessen tovább. A fiatal sportoló a mostani Világjátékokon a legjobb 12 közé szeretne kerülni, négy év múlva azonban eltökélt szándéka a döntős szereplés.

Sportágak:

Táncsport


Pék Máté

Pék Máté

Máté hatéves kora óta táncol. A gimnázium után a Táncművészeti Egyetemen képzeli el a jövőjét. Párjához, Nagy Edit Lillához képest merészebb célokat fogalmazott meg: a legjobb hat közé jutásban bízik Wroclawban, a következő Világjátékokon pedig már dobogóra szeretne állni. Ha majd egyszer visszavonul, akkor az utánpótlás nevelésével szeretne foglalkozni. Kedveli a fotózást, az utazást, szívesen néz sorozatokat és filmeket, lehetőleg idegen nyelven. Angol nyelvvizsgája mellett spanyolul is tanul.

Sportágak:

Táncsport


Páli Viktória

Páli Viktória

Viki első táncpartnere a bátyja volt közel húsz éve. A szentesi lány a tánc mellett szeretett lovagolni, wakeboardozni és görkorcsolyázni, de részt vett korábban egy-két úszóversenyen és vízilabda meccsen is. De neki még ez sem volt elég, az utóbbi években megmérettette magát fitnesz modell világában is, sőt 2016-ban magyar bajnok lett bikini-fitnesz modell kategóriában. Azóta viszont száz százalékig a táncnak szenteli a figyelmét, a Világjátékokon a döntőt célozta meg.

Sportágak:

Táncsport


Priczel Bence

Priczel Bence

Tornász nagyszüleinek és szüleinek is fontos volt a sport, így természetes volt, hogy Bence is már gyerekként belekóstolt a sportok világába. Az úszás, majd a foci, a kosárlabda és a kézilabda együtt túl soknak bizonyult. Választania kellett: a győztes a kézilabda lett, ami eleinte csak hobbi volt számára, de mára, ahogyan fogalmaz, „az életévé” vált. A sportolói pályafutás mellett a Testnevelési Egyetem hallgatója; az ott megszerzett ismereteket később a sport világában szeretné kamatoztatni. A Világjátékokon dobogós helyezésben bízik.

Sportágak:

Strandkézilabda


Pétervári-Molnár Bendegúz

Pétervári-Molnár Bendegúz

Az evezős sportok szeretete az egész családra jellemző. Édesapja – aki egyben az edzője – olimpikon evezős volt, nagybátyja maratoni kenus világbajnok és édesanyja is evezett. Négyéves korától úszott, majd jégkorongozott, az evezést tizenhárom esztendősen kezdte. 2016-ban a riói olimpián 14. lett egypárevezősben. A Budapesti Corvinus Egyetemen tanult kereskedelem és marketinget, de a kommunikáció és médiatudomány mesterszakot is szeretné elvégezni. Kutyája, Pamacs minden versenyre és edzőtáborba elkíséri.

Sportágak:

Ergométeres evezés


Senánszky Petra

Senánszky Petra

Sportág: uszonyosúszás / életmentés

Versenyszám: 50 m uszonyos gyorsúszás, 100 m uszonyos gyorsúszás, 4x50 m női felszíni váltó, 4x100 m női felszíni váltó / 4x25 m női babamentő váltó, 4x50 m női akadályváltó, 4x50 m női kombinált váltó

Legjobb eredményei:

Uszonyosúszás:

2017 2xVilágjátékok 1. hely (50 m női uszonyos gyorsúszás, 100 m női uszonyos gyorsúszás) 14xvb1., 6xEb-1., 4xvilágcsúcstartó

Életmentés:

2021 Eb-1. (4x50 m női akadályváltó)

Születési hely, idő: Debrecen, 1994.01.10.

Nevelőegyesület: Debreceni Búvárklub

Egyesület: Debreceni Búvárklub / Star Sportakademia SE

Nevelőedző: Fülep Zoltán

Edző: Kókai Dávid

Az uszonyosúszás világklasszisa, aki különleges módon két sportágban is vízbe száll a Világjátékokon. Egyetemi hallgató, a Debreceni Zöld Munkacsoport tagja, a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. sportolója, mint úszó. Hétéves kora óta sportol, 2003-ban volt az első uszonyosúszó versenye. Az életmentést 2021-ben kezdte el gyakorolni. Hobbiként a kerékpárt, a tollaslabdát és a lovaglást is kipróbálta, és jógázik is. Az uszonyosúszásban a gyorsaság fogta meg, és az életmentést is izgalmasnak találta. Elmondása szerint mindent, amit fel tud mutatni, a sportnak köszönhet. „Rengeteg dologra megtanított a sport, amiért nagyon hálás vagyok. Ha elölről kellene kezdenem az életemet, ugyanezt az utat választanám, ami közel sem volt zökkenőmentes, de a legnehezebb edzésekre vagy időszakokra is boldogan tekintek vissza. Ezekkel együtt édes igazán az az öröm, amit egy-egy cél elérésénél érzek” – vallja Senánszky Petra. A 2017-es Világjátékokat tartja élete versenyének, ahol uszonyosúszásban két egyéni számát hatalmas világcsúccsal nyerte meg. Birminghamben szeretné megvédeni a címeit, a váltó számokban pedig bízik abban, hogy a lehető legjobb helyen tudnak végezni. A Világjátékok után a 2024-es olimpiát célozza meg, ahová úszásban szeretne kvótát szerezni.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Sárkány Vivien

Sárkány Vivien

A céltudatos fiatal versenyző 11 évesen a birkózással kezdett, majd 16 éves korában váltott a szumóra. Az új sportágba rendkívüli lelkesedéssel vágott bele, hamar junior világbajnok lett, és azóta egy tucat korosztályos Európa-bajnoki címet is bezsebelt. Kedvenc tantárgya mindig is a matematika volt, az érettségi után pénzügy-számvitelt tanult. Azt mondják róla, hatalmas szíve van, amelyben kitüntetett helyet kap a legjobb barátjának tartott tacskó-újfundlandi keverék kutyája. Szabadidejében szívesen főz és kertészkedik. A Világjátékokon az az álma, hogy dobogós helyezést érjen el, ami szerinte meghatározó lenne a jövőjét illetően is.

Sportágak:

Szumó


Szabó Ágnes

Szabó Ágnes

Az orosházi lány atléta volt, amikor megnyert egy fekvenyomó diákolimpiát. Ezután tért át az erőemelésre és tizenhat évesen kezdett versenyezni. A többszörös junior világbajnok versenyző már a 2013-as Világjátékokon is ott volt, de egy sérülés miatt akkor nem tudott helyezést szerezni. Ezért is szeretne Wroclawban bizonyítani és összetettben megjavítani egyéni legjobbját mindhárom fogásnemben. Gazdálkodás és menedzsment szakon szerzett diplomát, jelenleg adminisztrátorként dolgozik. A szabadidejét a barátaival tölti, szívesen horgászik és bográcsozik. 

Sportágak:

Erőemelés


Szabó Júlia

Szabó Júlia

A 23 éves versenyző életét bevallása szerint mindig is egyfajta kettősség jellemezte: a sport mellett a művészi, kreatív énjének kiteljesítésén is buzgólkodik. Mint mondja: az egyik vagy a másik nélkül félember lenne. Végzett lakberendező, jelenleg a MOME formatervezői szakán tanul, de hobiijai közé tartozik a műkörömépítés is. Az egyetem mellett a sport, a tánc és az edzői képességek fejlesztése tölti ki a napjait. A jövőben ez utóbbival is szeretne foglalkozni, mind a verseny-, mind pedig a hobbisport területén. 

Sportágak:

Aerobik


Szalóki Emese

Szalóki Emese

Édesapja karate edző volt, a testvérei is a japán küzdősportot űzték, Emese azonban az aerobikot választotta. A testnevelő edzőként végzett lány idestova 15 éve aratja a sportsikereket. Egyesületénél ma már segédedzőként is tevékenykedik, de szabadidejében is állandóan aktív. Mint mondja: ha tehetné, egész életében kirándulna és utazgatna. Hobbija az olvasás és élénken érdeklődik a spirituális dolgok iránt. Vágya, hogy egy ideig Balin éljen. 

Sportágak:

Aerobik


Szűcs Kristóf

Szűcs Kristóf

Tízéves kora óta több küzdősportba is belekóstolt. Tradicionális ju-jitsuval kezdte, amit cselgáncs és bírkózás követett, végül a brazil ju-jitsuban tlálta meg önmagát. Húszéves volt mikor a sportág első magyar felnőtt világbajnoka lett. Rendkívül kitartó és céltudatos, mind a súlycsoportjában mind az abszolút kategóriában sorra aratja a nemzetközi diadalokat. Mint mondja, számára minden versenyen az aranyérem a cél. Az Óbudai Egyetem környezetmérnök szakán tanult, de ma már minden idejét a versenysportnak szenteli. Jelenleg Amerikában él. Szabadidejében szívesen longboardozik.

Sportágak:

Ju-jitsu


Szenes Boglárka

Szenes Boglárka

A gyógyszerkutatás és a környezetvédelem iránt erősen érdeklődő lány a futás és a kézilabda kipróbálása után kötött ki az aerobiknál. A könyvek nagy szerelmese, különösen az angol nyelvű krimiké, de bármiről szívesen olvas, ami érdekli, legyen szó akár csillagászatról vagy éppen kvantumfizikáról. Vegyészként vagy gyógyszerészként szeretne tovább tanulni. Úgy érzi, a sportban még sok sikeres és élményekben gazdag év áll előtte. A Világjátékokon az a célja, hogy a társaival dobogóra állhasson. 

Sportágak:

Aerobik


Szilvás Angéla

Szilvás Angéla

A magyar aerobikos különítmény rangidős versenyzője az idei Világjátékokon. Immár 24 éves aerobikozik, de régóta végez edzői munkát is. 2004 óta egyesületének vezetőedzője, emellett egy nagy pécsi fitneszterem szakmai vezetője, személyi edzőként és kangoo trénerként is dolgozik. A Világjátékokon Két tanítványával is együtt versenyez, célja a dobogós helyezés. Mindene a sport, ezért szabadidejében is mozog, hobbija a síelés és az utazás. Van egy hároméves kislánya, Mila. 

Sportágak:

Aerobik


Szőllősi Panna

Szőllősi Panna

Sportág: aerobik

Versenyszám: aerodance

Legjobb eredményei: 2021 Eb-1. (aerodance) 2021 vb-2. (csoport) 2017. 2xVilágjátékok 3. hely (csoport, aerodance)

Születési hely, idő: Debrecen, 1997.04.22.

Nevelőegyesület: Flex HD SE

Egyesület: Flex HD SE

Nevelőedző: Kovácsné Laurinyecz Julianna

Edző: Kovácsné Laurinyecz Julianna és Kovács Judit

Foglalkozás: tanuló

Másokért, illetve a közös célért jobban tud és szeret küzdeni, mint önmagáért. Emiatt is szereti jobban a versenyeken a nagyobb egységeket, a csapatot. Anyukája vitte el első aerobik órájára, hiszen mindig is nagyon mozgékony volt. Több sportot is kipróbált, de az aerobik tetszett legjobban az akkor hétéves Pannának. Fúziós sportágnak tartja az aerobikot, ugyanis jól ötvözi a különböző tornasportok világát. Kitartását, céltudatosságát is a sportnak köszönheti, hiszen mindig volt egy csapat, amelynek tagjaihoz fel lehetett fejlődni, illetve egy nemzetközi verseny, amire készülhetett. Ezek mellett már csak hab a tortán az a rengeteg kaland és utazás, amelyeknek részese lehetett. Jelenleg általános orvosnak tanul. Sportorvosi céljai vannak, mert szeretne közel maradni a sporthoz, illetve segíteni a sportolóknak. A Világjátékokon a lehető legjobb teljesítményre törekszik. Akkor boldog, ha ki tudja hozni magából a maximumot. Szeretné a jövő generációinak megmutatni, hogy megéri ezt csinálni, és kitartónak kell lenni, hiszen egyik versenysport sem könnyű.

Sportágak:

Aerobik


Tadissi Martial

Tadissi Martial

Sportág: karate

Versenyszám: 67 kg

Legjobb eredményei: Európa Játékok 3. (2019), vb-2. (2016), 4xEb-3. (2014, 2016, 2018, 2019)

Születési hely, idő: Budapest, 1991.08.26.

Nevelőegyesület: Kono Karate Klub

Egyesület: UTE

Nevelőedző: Módos Viktória

Edző: Módos Viktória

Foglalkozás: sportoló

A kongói édesapától és magyar édesanyától született Tadissi Martial nevének második tagja azt jelenti, "harcos", amit a tatamik világában is számtalanszor bizonyított. Az UTE sportolója ragyogó eredménysorral rendelkezik: volt világbajnokságon ezüstérmes, Európa-bajnokságokon négy ízben is bronzérmet akasztottak a nyakába, a dobogó harmadik fokára állhatott a 2019-es Európa Játékokon is, emellett immár nyolcszoros magyar bajnoknak mondhatja magát. Egyedüli magyar karatésként ott volt a 2017-es wroclawi Világjátékokon is, ahol a hatodik helyen végzett - Birminghamben viszont szeretne érmet nyerni. A karate világában ismerte meg párját, a sok éven keresztül szintén válogatott versenyző Molnár Rékát, aki augusztusra várja közös gyermeküket. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett fiatalember pályafutását követően szívesen tevékenykedne a sport területén. Ennek egyik első lépéseként a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a MOB Hagyományőrző Bizottságának tagjává választotta.

Sportágak:

Karate


Tamás Bence

Tamás Bence

A civilben programozóként dolgozó versenyző ötévesen kezdett focizni, az evezést tizenegy éves kora óta űzi. A Budapest Műszaki Egyetemen szerzett mérnök informatikus diplomát, a tanulás mellett pedig több nemzetközi egyetemi versenyen képviselte hazánkat eredményesen. Az edzéseken kívül is szeret a szabadban lenni, futni és kerékpározni. Kevés szabadidejében szívesen főz és olvas. A Világjátékokon szeretné egyéni legjobbját elérni, evezősként pedig részt akar venni a 2020-as tokiói olimpián.

Sportágak:

Ergométeres evezés


Táskai Anita

Táskai Anita

A Világjátékokon éremre pályázó Anita el sem tudja képzelni az életét a sport nélkül. Szertornászként kezdett, majd 14 évesen egy sérülést követően váltott, és kötelezte el magát az aerobik mellett. Számtalan hazai és külföldi megmérettetésen vett részt, és a hullámvölgyek ellenére is szilárd kitartással versenyez. Hobbija a falmászás, és hivatásul is a sportot választotta: több edzői képesítést is megszerzett. Jelenleg csoportos órákat és személyi edzéseket tart, amelyeket igyekszik változatosan csinálni, hogy vendégei kedvére tegyen.

Sportágak:

Aerobik


Tóth Ferenc

Tóth Ferenc

A magyar műrepülés egyik legtapasztaltabbja, a sportág nemzetközi viszonylatában is kiemelkedő egyéniség. Ő az egyetlen magyar műrepülő pilóta, aki egyéniben és összetettben is világ- és Európabajnok tudott lenni. Középiskolásként kezdett vitorlázó repülni. Gazdasági mérnöknek tanult a Szent István Egyetemen, később munka mellett is sokat repült. 1997-től  már motoros repülőgépet vezetett, 2001-ben pedig hivatásává vált a hobbija: oktató pilótaként kezdett el dolgozni. Jelenleg is egy légitársaság oktató kapitánya. Példaképe Besenyei Péter.

Sportágak:

Vitorlázó műrepülés


Varga Dorottya

Varga Dorottya

A huszadik születésnapját a Világjátékok alatt ünneplő lány sportos családba született. Szülei versenyszerűen atletizáltak, bátyja szintén sportos beállítottságú. Ha tehetik, együtt bicikliznek, röplabdáznak, síelnek, vagy túráznak a család kutyájával. A Pécsi Tudományegyetem gyógytornász szakára jár, a későbbiekben ezen a területen akar dolgozni, de edzőként az aerobikot is szeretné folytatni. Kedvenc filmje sem áll távol a sportágától: a Talafogás. Imád utazni és új kultúrákat megismerni. Angolul és spanyolul is beszél. 

Sportágak:

Aerobik


Varga Krisztina

Varga Krisztina

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 50 m uszonyos gyorsúszás, 100 m uszonyos gyorsúszás, 4x50 m női felszíni váltó, 4x100 m női felszíni váltó

Legjobb eredményei:

2017 Világjátékok 2. hely (100 m női uszonyos gyorsúszás), 3. hely (50 m női uszonyos gyorsúszás) 2021 2xvb-1. (200 m női uszonyos gyorsúszás, 4×100 m mix uszonyos gyors váltó)

Születési hely, idő: Debrecen, 1996.02.27.

Nevelőegyesület: Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE

Egyesület: Búvár és Vízisport Klub Eger

Nevelőedző: Kovács László, Hajdu Sándor

Edző: Nagy Márk

Foglalkozás: úszóedző

Úszással kezdte versenyzői karrierjét egy kis faluban, majd egy váltást követően a nevelőegyesületénél ismerkedett meg az uszonyosúszással. Egyből megtetszett neki, és azóta is kitart a sportág iránti rajongása. Mint a legtöbb uszonyos versenyzőt, őt is a sebesség fogta meg, és a változatos számok. Fontos számára a közösség. Legemlékezetesebb pillanatai közé sorolja első világbajnoki érmének megszerzését: még a junior korosztályban 2012-ben. Hasonlóan feledhetetlen a 2017-es Világjátékokon szerzett első dobogós helyezése. Szintén emlékezetes számára a 2021-es vb két aranyérme, ahol körülbelül egy óra különbséggel állhatott fel a dobogó tetejére. Az edzések mellett úszóedzőként dolgozik, illetve egyetemre jár. Szeret olvasni, túrázni és biciklizni. Birminghamben még jobb eredményt szeretne elérni, mint 2017-ben, Wroclawban. Ám az élet nem áll meg a Világjátékok után sem: az azt követő világbajnokságon is jól akar teljesíteni. Ott többek között a címvédés a célja 200 uszonyos gyorson. Ezzel szeretné lezárni sportolói pályafutását. A magánéletben a versenyek után a családalapítás lép előtérbe, hosszabb távon pedig szeretne a sportága mellett maradni és segíteni a fiatalok fejlődését.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Vitáris Norbert

Vitáris Norbert

A strandkézilabdát és a klasszikus kézilabdát egyaránt magas szinten űző sportoló a labdarúgást és a kosárlabdát is kipróbálta, mielőtt 11 évesen beleszeretett mostani sportágába. 2002-ben Százhalombattán kezdte profi pályafutását, jelenleg a Váci KSE kapusa – feleségével együtt a Duna-parti városban is él. Logisztikus végzettségű, a Dunaújvárosi Főiskolán is tanult műszaki menedzser szakon. Szabadidejében horgászik, moziba jár és a kutyájával foglalkozik.

Sportágak:

Strandkézilabda


Vizes Patrik

Vizes Patrik

Kevés kézilabdázónak adatik meg, hogy a világ egyik legjobb klubjában, a Veszprémben játszhasson öt évet. Márpedig Patriknak, aki a gimnáziumot Veszprémben kezdte, része volt ebben. Kézilabdázó szülei révén csöppent a sportágba, de hat évig focizott is, ami még mindig közel áll a szívéhez. Strandkézilabdázni 16 évesen kezdett, és hamar ez lett nyarainak fő időtöltése. Csapattársaival régi baráti társaságot alkotnak, szerinte ez eredményességük egyik titka. Wroclawban szeretne a dobogó tetejére állni, és reméli, hogy a strandkézilabda olimpiai sportággá válik.

Sportágak:

Strandkézilabda


Váradi Martina

Váradi Martina

Sportág: táncsport

Versenyszám: latin

Legjobb eredményei: 2019-2021-ig vb- és Eb-döntős (4. hely) 2015 és 2017 Világ- és Európa-kupa győztes 2019-2021-ig Grand Slam-döntős

Születési hely, idő: Szentes, 1985.04.02.

Nevelőegyesület: Szilver TSE

Egyesület: Valcer TS

Nevelőedző: Szatmári-Nagy Szilvia

Edző: Bíró Csaba

Foglalkozás: táncoktató

A hazai és a nemzetközi táncsport meghatározó alakja. Hároméves kora óta táncol. Érdekesség, hogy a táncon kívül a vízilabdát is kipróbálta, és balettozott is. Úgy gondolja, hogy a kitartását és a kiegyensúlyozott életét a sportnak köszönheti. Meghatározó élmény volt számára, amikor először táncolt vb-döntőt. Ebben a sportágban egy Eb- vagy vb-finálé a csúcsok csúcsának számít, nagyon kis különbségek vannak az egyes döntős párosok között. Férjével, Silvestri Andreával versenyeznek, egyben oktatnak is. 2006 óta a hazai és a nemzetközi parketteken felejthetetlen perceket szereztek a táncrajongóknak és a magyar szurkolóknak. Váradi Martina szerint a sikerük többek között a zeneiség minél tökéletesebb megjelenítése, és a dinamika, a ritmus kivitelezésében rejlik. Hosszú évek kemény és kitartó munkája vezetett oda, hogy Magyarországon a Maurizio Vescovo, Törökgyörgy Melinda utáni érában a latintáncok magyar bajnokságait sorozatban nyerték, és nemzetközileg is maradandót alkottak. Előbb Eb és vb TOP 12-esek lettek, majd a kontinensbajnokságon és a világbajnokságon is finálét táncoltak, a világranglistát pedig vezették. A család mellett tanítványaik és barátaik szorítanak nekik a Világjátékokon.

Sportágak:

Táncsport


Weiler Virág

Weiler Virág

A sportokban való tájékozódást Virág hatesztendősen a medencéknél kezdte. Az úszást követően tízéves korától kezdve hat éven át öttusázott. Végül azonban a tájfutásnál kötött ki – nem véletlenül, hiszen szülei a mai napig is rendszeresen űzik ezt a sportot, és ugyanezt teszi két öccse is. Az edzések mellett a hangjegyek világába is belekóstolt: hegedülni és zongorázni is tanult. A Világjátékokon egyéniben a legjobb 15, míg váltóban a legjobb tíz közé szeretne bekerülni.

Sportágak:

Tájékozódási futás


Zakics Bence

Zakics Bence

Gyerekkorában kezdett sportolni, majd több sportág kipróbálása után a kézilabda szerelmese lett. Az MKB Veszprém utánpótlás csapatában nevelkedett, az utánpótlás válogatottba is bekerült. Elmondása szerint rengeteg értékes tapasztalatra és jó barátra tett szert. Tizenhét évesen ismerkedett meg a strandkézilabdával, amit eleinte felemás sikerrel űzött, de öt év után sikerült itt is bekerülnie a nemzeti együttesbe. A Világjátékokon csak a döntőbe jutás adhat számára elégedettséget, a jövőben pedig a sportág népszerűsítéséért és tudása átadásáért is szeretne tenni.

Sportágak:

Strandkézilabda